Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδία, κοινωνικός αυτοματισμός και φίμωτρο η απάντησή της στην αγροτιά

RIZOSPASTIS

Φίμωτρο στην αγωνιζόμενη αγροτιά θέλει να βάλει η κυβέρνηση, ώστε να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που της πετά, αναμασώντας εξαγγελίες οι οποίες δεν διασφαλίζουν την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων, εξ ου και τις απέρριψαν.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του χθες, σε άλλη μια άθλια προσπάθεια ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού, είπε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι τάχα να αντιμετωπίζει «όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα».

Μάλιστα, επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα κατά των αγροτών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία τους, ενώ οι αγρότες μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα σηκώνουν το 95% της φοροληστείας και ενώ μοιράζονται αφειδώς πόροι, προνόμια και φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είπε επίσης ότι διαπραγματεύτηκε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, «που ναι, έχει δυσκολίες - και εδώ είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη» όπως ισχυρίστηκε, τάχα ότι παίρνει «βελτιώσεις», την ώρα που στον πυρήνα της έχει το τσάκισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων και στο όνομα της «φαιοπράσινης» μετάβασης.

Παρουσίασε εξάλλου ως κατόρθωμα το ότι η κυβέρνηση έδωσε 1 δισ. ευρώ στην τετραετία για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, αποσιωπώντας ότι το ποσό ήρθε από τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, συν την άμεση και έμμεση φορολογία που επίσης καταβάλλουν, και ούτε κατά διάνοια δεν κάλυψε τις ζημιές τους που προκλήθηκαν από την πολιτική η οποία στο όνομα του «κόστους - οφέλους» επιλέγει να τους καταστρέφει και να τους αποζημιώνει με ψίχουλα, από το να τους προστατεύει, και πολύ περισσότερο δεν τους εξασφαλίζει ότι θα μείνουν τη γη τους και θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να ζουν με αξιοπρέπεια.

Εστειλε δε και μήνυμα - επιχειρώντας να βάλει τους λαϊκούς αγώνες σε καλούπι και τους αγρότες απέναντι στα άλλα λαϊκά στρώματα - ότι ναι μεν στην κυβέρνηση είναι «πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά - να το ξαναπώ: Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου» όπως είπε, έχοντας πάντα προτεραιότητα τη λειτουργία της οικονομίας του κεφαλαίου και προϊδεάζοντας για καταφυγή στην κρατική καταστολή και βία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ παραδέχτηκε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή δεν λύνουν το πρόβλημα, «αλλά είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες», καθώς «εμείς δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι θα υποθηκεύσουμε τις επόμενες γενιές για να γίνουμε αρεστοί», πουλώντας την αντιλαϊκότητα ως υπευθυνότητα. Επέμεινε άλλωστε ότι «υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να τα παραβούμε», καλώντας με τη σειρά του τους αγρότες να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα, την ώρα που περισσεύουν οι «αναπτυξιακοί» νόμοι, τα προνόμια και «κίνητρα» για τους κάθε λογής «επενδυτές».

Σημειωτέον, στην κοκορομαχία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος ζημίωσε περισσότερο τους αγρότες στην πρεμούρα τους να προωθήσουν προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θύμισε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο η «Ευρωπαϊκή Αριστερά» και οι σοσιαλδημοκράτες κατήγγειλαν το ΕΛΚ (όπου ανήκει η ΝΔ) γιατί έλεγε ότι «μετά το δεδομένο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή η λεγόμενη πράσινη μετάβαση - που εμείς δεν είμαστε απέναντι - πρέπει να γίνει με έναν πιο ήπιο τρόπο, ούτως ώστε να μην έχει κόστος στο εισόδημα και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αγροτών». «Τότε λοιπόν μας κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ότι συμπράττουμε με την άκρα δεξιά κατά του περιβάλλοντος και της πράσινης μετάβασης», τους κατήγγειλε ο Μαρινάκης, στον διαγκωνισμό τους για το ποιος είναι λιγότερο ένοχος για το ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά για τον «φαιοπράσινο» κόλαφο που όλοι μαζί έχουν συνυπογράψει για τα κέρδη του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τους αγρότες και τον λαό(2024-02-20 00:00:00.0)
Συνεχίζει τον εμπαιγμό προς τους αγρότες(2024-02-06 00:00:00.0)
«Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα στήριξης!»(2023-09-22 00:00:00.0)
Σήμερα το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα(2022-03-18 00:00:00.0)
Κάλεσμα ενίσχυσης του κοινού αγώνα(2019-09-07 00:00:00.0)
Ισχυρό ΚΚΕ και οργάνωση της πάλης για να φέρει ο λαός τα πάνω κάτω(2019-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ