Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Και στα «σαλόνια» και επί του πεδίου με βούλα ΝΑΤΟ

Συναντήσεις Γεραπετρίτη - Φιντάν και Δένδια - Γκιουλέρ για τον «οδικό χάρτη» | Τουρκική ακταιωρός στα ελληνικά χωρικά ύδατα στα Ιμια

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά στην πορεία υλοποίησης ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, βάζοντας στην κλίνη του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, στον βωμό της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή και σχεδιασμών του κεφαλαίου για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας και της διαμετακόμισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου. Οπως διαχέεται, συζήτησαν «περιφερειακά και διμερή θέματα», εστιάζοντας στην «παρακολούθηση όσων συμφωνήθηκαν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» τον Δεκέμβρη στην Αθήνα (στο πλαίσιο της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας για προώθηση των διμερών μπίζνες, που φτιάχνουν κλίμα ακριβώς για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή). Εστίασαν, επίσης, στα «επόμενα βήματα ενόψει επικείμενων συναντήσεων για πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ», αλλά και στην «προετοιμασία της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα».

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη προηγήθηκε συνάντηση των υπουργών Αμυνας, Ν. Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε άλλη μια διμερή επαφή εντός ευρωατλαντικού πλαισίου και την ώρα που η τουρκική αστική τάξη όχι μόνο εκφράζει ανοιχτά αλλά και απλώνει στο πεδίο τις απαράδεκτες διεκδικήσεις.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η είσοδος, πριν από λίγες μέρες, τουρκικής ακταιωρού στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα Ιμια παρενοχλώντας ελληνικό αλιευτικό. Κι αυτό ενώ και οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν, υποτίθεται, «για την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν».

Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους για να συνεχιστούν οι επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, σε σχετική ερώτηση χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, έστειλε σήμα, τόσο προς την Αγκυρα όσο και προς άλλα κέντρα, ότι η ελληνική κυβέρνηση «πιστεύει» και «επιδιώκει» τον διάλογο, ισχυριζόμενος ότι «στη μεγάλη εικόνα» αποδεικνύεται «πολύ πιο χρήσιμος και ωφέλιμος» για τις δύο χώρες από μια «συνθήκη παρατεταμένης έντασης». «Συμβαίνουν ενίοτε τέτοια περιστατικά», πρόσθεσε, πασχίζοντας ταυτόχρονα να πείσει ότι ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις αναδεικνύεται η «αξία» του διαλόγου, ώστε τάχα «να επιλύονται» και «να μην κλιμακώνονται».

Σε αυτό το κλίμα, στις 11 Μάρτη θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου», με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, να συναντά τον αναπλ. υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ (ο πρώτος γύρος έγινε στις 17/10/23 στην Αθήνα). Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ως θέματα προς συζήτηση τη συνεργασία σε Μεταναστευτικό, Πολιτική Προστασία, αλλά όχι ακόμα τις θαλάσσιες ζώνες, κρίνοντας ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες».

Θα ακολουθήσει συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο, με την ατζέντα να απλώνεται σε 29 σημεία, όπως λέγεται αρμοδίως, και με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον πρέσβη Θ. Λαλάκο).

Η συνάντηση για τα ΜΟΕ θα γίνει πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα, τον Απρίλη ή Μάη, για νέα συνάντηση με τον Ερντογάν. «Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανώς θα σηματοδοτήσει την είσοδο στα βαριά θέματα, στην ουσιαστική συζήτηση για το μείζον υποκείμενο θέμα», ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, λένε οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ορόσημο» σε όλη αυτήν την πορεία διμερών επαφών την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ουάσιγκτον το διάστημα 9 - 11 Ιούλη, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ