Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις ενδεικτικές της έντασης των ανταγωνισμών

...και της εμπλοκής σε αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας»

Σε σειρά ασκήσεων ΝΑΤΟικής κοπής μετείχαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τα σενάρια των οποίων σηματοδοτούν την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και στη Μεσόγειο, όπου η ντόπια αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της είναι χωμένες ως τα μπούνια, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας.

Συγκεκριμένα, από 13 έως 28/4 μετείχαν στην άσκηση «ITALIAN MINEX 23», που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMCMG2, του Βελγίου, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιναρκικών επιχειρήσεων υπό ασύμμετρη απειλή σε ναρκοθετημένα ύδατα και εισόδους κύριων λιμένων, ενώ υλοποιήθηκαν κι άλλα επιχειρησιακά σενάρια, όπως Αντιμετώπιση ΧΒΡΠ περιστατικών (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά περιστατικά) και Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Σημειωτέον, η ελληνική πλευρά συμμετείχε στην άσκηση με το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» (έχει ενταχθεί στην SNMCMG2, σε άλλη μια υπηρεσία της ελληνικής αστικής τάξης στα πολεμικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα).

Στο μεταξύ, σήμερα, ολοκληρώνεται η Πολυεθνική Αεροπορική Ασκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023», που διεξήχθη με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης) στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών. Συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα, εκτός από τη χώρα μας, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιορδανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σαουδική Αραβία και η Σλοβενία. Επίσης συμμετείχαν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

Επισήμως, η «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» αποσκοπούσε «στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας (...) με τη διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης και εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων», μια πραγματική πρόβα πολέμου δηλαδή.

Παράλληλα και συνδυαστικά με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» διεξάγεται (λήγει αύριο Παρασκευή) η Διεθνής Ασκηση Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την ονομασία «ΩΡΙΩΝ 23», με τη συμμετοχή ΕΔ-ΔΕΕ από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Βόρεια Μακεδονία, τις ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, καθώς και τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα - ΕΚΑΜ) και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών - ΜΥΑ), σε άλλη μια απόδειξη της παραπέρα στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας. Θα έχει επίσης παρατηρητές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Εγιναν συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, την εκκαθάριση εχθρικής ακτής, την καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού και την καθοδήγηση των πυρών σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support - CAS). «Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα των σεναρίων που υλοποιούνται, σε συνδυασμό με τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των ΕΔ-ΔΕΕ της Ελλάδας, έχει προσελκύσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον συμμετοχής Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces - SOF) από άλλες χώρες», λένε από το ΓΕΕΘΑ, αποτυπώνοντας βασικά τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, δοκιμάστηκε σενάριο που προέβλεπε τη συγκρότηση μιας Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command - SOCC), με σκοπό την εκτέλεση αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, «και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως σε βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας», όπως λένε από το ΓΕΕΘΑ, υλοποιώντας άλλο ένα πρόταγμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ περί προστασίας «υποδομών ζωτικής σημασίας».

Παράλληλα χτες ολοκληρώθηκε και η δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Κυβερνοασφάλεια Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και ΗΠΑ (3+1 Cyber Security Working Group), που πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα της Κύπρου (το έχουν στήσει εκεί οι ΗΠΑ από το 2020), με αντικείμενο τη «διασφάλιση του θαλάσσιου κυβερνοχώρου», όπως και την «οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κατόπιν τούτων, διόλου τυχαία χτες επισκέφτηκε το ΓΕΕΘΑ αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI), όπου ο αρχηγός του Επιτελείου, Κ. Φλώρος, έσπευσε να διαβεβαιώσει για τη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική «σταθερότητα» όπως και για την «εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ