Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οφέλη

«Τα οφέλη είναι προφανή», έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Αμυνας για τη συμμετοχή της χώρας σε προηγούμενα «επεισόδια» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, ενόψει της νέας αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ...προφανές επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις Μεντβέντεφ, ο οποίος χαρακτήρισε «νόμιμο στόχο της Ρωσίας τις υποδομές των χωρών του ΝΑΤΟ, λιμένες και αεροδρόμια, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και την εξόρμηση εναέριων μέσων, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού της Συμμαχίας που στάλθηκε στην Ουκρανία». Αλλά και οι δηλώσεις στελέχους των Χούθι στη «La Repubblica», ότι «η Ιταλία θα γίνει στόχος εάν συμμετάσχει στην επίθεση κατά της Υεμένης. Η εμπλοκή της θα θεωρηθεί κλιμάκωση και στρατιωτικοποίηση της θάλασσας και δεν θα είναι αποτελεσματική». Τα «οφέλη» λοιπόν από την εμπλοκή για τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου είναι παραπάνω από ορατά για τον ελληνικό λαό: Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Σούδα και όλα τα υπόλοιπα ορμητήρια του ΝΑΤΟ γίνονται στόχος, με ανυπολόγιστες συνέπειες και κινδύνους. Το ξέρουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, γι' αυτό επιστρατεύουν αστειότητες περί «ασφάλειας και σταθερότητας», ενώ προσπαθούν να σημάνουν «σιγή νεκροταφείου» για όποιον αντιδρά στην πολιτική που μπλέκει τον λαό μας στον πόλεμο. Δεν θα τους περάσει!

Από το ψυγείο

Δεν πρόλαβε να σκάσει η βόμβα στο υπουργείο Εργασίας τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και σχεδόν αμέσως άρχισαν οι γνωστές «διαρροές» από τις κρατικές υπηρεσίες και το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δημοσιεύματα - καρμπόν έφτασαν μάλιστα να θεωρούν δεδομένο ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουν επιθέσεις με ρουκέτες και καλάζνικοφ! Ρεπορτάζ στηριγμένα σε «πληροφορίες» που μοιάζουν σαν να βγήκαν από το «ψυγείο», έτοιμα προς δημοσίευση, εμφανίστηκαν σε χρόνο dt σε εφημερίδες και διαδίκτυο. Αφενός δηλαδή η ίδια η επίθεση, που λειτουργεί ως άλλοθι για τη συκοφάντηση των εργατικών - λαϊκών αγώνων, αφετέρου το άλλο ...μισό της προβοκάτσιας, δηλαδή η αξιοποίησή της από το κράτος, την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους για να καλλιεργείται κλίμα φόβου, αυταρχισμού και καταστολής σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη μεγάλες κινητοποιήσεις εργαζομένων και νεολαίας. Κάποιοι μάλιστα δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα, όπως ο «Ραν ταν Πλαν» των «Νέων». Με το γνωστό του ...δαιμόνιο ανακάλυψε ότι πρόκειται για «τρομοκρατία αριστερής κοπής», που «συνδέεται» με «ριζοσπαστικά κινήματα στα πανεπιστήμια»! Από την πρεμούρα τους να συκοφαντήσουν το μαζικό κίνημα και να χτυπήσουν τους αγώνες του, καρφώνονται σαν πρωτάρηδες! Ας αλλάξουν πλευρό όμως. Αλλοθι καταστολής και σκοτεινά σχέδια του κράτους θα πάρουν απάντηση από τις ίδιες τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, που κλιμακώνονται και μαζικοποιούνται.

Φύλλο συκής

Σιωπητήριο προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση σε φωνές που καταδικάζουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και αποστολές. Τελευταίο κρούσμα η κλήση σε απολογία του έφεδρου δόκιμου αξιωματικού που υπερασπίστηκε το αυτονόητο: Να υπηρετούν οι Ενοπλες Δυνάμεις την άμυνα της χώρας και όχι το ΝΑΤΟ και τους πολέμους του. Κι επειδή ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι για το πόσο συμφωνούν οι στρατευμένοι με την εμπλοκή, ας ρωτήσουν κανέναν από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που παραιτούνται σωρηδόν, καταγγέλλοντας εξοντωτικές συνθήκες από τη συμμετοχή τους σε αποστολές που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Οπως τώρα, με τη φρεγάτα που ετοιμάζεται να αποπλεύσει για το «στόμα του λύκου», με την Ελλάδα να διεκδικεί μάλιστα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής αποστολής στην εμπόλεμη Ερυθρά Θάλασσα. Γενικά, πάντως, η κυβέρνηση το έχει σύστημα να συκοφαντεί και να επιτίθεται σε όποιον αμφισβητεί και αποκαλύπτει την επικίνδυνη πολιτική της. Το κάνει με τους αγρότες και τους φοιτητές («υποκινούμενοι», «μειοψηφίες» κ.τ.λ.), το κάνει και με τους στρατευμένους που δεν υποκύπτουν και λένε θαρρετά τη γνώμη τους, όπως δικαιούνται. Η ένταση του αυταρχισμού πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφαιρώντας και το τελευταίο φύλλο συκής από την κυβέρνηση, που πουλάει «προοδευτισμό» και «προστασία των δικαιωμάτων», με τις πλάτες και των άλλων αστικών κομμάτων.

Διαφυγόντα κέρδη

Εκεί που η λαϊκή οικογένεια βλέπει μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφτεί κάποιο αρχαιολογικό μνημείο χωρίς να πρέπει να πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά της, η κυβέρνηση και το κράτος βλέπουν ...διαφυγόντα κέρδη. Την περασμένη Κυριακή χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τους αρχαιολογικούς χώρους, σχηματίζοντας «ουρές», μιας και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος είναι δωρεάν, σε αντίθεση με όλες τις άλλες μέρες, που το εισιτήριο είναι τσουχτερό και απαγορευτικό για τη λαϊκή οικογένεια. Ενδεικτικά, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η είσοδος στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα κοστίζει πλέον 30 ευρώ (από 10 και 20 για τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο αντίστοιχα), η είσοδος για όλους τους εμβληματικούς χώρους θα είναι 20 ευρώ, ενώ το φτηνότερο εισιτήριο αυξάνεται στα 5 ευρώ, από 2 που είναι τώρα (+150%). Θα της ήρθε ...κόλπος της κυβέρνησης, λοιπόν, βλέποντας όλο αυτόν τον κόσμο να ψάχνει μια ανάσα έξω από τον εφιάλτη του «πλήρωνε για να δεις» που επιβάλλει το κράτος - μάνατζερ και στον Πολιτισμό. Οπως είναι βέβαιο ότι κάποιοι «μετρούσαν κεφάλια» την Κυριακή, για να υπολογίσουν πόσα 30άρια έχασαν τα ταμεία τους από τις δωρεάν επισκέψεις, κάνοντας και δεύτερες σκέψεις για το αν και πόσο θα διατηρηθεί ακόμα κι αυτό το ελάχιστο μέτρο, που η κυβέρνηση αξιοποιεί ως άλλοθι και «ξεκάρφωμα» για την πολιτική της εμπορευματοποίησης που καλπάζει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1919 Στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά επαναστατικά κέντρα, συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Στην πορεία της Επανάστασης του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών. Ετσι, η αστική τάξη, μαζί με τους οπορτουνιστές αρχηγούς της σοσιαλδημοκρατίας, από φόβο για την αναπτυσσόμενη επανάσταση ζήτησαν να συγκληθεί σύντομα Συντακτική Συνέλευση. Μετά την καταστολή της εξέγερσης των εργατών του Βερολίνου και τη δολοφονία των επικεφαλής του γερμανικού προλεταριάτου, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές (19/1/1919) όπου την πλειοψηφία κέρδισαν τα αστικά κόμματα (54,5%). Στις 11/2 η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Γερμανίας τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Εμπερτ, πρόσωπο εμπιστοσύνης της αστικής τάξης και πρωταγωνιστή στην καταστολή της επαναστατημένης εργατικής τάξης της Γερμανίας. Στις 13/2 συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνασπισμού (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα κόμματα του Κέντρου και το Γερμανικό Δημοκρατικό Κόμμα), με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Σάιντεμαν. Η Συνέλευση ψήφισε επίσης νόμους που απέβλεπαν στην εδραίωση της αστικής εξουσίας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31/7/1919, ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, με το οποίο «γεννήθηκε» η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του βρετανικού στέμματος.

1932 Γεννιέται ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος, ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα».

1949 Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Φαρμάκης, μέλος της ΚΕΕ του ΚΚΕ.

...και σαν χτες

1930 Εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).

1940 Ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο της Αγγλίας και της Γαλλίας αποφασίζει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Φινλανδία, με σκοπό να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

1942 Ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων, με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

1948 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του ΔΣΕ διεισδύουν στην Πάρνηθα, σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Αθήνα.

1968 Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5-15/2/1968). Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται. Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου, η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το «ΚΚΕ εσωτερικού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ