Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νομιμοποιείται η εμπορική παρένθετη μητρότητα, ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών

Συνεχίστηκε χτες στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών

Με την ακρόαση των φορέων και στη συνέχεια με την κατ' άρθρο συζήτηση συνεχίστηκαν χτες οι κοινές συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει γίνει δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία, με τη στήριξη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, που χτες έδωσαν ξανά ρεσιτάλ υπεράσπισης του νομοσχεδίου και «προοδευτικού» ξεπλύματος της κυβέρνησης. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, έφτασε να διαμαρτύρεται και να θέτει σχεδόν θέμα δεδηλωμένης, υποστηρίζοντας πως είναι αδιανόητο, την ώρα που οι ίδιοι παρέχουν αφειδώλευτη στήριξη στην κυβέρνηση, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ να μη στηρίζουν το νομοσχέδιο, και καλώντας το Μαξίμου να τους «τραβήξει το αυτί» και να τους θέσει προ των ευθυνών τους!

Κατά τ' άλλα, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησαν αντιδραστικές - ομοφοβικές τοποθετήσεις από εκπροσώπους ακροδεξιών κομμάτων, όπως του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκη, για να ντύσουν με μανδύα προοδευτισμού το νομοσχέδιο, παρουσιάζοντας την κυβέρνηση ως «θεματοφύλακα» των δικαιωμάτων ενώ τα τσακίζει.

Η δεύτερη ανάγνωση στις Επιτροπές αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Την αντίθεση του ΚΚΕ στα άρθρα του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του Κόμματος.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο άρθρο 11, το οποίο χαρακτήρισε «πυρήνα» του νομοσχεδίου: «Τι σημαίνει το άρθρο 11; Οτι νομιμοποιείται η εμπορική παρένθετη μητρότητα που ισχύει στην Ουκρανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και άλλες χώρες, μια ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών και εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος», επεσήμανε.

Στην πράξη, συνέχισε, το νομοσχέδιο αναγνωρίζει «το δικαίωμα ενός ζευγαριού - και ομόφυλου και ετερόφυλου - που έχει 80.000, 100.000 δολάρια, να πηγαίνει σε κάποια άλλη χώρα για να αποκτήσει από κοινού παιδί μέσω αυτής της διαδικασίας. Στο όνομα της ισότητας και των δικαιωμάτων επιδιώκετε να κρύψετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών κολοσσών αυτής της παγκόσμιας αγοράς εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Και εμπορεύονται διαχρονικά την αγωνία υπογόνιμων ζευγαριών, μεμονωμένων ανθρώπων να αποκτήσουν παιδί», στο έδαφος των νόμων που έχουν περάσει, αλλά και στο πλαίσιο μιας κοινωνίας όπου «όλα πουλιούνται και αγοράζονται».

Με το άρθρο 11 νομιμοποιείται μέχρι και το εμπόριο των παιδιών, πρόσθεσε, ενώ κατήγγειλε την υποκρισία του πολιτικού συστήματος, που μιλά για τα δικαιώματα των απροστάτευτων παιδιών αλλά δεν λέει λέξη για τις αιτίες της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, όπως οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η εκμετάλλευση, η απουσία δωρεάν κρατικών υποδομών για την προστασία των παιδιών.

Στην παρέμβασή της στηλίτευσε σκοταδιστικές απόψεις που αναπαράχθηκαν και στη συνεδρίαση των Επιτροπών για την ακρόαση των φορέων, και τόνισε πως η κυβέρνηση με την αποπροσανατολιστική συζήτηση που έχει ανοίξει έδωσε την ευκαιρία «σε ακροδεξιές - εθνικιστικές δυνάμεις να παρουσιάζονται με τον μανδύα των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών» ενώ οι δυνάμεις αυτές «υπερασπίζονται ως κύριο ρόλο της γυναίκας τη μητρότητα και τη φροντίδα των παιδιών».

Οσον αφορά το άρθρο 6 και τη ρύθμιση για επέκταση της άδειας μητρότητας, σημείωσε: «Εμείς να δεχτούμε να φτιάχνατε μια διάταξη που να αφορούσε ζευγάρια ή μεμονωμένα πρόσωπα που υιοθετούν. Δεν κάνετε όμως αυτό. Επεκτείνετε την ειδική παροχή άδειας μητρότητας σε γονείς, και σας πιέζουν να γίνει και ανεξαρτήτως φύλου». Με δεδομένο ότι ο όρος μητρότητα «αντικαθίσταται από τη θολή γονεϊκότητα», τόνισε, ανοίγει ο δρόμος «ώστε τα μέτρα προστασίας της μητρότητας να αδυνατίσουν», καθώς ήδη αντιμετωπίζονται «ως κόστος για το κράτος και την καπιταλιστική εργοδοσία».

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη στάση πολιτικών κομμάτων στη Βουλή τα οποία όπως σημείωσε «θα μπορούσαν να αναλάβουν δεύτεροι ειδικοί αγορητές της κυβέρνησης της ΝΔ», καθώς θεωρούν παρωχημένη τη διάκριση του φύλου, τη λεγόμενη ετεροκανονικότητα, δηλαδή θεωρούν παρωχημένα τα μέτρα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, που είναι αναγκαία με βάση το γεγονός ότι η γυναίκα έχει πρόσθετες κοινωνικές ανάγκες, λόγω της σχέσης της με την αναπαραγωγική διαδικασία.

«Καταλαβαίνουμε ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους γιατί η ΝΔ τούς παίρνει την μπουκιά από το στόμα», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Νέας Αριστεράς, αντί έστω να ψελλίσουν μία λέξη αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της ΝΔ, να κάνουν μία κριτική στα κόμματα Ελληνική Λύση, "Νίκη" και "Σπαρτιάτες", επέλεξαν να αντιπαρατεθούν με την επιστημονικότητα και την ταξικότητα των θέσεων του ΚΚΕ, ενισχύοντας και δίνοντας έτσι ακόμα περισσότερη τροφή ώστε να παρουσιάζεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ ως προοδευτική».

Τεκνοθεσία και τεκνοποίηση δεν μπορούν να μετατρέπονται σε εμπορεύματα

Την αντίθεση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο και την τεκνοθεσία, «με κριτήριο τα συμφέροντα των παιδιών και των γυναικών του καθημερινού μόχθου», μετέφερε νωρίτερα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, μιλώντας στην ακρόαση φορέων.

Οπως κατήγγειλε, το νομοσχέδιο «στρώνει τον δρόμο στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της διαδικασίας της τεκνοποίησης, όπως και της τεκνοθεσίας, στην επέκταση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας», με δεδομένο ότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν παιδιά είτε μέσω ιδιωτικής υιοθεσίας και υιοθεσίας από το εξωτερικό, είτε με τη χρήση μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. «Με τις πλάτες του νόμου, τα ομόφυλα ζευγάρια σε πρώτη φάση θα μπορούν να "νοικιάζουν" παρένθετες μητέρες και να φέρνουν τα παιδιά στη χώρα μας από το εξωτερικό, και σε δεύτερη φάση, που ετοιμάζεται και δρομολογείται, θα γίνεται αυτή η διαδικασία και στην Ελλάδα», επεσήμανε.

Στο φόντο της εγχώριας και διεθνούς πείρας αναφορικά με την παρένθετη κυοφορία, κατήγγειλε την ακραία εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος από τη βιομηχανία του ιατρικού τουρισμού, που αποφέρει τεράστια κέρδη και στους ομίλους. «Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε έναν μικρό αριθμό χωρών που έχουν θεσμοθετήσει την παρένθετη μητρότητα», σχολίασε και πρόσθεσε ότι παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «αλτρουιστικής πράξης», η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: Η νόμιμη αμοιβή της παρένθετης μητρότητας «έχει ανέλθει στα 25.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τις αμοιβές κάτω από το τραπέζι», ενώ με τη βούλα του νόμου αρκεί η προσωρινή μόνο κατοικία της να βρίσκεται στην Ελλάδα και τα μεγαθήρια της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αναλαμβάνουν τον ρόλο του «μεσάζοντα» μεταξύ ζευγαριών και παρένθετων.

«Σήμερα, τον 21ο αιώνα, δεν είναι πρόοδος γυναίκες φτωχές, ευάλωτες, πρόσφυγες, ακόμα και φοιτήτριες να εξαναγκάζονται να νοικιάζουν το σώμα τους, τη μήτρα τους και να μετατρέπονται σε μηχανές αναπαραγωγής παιδιών "κατά παραγγελία". Δεν μπορεί να μετατρέπονται τα ίδια τα παιδιά σε εμπόρευμα που παραγγέλνεται και αγοράζεται», συνέχισε.

Αναφερόμενη στις αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο τις οποίες εισηγείται το νομοσχέδιο, η Χρ. Σκαλούμπακα εξέφρασε την ανησυχία της ΟΓΕ για τον κίνδυνο «να τεθούν σε αμφισβήτηση, στο όνομα της ισότητας, τα δικαιώματα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, που αποτελούν κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος, συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Εκανε λόγο για ανορθολογικό νομοσχέδιο, που επεκτείνει την εμπορευματοποίηση, και μετέφερε τα αιτήματα της ΟΓΕ για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για την ολόπλευρη στήριξη των παιδιών και της μητρότητας - πατρότητας, και κατάργηση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας.

Οι άλλοι φορείς

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους φορείς, πολλοί από τους οποίους ήταν εκπρόσωποι οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, εκθειάζοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία. Από τις τοποθετήσεις τους αναδείχτηκε ότι ζητάνε να διαγραφεί η διάκριση του φύλου («γάμος ανεξαρτήτου φύλου»), να αντικατασταθεί το «τεκμήριο πατρότητας» από το «τεκμήριο γονεϊκότητας», να επεκταθούν οι ρυθμίσεις για την παρένθετη μητρότητα και για μεμονωμένους άνδρες και ζευγάρια ανδρών, χωρίς βέβαια να ακουστεί κουβέντα για την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Υπήρξαν ωστόσο και σοβαροί προβληματισμοί από επιστημονικούς φορείς, που θαμπώνουν τη βιτρίνα του «προοδευτισμού» με την οποία η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα περιβάλλουν το νομοσχέδιο. Τέτοια ήταν για παράδειγμα η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας, η οποία σχολίασε τα διάφορα ερευνητικά δεδομένα που επικαλούνται οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, σχετικά με το «καλώς έχειν» του παιδιού που μεγαλώνει με ομόφυλους γονείς.

Οπως είπε, «αυτό το οποίο γνωρίζουμε από την υπάρχουσα βιβλιογραφία είναι ότι υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο η βιβλιογραφία δεν είναι εκτενής, δεν έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες με υψηλή τεκμηρίωση. Υπάρχουν λοιπόν μελέτες, από αυτές τις οποίες έχουμε έως τώρα, οι οποίες καταδεικνύουν ότι δεν συσχετίζεται το μεγάλωμα ενός παιδιού από ομόφυλους γονείς με ζητήματα, με δυσκολίες ψυχικής υγείας, όταν αυτά συγκρίνονται με παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με ετεροφυλόφιλους γονείς. Από την άλλη, φυσικά, υπάρχουν και μελέτες οι οποίες μπορεί να φέρνουν και δεδομένα τα οποία να είναι ενάντια στις προηγούμενες».

Σε ό,τι αφορά την παρένθετη μητρότητα, ο πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας σχολίασε: «Είμαστε επιφυλακτικοί σε αυτό. Θα θέλαμε χρόνο να σκεφτούμε και να μελετήσουμε, γιατί δεν είναι μόνο η επιστήμη, είναι και ένα ανθρώπινο πρόσωπο, που έχει επίσης δικαιώματα, που είναι η παρένθετη μητέρα, και θα πρέπει να έχει μια απόλυτα ελεύθερη βούληση σε αυτό (...) Δεν έχουμε στοιχεία σήμερα έτσι κι αλλιώς. Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε γι' αυτήν τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, που όμως σίγουρα ψυχικά είναι πιο σύνθετη σε σχέση και με τις ταυτότητες - ταυτίσεις. Υπάρχουν ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμίμητο(2024-02-15 00:00:00.0)
Πολιτικός γάμος και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Ορισμένες νομικές πλευρές(2024-02-07 00:00:00.0)
Μπουγάδα «προοδευτικότητας» στο αντιδραστικό νομοσχέδιο(2024-02-06 00:00:00.0)
«Νέο Αριστερό» ...πλυντήριο της κυβέρνησης(2024-02-06 00:00:00.0)
Το εμπόριο παιδιών που δεν περιμένει(2024-02-03 00:00:00.0)
Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων(2024-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ