Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπουγάδα «προοδευτικότητας» στο αντιδραστικό νομοσχέδιο

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαμορφώσει ένα προοδευτικό προσωπείο για την πολιτική της, και μάλιστα σε μια περίοδο που δείχνει τα δόντια της σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού και της νεολαίας, αλλά και να διευρύνει τις «συναινέσεις» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που έτσι κι αλλιώς ομονοούν στους στόχους της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είδε η κυβέρνηση στη χτεσινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία εκ μέρους ομόφυλων ζευγαριών.

Για «μια ακόμα μεταρρύθμιση» με στόχο μια «κοινωνική Ελλάδα» και μια «κοινωνία συμπεριληπτική» έκανε λόγο η Μ. Συρεγγέλα, εισηγήτρια της ΝΔ, ενώ απηύθυνε στις άλλες πολιτικές δυνάμεις κάλεσμα «να δουλέψουμε μαζί, να ενώσουμε δυνάμεις», προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Επιχειρώντας να διαχειριστεί τις διαφωνίες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, παρουσίασε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ως ρυθμίσεις που αφορούν μια «υπάρχουσα κατάσταση», επικεντρώνοντας στη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν παιδιά που ήδη μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια. Χαρακτηριστικά είπε πως το νομοσχέδιο «δεν επεκτείνει το δικαίωμα στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» και πως δεν κάνει «καμία αναφορά σε γονέα 1 και γονέα 2», καθώς «γονιός για εμάς σήμαινε και θα σημαίνει πατέρας και μητέρα».

Σε κλίμα συναίνεσης κινήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Αριστεράς, εμφανίζοντας την πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ ως ανταπόκριση στα αιτήματα των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων.

«Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη», ανέφερε η Ελ. Ακρίτα, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας λίγο πολύ το νομοθέτημα της ΝΔ ως συνέχεια των πολιτικών πρωτοβουλιών του κόμματός της (επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια το 2015, νομοσχέδιο για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου το 2017, αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια το 2018). Επανέλαβε μάλιστα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να επιτραπεί η χρησιμοποίηση της παρένθετης κυοφορίας από ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, με το σκεπτικό ότι ο αποκλεισμός τους αποτελεί «ξεκάθαρη διάκριση», χωρίς να διατυπώσει την παραμικρή επιφύλαξη για τη διαμόρφωση μιας κερδοφόρας παγκόσμιας αγοράς, τα κέρδη της οποίας τροφοδοτούνται από την ακραία εκμετάλλευση γυναικών.

Το νομοσχέδιο «δεν προέκυψε ως συνειδητή επιλογή» της κυβέρνησης, αλλά ως μια προσπάθεια «pink washing» του πρωθυπουργού από το επικοινωνιακό του επιτελείο, ισχυρίστηκε ο Π. Χρηστίδης, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι αν κάποιο άλλο κόμμα έφερνε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρωταγωνιστούσε σε επιχειρήματα παρόμοια με αυτά που εκφράζονται από τον Αντ. Σαμαρά ή από τον Μ. Βορίδη. «Η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται από την ισότητα στον πολιτικό γάμο, απειλείται από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές», σημείωσε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «δεν πιστεύει στο κράτος δικαίου».

Για «μέρα νίκης των κινημάτων κατοχύρωσης και υπεράσπισης ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων» έσπευσε να πανηγυρίσει ο Δ. Τζανακόπουλος, από τη Νέα Αριστερά, ενώ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να εγκαλέσει το ΚΚΕ για... «ελλιπή μαρξισμό και διαλεκτικό υλισμό» και γειτνίαση των θέσεών του με αυτές της Εκκλησίας, αλλά και για να στήσει «μπουγάδα» δήθεν «προοδευτικότητας» στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της ΝΔ. Ο ίδιος μάλιστα πέρα απ' τα άλλα αποδείχθηκε ότι έχει λειψή εικόνα για το πλαίσιο που διέπει την παρένθετη μητρότητα στη χώρα μας: Ετσι, ανέφερε ότι ο νόμος προβλέπει «αποκλειστικά αλτρουιστική παρένθετη κυοφορία», αποσιωπώντας πως πίσω από τις νομικές διατυπώσεις για τον «αλτρουισμό» οι ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί έχουν διακηρυγμένο στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε προορισμό «αναπαραγωγικού τουρισμού», προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ο Π. Δημητριάδης απ' το μόρφωμα των Σπαρτιατών, αιτιολογώντας τη θέση τους κατά του νομοσχεδίου από αντιδραστικές θέσεις, επισήμανε ότι «ο γάμος είναι θεσμός που έχει θεσπιστεί κυρίως για την τεκνοθεσία, για να προστατεύσει την αναπαραγωγή του είδους και τα παιδιά που γεννιούνται εντός γάμου» και πως το κόμμα του το καταψηφίζει από «αγάπη προς την πατρίδα, το έθνος και την οικογένεια που έχει στηρίξει το έθνος».

Τις αντιδραστικές ομοφοβικές θέσεις της Νίκης αναπαρήγε ο Δ. Αποστολάκης, λέγοντας πως δεν αντιμάχονται «όσους παρεκκλίνουν απ' την ευλογημένη ετερόφυλη σχέση», αλλά απορρίπτουν την απόκλισή τους γιατί «κατά την ορθόδοξη πατερική διδασκαλία γεννά ένα πάθος εμπόδιο προς τη σωτηρία», προσθέτοντας πως θα το καταψηφίσουν και θα αγωνιστούν για την ακύρωσή του με κάθε νόμιμο μέσο, ακόμα και με δημοψήφισμα.

Απεναντίας ο Σπ. Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, επικρότησε την ισότητα στον πολιτικό γάμο και με αοριστολογίες περί αγάπης και αφοσίωσης που έχουν ανάγκη τα παιδιά, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν συμπεριέλαβε την παρένθετη μητρότητα για όλους, λέγοντας πως ούτως ή άλλως σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα η τεχνητή μήτρα και οι γονείς θα παραγγέλνουν το παιδί τους...

Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών θα συνεχιστούν την Τετάρτη, με την ακρόαση των φορέων, και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη με τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, για να ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακρατος «δικαιωματισμός» σε μια ταξική κοινωνία που τσαλαπατά τα κοινωνικά δικαιώματα(2024-02-16 00:00:00.0)
Αμίμητο(2024-02-15 00:00:00.0)
Νομιμοποιείται η εμπορική παρένθετη μητρότητα, ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών(2024-02-08 00:00:00.0)
Πολιτικός γάμος και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Ορισμένες νομικές πλευρές(2024-02-07 00:00:00.0)
Το εμπόριο παιδιών που δεν περιμένει(2024-02-03 00:00:00.0)
Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων(2024-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ