Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο εργοστάσιο της «EMFI» σήμερα η κάλπη των αρχαιρεσιών

Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «EMFI» (πρώην «ΕΒΓΑ») το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου τους. Η κάλπη του κλαδικού Συνδικάτου θα τοποθετηθεί στο εργοστάσιο σήμερα (από τις 10 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.). Επίσης σήμερα θα γίνει η εκλογή της νέας Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας του επιχειρησιακού Σωματείου.

Στο κάλεσμά του το επιχειρησιακό Σωματείο αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία του οργανωμένου αγώνα, θυμίζοντας την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή τον θάνατο εργαζόμενου την ώρα της δουλειάς. Ενός αγώνα ο οποίος έθεσε στο επίκεντρο τις ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση και την απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία για λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Επίσης, το Σωματείο καλεί την Τρίτη 9 Μάη σε Γενική Συνέλευση στη 1 μ.μ., όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν τις παραπέρα κινήσεις τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Προσπάθεια παρεμπόδισης από την εργοδοσία της «ΝΙΚΑΣ»

Στο μεταξύ, το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει την άρνηση της εργοδοσίας στην επιχείρηση «ΝΙΚΑΣ», την περασμένη Παρασκευή, να επιτρέψει την πραγματοποίηση των εκλογών του εντός του χώρου του εργοστασίου. Η εργοδοσία μάλιστα επικαλέστηκε ...«λόγους ασφαλείας», που, όπως σχολιάζει το Συνδικάτο, «μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν».

Αλλωστε, την ίδια ώρα που αρνήθηκε να παραχωρήσει έναν χώρο του εργοστασίου, η εταιρεία πρότεινε να στηθούν οι κάλπες έξω από την πύλη, «όπου περνούν συνεχώς μεγάλα φορτηγά και αυτοκίνητα με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται». Επίσης, το εργοδοτικό ενδιαφέρον για την «ασφάλεια» πάει περίπατο για το προσωπικό που δουλεύει «ατέλειωτες ώρες, με εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς εκπαίδευση και τον αναγκαίο αριθμό προσωπικού για κάθε εργασία».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στη «ΝΙΚΑΣ» να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες που συνεχίζονται μέχρι τις 8 Μάη «με κάθε δυνατό τρόπο, παρά τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία». Η κάλπη θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη (5.30 μ.μ. έως 8 μ.μ.), το Σάββατο 6 Μάη (10.30 π.μ. έως 6.30 μ.μ.), την Κυριακή 7 Μάη (10 π.μ. έως 6 μ.μ.) και τη Δευτέρα 8 Μάη (11 π.μ. έως 7 μ.μ.) στα γραφεία του Συνδικάτου (Κορδάτου 21, Μεταξουργείο).

ΟΡΓΙΟ ΝΟΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Διαβεβαιώσεις για την «επόμενη μέρα» από εργατοπατέρες των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Την αβάντα που ετοιμάζεται να δώσει στην εργοδοσία και στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, ώστε να είναι πιο εύκολο το εγκληματικό τους έργο στους χώρους δουλειάς, παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, μέσα από ένα όργιο νοθείας σε μια σειρά κλάδους. «Εκλογές» - μαϊμού, ανύπαρκτα σωματεία και εκφυλιστικές διαδικασίες, ξένες προς τους εργάτες και τις αγωνίες τους, είναι στην ημερήσια διάταξη των εργατοπατέρων, που ξεσκεπάζονται από σωματεία και συνδικαλιστές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, όπου στο στόχαστρο μπαίνει το ίδιο το Σωματείο, μέσα από το οποίο - και με την τεράστια αλληλεγγύη - οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει εδώ και τρία χρόνια να δυσκολέψουν το ξεπάστρεμά τους από την κυβέρνηση.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για έναν βρώμικο ρόλο που έχουν αναλάβει να παίξουν γνωστοί εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να αλλοιώσουν τον συσχετισμό δυνάμεων σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες και να βάλουν «πάγο» σε αγωνιστικές διεκδικήσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέα επίθεση μετά τις εκλογές, με βάση τις δεσμεύσεις που τα κόμματά τους αναλαμβάνουν απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, όσα απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων κ.ο.κ.

Ξεχωρίζουν τα «έργα και ημέρες» των εργατοπατέρων σε Φθιώτιδα και Βοιωτία, με τις «εκλογές» - μαϊμού σε ανύπαρκτα σωματεία, ακόμα και με τραμπουκισμούς, ώστε να αλλοιωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων μπροστά στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου.

Στην περίπτωση της Φθιώτιδας, μάλιστα, υπήρξε επώνυμη καταγγελία από εργαζόμενο ο οποίος εμφανίζεται σε πρακτικό αρχαιρεσιών να έχει ψηφίσει σε κλαδικό σωματείο, κάτι που ο ίδιος δεν έκανε ποτέ! Πρόκειται για «σωματείο» με ανύπαρκτη δράση, το οποίο εκπροσωπείται στην ΠΟΕΜ και ανήκει στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Ανάλογη περίπτωση και στη Βοιωτία, στις εκλογές του «Σωματείου Εργαζομένων στις εργολαβίες στο εργοστάσιο "Αλουμίνιον της Ελλάδας"», όπου, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, επιχειρήθηκαν εκλογές εν κρυπτώ, δίπλα στα γραφεία της διοίκησης. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, αντιπροσωπεία του θέλησε να παρευρεθεί στον χώρο διεξαγωγής των εκλογών και παρεμποδίστηκε, ενώ επισημαίνει ότι μέσα από τις διαδικασίες στο συγκεκριμένο «σωματείο» επιδιώκεται να αλλοιωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων τόσο στο συνέδριο της ΠΟΕΜ όσο και στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.

ΛΑΡΚΟ: Κατήφορος δίχως τέλος για τον κυβερνητικό συνδικαλισμό

Ακόμη πιο τρανταχτή περίπτωση, που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει «πάτος» για τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, είναι το χτύπημα των συνδικαλιστών της ΝΔ στο Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και η πρόταση μομφής που κατέθεσαν κατά του προέδρου του, Παναγιώτη Πολίτη.

Μία κίνηση που στοχεύει στη διάλυση του Σωματείου και στη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των επενδυτών για μία ΛΑΡΚΟ απαλλαγμένη από το «βαρίδι» των εργαζομένων και του Σωματείου τους, αλλά και να λύσει τα χέρια της όποιας επόμενης κυβέρνησης, ώστε να συνεχίσει ανενόχλητα την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται στη ΛΑΡΚΟ.

Μετά από 6 χρόνια ενεργοποιείται ξανά ο μηχανισμός στα σούπερ μάρκετ

Στο μεταξύ η ΔΑΣ ζητά να συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), μπροστά στη νέα προσπάθεια της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ να παρέμβει στις γραμμές των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού τους κινήματος.

Σημειωτέον, η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ ετοιμάζεται να βάλει σε κίνηση, μετά από 6 περίπου χρόνια εκλογικής αδράνειας, τον μηχανισμό που φέρει την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου - Τροφίμων - Σούπερ Μάρκετ». Κάτω από την ψευδεπίγραφη επωνυμία του «σωματείου», ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή αντιπροσώπων - «συνδικαλιστών» του ΣΥΡΙΖΑ στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, παίρνοντας «επ' ώμου» την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Επιδίωξη αυτού του μηχανισμού είναι μέσω της ψήφου των εργαζομένων να εκλέγονται άνθρωποι της εργοδοσίας στα συνδικάτα, στην προκειμένη περίπτωση να πηγαίνουν στην «αγκαλιά» της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως ανέφερε η ΔΑΣ, δυστυχώς για τους ίδιους αλλά και για «την εργοδοσία του "Σκλαβενίτη", του "My Market", του ΑΒ, τον διευθυντικό μηχανισμό των super markets», «η προσπάθεια να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών του μηχανισμού τους, δηλαδή να μη μαθευτεί ως γεγονός, να χαθεί στον θόρυβο των βουλευτικών εκλογών ώστε να κάνουν στα βουβά τις βρωμιές τους μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έπεσε στο κενό».

«Αυτό το αίσχος δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Ηδη γνωρίζουμε και με στοιχεία αρκετές πλευρές από τις βρώμικες μεθόδους και τον σχεδιασμό που έχουν μπροστά στις υποτιθέμενες αρχαιρεσίες τους. Βρωμιές που αποδεικνύουν στην πράξη πως αναφερόμαστε σε έναν μηχανισμό που δεν έχει σχέση με τα συνδικάτα», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ ΟΙΥΕ.

Σε ανακοίνωσή της έχει ήδη καταγγείλει μεταξύ άλλων τα εξής: Περιφερειακοί διευθυντές ζητούν συγκεκριμένο αριθμό ψηφισάντων από κάθε γεωγραφική ενότητα, έχοντας ήδη διαμορφώσει πριν την κάλπη τη λίστα ψηφισάντων και τον αριθμό της συμμετοχής. Εξηγούν στους εργαζόμενους πως ό,τι συζητείται για τις εκλογές αυτές «μένει εδώ» και αξιώνουν «απόλυτη εχεμύθεια». Καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν προσωπικά στοιχεία, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν «για εκλογές σε ένα σωματείο», χωρίς να αναφέρουν παραπάνω πληροφορίες. Μεταξύ των στοιχείων ζητούν και ηλεκτρονικές διευθύνσεις, εξηγώντας ότι έτσι οι εργαζόμενοι «δεν θα ταλαιπωρηθούν», καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Εκεί που θα στηθεί κανονική κάλπη, αναφέρουν στο προσωπικό ότι οι εκλογές θα γίνουν με την παρουσία των διευθυντών τους.

Μπροστά στις καταγγελίες αυτές, η ΔΑΣ ΟΙΥΕ έχει καλέσει το προεδρείο της Ομοσπονδίας να συγκαλέσει συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να συζητήσει για την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας. Παράλληλα, απευθύνεται στους εργαζόμενους στις αποθήκες, στα ψυγεία, στα ταμεία, στα ράφια, σε κάθε πόστο μέσα στα καταστήματα, και τους καλεί να μη δείξουν καμία ανοχή στην παρέμβαση της εργοδοσίας.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, αρχαιρεσίες επιχειρήθηκε να γίνουν σε ένα «σωματείο» - φάντασμα με την επωνυμία «Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Υπαλλήλων Γραφείου ν. Τρικάλων», μια διαδικασία που στόχο είχε να στείλει νόθους και παράτυπα εκλεγμένους αντιπροσώπους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων (ΕΚΤ).

Σημειωτέον, η θητεία της διοίκησης του ΕΚΤ λήγει στις 3 Ιούνη, ενώ το συνέδριό του ήταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβρη του 2022, ωστόσο δεν έγινε, εξαιτίας της σχεδιασμένης υπονομευτικής προσπάθειας της πλειοψηφίας, διότι τα σωματεία όπου οι ίδιοι εκλέγονταν δεν έκαναν καν αρχαιρεσίες.

Μάλιστα, ο νυν πρόεδρος του ΕΚΤ, Γιώργος Κόσσυβας, επιχείρησε να διενεργήσει 2 φορές αρχαιρεσίες στο σωματείο από το οποίο εκλέγεται, αυτό των οικοδόμων, που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αλλά αυτές ακυρώθηκαν μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, λόγω σωρείας παρατυπιών και νοθείας.

Ακολούθως η πλειοψηφία του ΔΣ μεθόδευσε ουσιαστικά τη διάλυση 3 επιχειρησιακών σωματείων, στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», στην Ενωση «Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» και στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ), που ταυτόχρονα προσπαθεί να τα συγχωνεύσει σε ένα «σωματείο» - σφραγίδα με το όνομα «Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Υπαλλήλων Γραφείου ν. Τρικάλων», διασπαστικό στον κλάδο.

Οι αρχαιρεσίες αυτού του «σωματείου» λοιπόν είχαν προγραμματιστεί για το διήμερο 29 και 30 Απρίλη, αλλά δεν έγιναν, όχι μόνο εξαιτίας της πίεσης που άσκησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά και γιατί ο εκφυλισμός του ήταν τέτοιος που η προσωρινή διοίκησή του δεν προσκόμισε ούτε τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας...

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Σε όλο και χειρότερη θέση από κυβέρνηση σε κυβέρνηση

Με πιο δυνατό το ΚΚΕ και αδύναμα τα κόμματα που θα κυβερνήσουν, οι νοσηλευτές μπορούν από καλύτερες θέσεις να δώσουν τη μάχη για τα δικαιώματά τους

Eurokinissi

Τα διαχρονικά και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους χιλιάδες νοσηλευτές στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις θέσεις του ΚΚΕ ανέλυσε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Πρόκειται για προβλήματα που φανερώνουν ότι και τα προβλήματα των νοσηλευτών οξύνονται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, με το ΚΚΕ να αναδεικνύει πως η αντιμετώπιση και οριστική λύση τους απαιτεί την οργάνωση και πάλη των νοσηλευτών και όλου του λαού, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Απαιτεί ρήξη με την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, που ακολουθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί «πρόθυμοι». Ετσι τίθεται και το βασικό δίλημμα μπροστά στις κάλπες της 21ης Μάη, αφού αυτό που κρίνεται είναι το κατά πόσο από την επόμενη μέρα θα μπορούν και οι νοσηλευτές από καλύτερες θέσεις να δώσουν τη μάχη κόντρα στην επόμενη κυβέρνηση, μια μάχη που αφορά τους ίδιους αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς.

Η υποκρισία των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τον «ενιαίο κλάδο» και η επίθεση στα δικαιώματα των νοσηλευτών

Απαντώντας σε ερώτημα για τη «δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού», ο Γ. Σιδέρης τόνισε:

«Θέση του ΚΚΕ αποτελεί ότι η Νοσηλευτική Επιστήμη είναι ενιαία και δεν μπορεί να διαχωρίζεται σε κατηγορίες. Από αυτήν τη θέση απορρέει η πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση της πολυδιάσπασης και τη δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας Νοσηλευτικής, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας και Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αυτό είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την παροχή σύγχρονης νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών. Οι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) νοσηλευτές να ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕ, δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν μετατραπεί σε ΑΕΙ. Ταυτόχρονα - στο πλαίσιο της αναβάθμισης των νοσηλευτικών υπηρεσιών - υποστηρίζουμε, για όσους απόφοιτους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) βοηθών νοσηλευτών το επιθυμούν, να τους δοθεί η δυνατότητα ένταξης στην ΠΕ κατηγορία αφού φοιτήσουν στις δημόσιες ανώτατες σχολές, με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες.

Την ίδια ώρα όμως βιώνουμε μία υποκρισία από τα κόμματα που κυβέρνησαν, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τα οποία επιδιώκουν να καλλιεργήσουν κούφιες προσδοκίες στο νοσηλευτικό προσωπικό με την πρότασή τους για ενιαίο επαγγελματικό κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί η ουσία της πρότασής τους αφήνει ανέγγιχτη την επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, τις περικοπές μισθών, την αύξηση του χρόνου εργασίας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων. Με απλά λόγια, όσοι κυβέρνησαν μιλούσαν για ενιαίο κλάδο και ίσα δικαιώματα, μόνο που τα δικαιώματα αυτά αφορούν τα ελάχιστα, τον πάτο. Δεύτερον, με την πολιτική που διαμόρφωσαν και υλοποίησαν, το "ενιαίο" πάει περίπατο, από τη στιγμή που υπάρχουν 3 κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού, με διαφορετικά πτυχία, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τρίτον, γιατί η διαμόρφωση του "ενιαίου κλάδου" έχει ανοίξει τον δρόμο για να δικαιολογείται η "κάλυψη" των αναγκών με το υπάρχον προσωπικό σε βαθμίδα και σε αριθμό, κι έτσι να υπάρχουν παράνομες και εξοντωτικές βάρδιες. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη εμπειρία από το νέο νοσηλευτικό καθηκοντολόγιο, το οποίο καλλιεργεί το "διαίρει και βασίλευε" και εντείνει την εκμετάλλευση και τους διαχωρισμούς σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού. Στην ουσία η θέση των κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ περί "ενιαίου κλάδου" αποσκοπεί στη νομιμοποίηση του "όλοι για όλα", στη βάση των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό τις οποίες από κοινού έχουν διαμορφώσει».

Επαρκής στελέχωση εδώ και τώρα με όλο το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό

Παρακάτω, μιλώντας για «τη στελέχωση, τα κριτήρια πρόσληψης και τη θεσμοθέτηση ασφαλών, σύγχρονων αναλογιών νοσηλευτών - ασθενών», ο Γ. Σιδέρης ανέφερε:

«Το ΚΚΕ απαιτεί να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών τώρα, με επείγουσες διαδικασίες, και να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές. Μοναδική προϋπόθεση για πρόσληψη να είναι το πτυχίο. Είναι τόσες οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στις δημόσιες μονάδες Υγείας, και πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που απαιτούνται ανοιχτή προκήρυξη θέσεων και άμεση πρόσληψη όλων όσοι επιθυμούν και αποφοιτούν από τις νοσηλευτικές σχολές. Επομένως, και το καθεστώς της μοριοδότησης δεν έχει καμία αξία, αφού αποτελεί μηχανισμό διατήρησης των σημερινών ελλείψεων, ενώ όλοι οι νοσηλευτές χρειάζονται.

Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας στη χώρα μας, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, του 2021, είναι 39.101 νοσηλευτές και 5.895 βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό. Οι κενές οργανικές θέσεις μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 45.000, από τις οποίες πάνω από 20.000 κενές οργανικές ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι και νοσηλευτές υπάρχουν και κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική που θα προσλάβει το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμη και αποκλειστική εργασία στο ΕΣΥ.

Ετσι θα αντιμετωπιστεί η επισφάλεια λόγω έλλειψης προσωπικού, έτσι θα αυξήσουμε τις αναλογίες νοσηλευτή - ασθενούς πάνω από το 3,6 ανά 1.000 κατοίκους που είναι σήμερα, έτσι θα στελεχώσουμε τις κλίνες ΜΕΘ, έτσι θα πράξουμε ό,τι είναι διεθνώς επιστημονικά αποδεκτό για την αναλογία νοσηλευτών - ασθενούς στις ΜΕΘ, ότι δηλαδή 4 νοσηλευτές αντιστοιχούν ανά ασθενή κατ' ελάχιστο και όχι 3, όπως ανακοίνωσε με την τελευταία του εγκύκλιο το υπουργείο Υγείας. Ετσι θα απαντήσουμε και στις προσπάθειες για κλείσιμο κλινών ή συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ που σκοπεύουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και θα βελτιώσουμε την αναλογία 2 νοσηλευτών ανά 40 ασθενείς, που αυτήν τη στιγμή αφορά την πλειοψηφία των κλινικών της χώρας.

Η επαρκής στελέχωση και η συνεχόμενη επιμόρφωση με ευθύνη του κράτους αφορά όχι μόνο τους νοσηλευτές αλλά κυρίως τους ασθενείς, αφού έτσι μπορούμε να καταφέρουμε τη μείωση κινδύνου νοσηλευτικού λάθους, την αντιμετώπιση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn-out), να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα νοσηλευτικής φροντίδας και εν τέλει να συμβάλουμε σε χαμηλότερη θνησιμότητα και μικρότερους χρόνους νοσηλείας».

Οχι στην Υγεία - εμπόρευμα

«Η αποδοτικότητα οργανισμών και η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών δεν είναι έννοιες "ουδέτερες"», σημείωσε επίσης ο Γ. Σιδέρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Αναλύοντας τη θέση αυτή, τόνισε:

«Ολες οι κυβερνήσεις είχαν και έχουν ως κριτήριο τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών τους, με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και εξασφάλιση των εσόδων τους από την πώληση των εργασιών τους. Σε αυτήν τη βάση, της μείωσης του "κόστους" λειτουργίας, απαιτείται λιγότερο προσωπικό, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μειωμένες αποδοχές και κοινωνικά δικαιώματα, πράγμα που βιώνουν και οι νοσηλευτές. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα - άμεσα και έμμεσα - προκειμένου να αντιρροπιστεί η δραστική κρατική υποχρηματοδότηση.

Για το ΚΚΕ η αποδοτικότητα των δημόσιων μονάδων Υγείας και η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών κρίνεται από τη σκοπιά της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, δηλαδή των εργαζομένων και των ασθενών. Δεν κρίνεται από τη σκοπιά των αναγκών του κεφαλαίου, για μονάδες Υγείας που θα λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρείες, με επιχειρηματικά κριτήρια. Για το ΚΚΕ η Υγεία δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα αλλά κατοχυρωμένο δικαίωμα προς όλους, γι' αυτό πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με υπηρεσίες ποιοτικές και υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Η έγκαιρη, σύγχρονη, ασφαλής και απολύτως δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας είναι το κριτήριο για την ανάπτυξη και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών και των δομών Υγείας, γι' αυτό πρέπει να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας και σπουδών του λαού. Στο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι η πρόταση του ΚΚΕ, δεν έχουν θέση οι ΜΚΟ, οι ιδιώτες και η επιχειρηματική δράση».

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, φτάνει πια με την εργασιακή εξόντωση

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το μισθολόγιο, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του νοσηλευτικού προσωπικού, δόθηκε η εξής απάντηση:

«Η δράση των μελών του ΚΚΕ, στα σωματεία και με παρεμβάσεις του στη Βουλή, αφορά την αύξηση των μισθολογικών απολαβών στο ύψος των αναγκών, με αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και άλλα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει.

Για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, το ΚΚΕ αγωνίζεται για αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, που να περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Για τον κλάδο Υγείας υποστηρίζουμε την άμεση κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων και τη χρηματοδότησή του από το κράτος και το κεφάλαιο. Είμαστε αντίθετοι με τα λεγόμενα "επαγγελματικά ταμεία" - σε αντίθεση με όλα τα άλλα αστικά κόμματα - διότι βάζουν στον τζόγο τα χρήματα των εργαζομένων, με κίνδυνο την απώλειά τους, όπως πρόσφατα έγινε με την πτώχευση περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ των ασφαλισμένων, που τα είχαν επενδύσει τα σχετικά "κοράκια".

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι χρειάζεται άμεσα να γίνει ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα επαγγέλματα και μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης, στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.

Την ίδια ώρα, και με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου είναι γυναίκες και μάλιστα νέες μητέρες, χρειάζονται μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού, με αύξηση της άδειας τοκετού - λοχείας, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι την ηλικία των 12 ετών».

Μιλώντας δε για τις συνθήκες εργασίας, ανέφερε:

«Για να έχουμε υψηλού επιπέδου παροχές νοσηλευτικής φροντίδας δεν γίνεται να υπάρχουν εξοντωμένοι νοσηλευτές, άρα πρέπει να καταργηθούν οι διπλοβάρδιες και τα ελαστικά ωράρια. Είναι σήμερα ώριμο να δουλεύει ένας νοσηλευτής 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο και έως μία νυχτερινή βάρδια τη βδομάδα. Να λοιπόν οι προσλήψεις που λέγαμε πριν.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ προτάσσει τον προσανατολισμό της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών, τις υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, με μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Γι' αυτό χρειάζεται ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, με προσλήψεις μόνιμων ιατρών Εργασίας, τεχνικών Ασφαλείας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας».

Τέλος, ο Γ. Σιδέρης μίλησε για τη Νοσηλευτική Εκπαίδευση:

«Το ΚΚΕ έχει χρόνια διαμορφώσει την πρότασή του για Ενιαία Ανώτατη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας. Θεωρούμε ότι η αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση όλων των νοσηλευτών πρέπει να παρέχεται από τους δημόσιους φορείς της Παιδείας και Υγείας, με κρατική χρηματοδότηση και χωρίς καμία εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων. Να σταματήσει αυτή η βιομηχανία επί πληρωμής μεταπτυχιακών, που έχει γονατίσει οικονομικά - και όχι μόνο - τη ζωή εκατοντάδων νοσηλευτών. Ταυτόχρονα, χρειάζεται η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να είναι με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με κλινικό εκπαιδευτή από την εκπαιδευτική δομή και όχι από το υπάρχον ελλιπές προσωπικό. Θεωρούμε ότι η νοσηλευτική ειδικότητα πρέπει να είναι ενταγμένη σε προπτυχιακό επίπεδο και να υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση των εισακτέων στις Σχολές Νοσηλευτικής, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταδικάζει τον ξυλοδαρμό του μετανάστη εργάτη

Τη ρατσιστική εργοδοτική επίθεση που δέχτηκε ο μετανάστης εργάτης Μοχάμετ Ιρφάν στα Φάρσαλα, επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του, καταγγέλλει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ).

Απαιτώντας «την παραδειγματική τιμωρία του δράστη, καταβολή όλων των δεδουλευμένων, άμεσα μέτρα προστασίας των μεταναστών», το ΕΚΝΛ επισημαίνει ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό - φασιστικής κοπής - δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας σε μια άθλια πραγματικότητα που βιώνουν πολλοί μετανάστες εργάτες γης όπου σαν σύγχρονοι σκλάβοι δέχονται βρισιές, ευτελισμούς και κάθε είδους βία, ακόμη και σφαίρες από τους σύγχρονους "τσιφλικάδες" εργοδότες».

Αναφέρει ότι «τις αθλιότητες αυτές ενθαρρύνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ενάντια σε οποιονδήποτε εργαζόμενο, όχι μόνο στον μετανάστη. Οι μετανάστες εργάτες είναι, όπως και οι Ελληνες εργάτες, θύματα της ίδιας εκμετάλλευσης και μας ενώνει ο κοινός αγώνας απέναντι στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά».

Το ΕΚ ξεκαθαρίζει ότι οποιοδήποτε περιστατικό τρομοκρατίας και επίθεσης θα βρίσκει απέναντί του το ταξικό εργατικό κίνημα. «Δεν θα τους χαρίσουμε τίποτα!!! Με την οργάνωση και τον αγώνα μας θα καταφέρουμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει, τόσο εμείς όσο και οι οικογένειές μας».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να ορθώσουν μέτωπο ενάντια στην εθνικιστική και φασιστική δράση, σε ξενοφοβικές αντιλήψεις και κάθε είδους ρατσιστικές συμπεριφορές, μέσα από τον κοινό αγώνα για καλύτερη ζωή, με δουλειά και δικαιώματα για όλους.

«Αόρατοι» οι άνεργοι

Τη στατιστική μείωση της ανεργίας για έναν ακόμη μήνα συνεχίζει να καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Ετσι, σύμφωνα με την υπηρεσία, τον περασμένο Μάρτη η ανεργία μειώθηκε στο 10,9%, από 12,7% τον ίδιο μήνα το 2022. Ο αριθμός των απασχολούμενων εκτιμάται στα 4,166 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται στα 508.744 άτομα. Μόνο που αυτός ο αριθμός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού για τον ίδιο μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ανήλθαν στους 1.035.580, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως μόνο οι καταγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στη ΔΥΠΑ έφτασαν τον Μάρτη τους 533.314. Ομως, για την ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυτοί δεν υπάρχουν, αν και είναι πάνω από 12 μήνες εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις με όνομα και διεύθυνση.

Στη «Σύγχρονη Εποχή» οι Γάλλοι συνδικαλιστές

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία των Γάλλων εργαζομένων συνδικαλιστών, λίγο πριν από το ταξίδι επιστροφής τους στη Γαλλία. Ξεναγήθηκαν στον χώρο του βιβλιοπωλείου και τους τίτλους βιβλίων που διαθέτει, ενώ ξαπόστασαν και στο αναγνωστήριο - cafe. Στο τέλος έλαβαν ως αναμνηστικά δώρα για την επίσκεψή τους ορισμένες από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συνεχίζεται το «πογκρόμ» της εργοδοσίας με τις πλάτες των κυβερνήσεων

Συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη, για να ανακληθούν απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων

Με την πλήρη στήριξη που βρίσκουν στους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και την επίθεση σε σωματεία και συνδικαλιστές, συνεχίζεται το πογκρόμ απολύσεων εργαζομένων που σε χώρους δουλειάς δίνουν τη μάχη για τον μισθό, τα μέτρα προστασίας και άλλες διεκδικήσεις μέσα από τα σωματεία τους. Σημειώνεται ότι τέτοιες εκδικητικές απολύσεις έχουν πέσει «βροχή», ειδικά μετά τις μεγαλειώδεις απεργίες του Μάρτη για το έγκλημα στα Τέμπη, με την εργοδοσία να επιτίθεται σε σωματεία, προσπαθώντας να ξεμπερδεύει με ό,τι μπαίνει εμπόδιο στο σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Μια επίθεση που προμηνύει την κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής, με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες.

Τέτοια απαράδεκτη απόλυση ήταν κι αυτή του προέδρου του Συλλόγου Προσωπικών Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδος από την εργοδοσία του ομίλου «Βιοδιάγνωση», στοχοποιώντας έτσι το ίδιο το σωματείο.

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., προγραμματίζονται νέες συγκεντρώσεις στα καταστήματα της εταιρείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγίου Δημητρίου 91) και στον Εύοσμο (Μεγάλου Αλεξάνδρου 50).

Στο πλευρό του Συλλόγου έχουν βρεθεί Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα καθώς και πάνω από 35 πρωτοβάθμια σωματεία.

Χτες ο Σύλλογος και εργατικά σωματεία που συμπορεύονται στον δίκαιο αυτόν αγώνα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, καλώντας όλα τα σωματεία της περιοχής να καταδικάσουν την απόλυση, να μην επιτρέψουν να συνεχίσει η εργοδοσία να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους και να στοχοποιεί τους πρωτοπόρους σε κάθε χώρο.

«Ημουν ένας από τους 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους που βροντοφωνάξαμε πως δεν ήταν ο σταθμάρχης, αλλά το σύστημα και όσοι το κυβέρνησαν και το κυβερνούν που ευθύνονται για αυτό το έγκλημα. Η απόλυσή μου έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο απολύσεων συνδικαλιστών στον χώρο δουλειάς το τελευταίο διάστημα, λίγες μέρες αφού είχε προηγηθεί η απόλυση συναδέλφου εκλεγμένου συνδικαλιστή από την κλινική "ΥΓΕΙΑ"», σημείωσε ο απολυμένος Νίκος Θανάκος, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την δικαίωση. Μέχρι να πάρουν πίσω την απόλυση. Μέχρι να βάλουν τέρμα στους εξοντωτικούς όρους εργασίας μας. Τους το δηλώνουμε ακόμα μια φορά! Δεν μας βάζετε στο χέρι!».

«Αν νομίζουν ότι μπορούν να ξεμπερδέψουν με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, είναι βαθιά γελασμένοι. Η μαζική καταδίκη της απόλυσης από τους εργαζόμενους του ομίλου, αλλά και δεκάδες σωματεία και φορείς της πόλης δείχνει τον δρόμο. Συνεχίζουμε και αγωνιζόμαστε μαζικά μέσα από τα σωματεία μας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τα συμφέροντά μας», τόνισε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Απόλυση και στην «TaskUs»

Παράσταση διαμαρτυρίας, επίσης σήμερα Πέμπτη στις 8 π.μ., στα γραφεία της εταιρείας «TaskUs» στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει το ΣΕΤΗΠ, απαιτώντας από την εργοδοσία να πάρει πίσω την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης.

Οπως αναφέρει το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του, «οι δικαιολογίες για χαμηλή απόδοση της εργαζόμενης διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς και από το γεγονός πως δεν ακολουθήθηκαν ούτε τα δικά τους processes για αριθμό παρατηρήσεων, "action plans" κ.λπ. που "προβλέπονται" για να οδηγηθεί κανείς στην απόλυση.

Πρόκειται για εργαζόμενη που κρατούσε μαχητική στάση στον χώρο εργασίας, έχοντας και συνδικαλιστική δράση, που εκφράστηκε με συμμετοχή στις απεργίες του Μαρτίου για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, αλλά και με συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Την επόμενη μέρα, 2 Μάη, της ανακοινώθηκε η απόλυσή της! Και όλα αυτά, 10 μέρες πριν κλείσει έναν χρόνο εργασίας στην "TaskUs", έτσι ώστε η εταιρεία να γλιτώσει και τη νόμιμη αποζημίωση που θα έπρεπε να δώσει!».

«Η εταιρεία φοβάται την αντίδραση των εργαζομένων, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες απεργίες του Μάρτη, όπου με διάφορα επιχειρήματα προσπαθούσε να τους αποτρέψει από το να συμμετέχουν. Η απόλυση της συναδέλφισσας είναι εκδικητική! Στόχο έχει να τρομοκρατήσει όποιον σκέφτεται να αντιδράσει! Δεν θα περάσει!».

Το ΣΕΤΗΠ μαζί με την ανάκληση της απόλυσης διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό αλλά και προσλήψεις προσωπικού.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΒΕ
Φτάνει πια με το ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας

Κοινό ψήφισμα για την κατάργηση της τροπολογίας που «απελευθερώνει» παραπέρα το ωράριο

Την κατάργηση της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση έχει δώσει το ελεύθερο στον εκάστοτε δήμαρχο να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, διεκδικούν κλαδικά σωματεία και τοπικές ενώσεις επαγγελματιών με κοινό τους ψήφισμα. Απαιτούν να μπει στον πάγο κάθε σκέψη για παραπέρα ξεχείλωμα του ωραρίου και να κατοχυρωθεί νομοθετικά η κυριακάτικη αργία.

Το ψήφισμα είχε συζητηθεί σε σύσκεψη συνδικαλιστικών φορέων που είχε συγκαλέσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν το ψήφισμα να συζητηθεί σε ενώσεις και σωματεία, να συνυπογραφεί από όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς, να γίνει το έναυσμα για να οργανωθούν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε δημάρχους, αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε γειτονιές.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ψήφισμα έχουν ήδη συνυπογράψει 21 κλαδικά σωματεία και τοπικές ενώσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σωματεία - ενώσεις - συλλόγους: Κομμωτών «Η Αδελφότητα», Επιπλοποιών Αθήνας, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, Υδραυλικών Εγκαταστατών Αθήνας, Ιδιοκτητών Φορτηγών, Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων «Η Αναγέννηση», Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Βιβλιοχαρτοπωλών - Εκδοτών Αθήνας, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Ενώσεις ΕΒΕ: Καλλιθέας, Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Ελευσίνας, Λιοσίων, Καισαριανής, Μενιδίου.

Το ψήφισμα αναδεικνύει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία υπαγορεύτηκε στην κυβέρνηση από τους μεγάλους παίχτες της αγοράς, τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, «ώστε να μπορούν να διευρύνουν τη λειτουργία τους όποτε και για όσο το επιθυμούν απλώς με μια απόφαση του εκάστοτε δημάρχου, χωρίς τη σύγκληση ούτε καν του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου.

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που αρνείται τη στήριξη και την ελάφρυνση των χρεών των μικρών επαγγελματιών ώστε να αντεπεξέλθουν στον ανελέητο ανταγωνισμό της αγοράς, με αυτήν την τροπολογία γεμίζει αέρα τα πανιά των μεγάλων ομίλων του εμπορίου για την αύξηση των κερδών τους εις βάρος μας».

Οι υπογράφοντες ξεκαθαρίζουν σε κυβέρνηση και δημοτικές αρχές ότι «θα καταργήσουμε στην πράξη το παραπέρα ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας. Δεν θα δεχτούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Το δικαίωμα στην ξεκούραση, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογενειακή ζωή, στην ψυχαγωγία, στην άθληση είναι αδιαπραγμάτευτο».

Απαντούν επίσης στο ψέμα ότι τάχα «όποιος δεν θέλει δεν ανοίγει», τονίζοντας: «Αν διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε και εμείς, οι μικροί επαγγελματίες, να ανοίξουμε. Ο ανελέητος ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια επιλογής. Εχουμε πικρή πείρα από τη διεύρυνση του ωραρίου τα τελευταία χρόνια και τις επιπτώσεις που είχε στη ζωή μας, στο ξεχαρβάλωμα της οικογενειακής μας ζωής.

Μόνο η νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και του ωραρίου λειτουργίας μπορεί να βάλει ορισμένα ευνοϊκά όρια στη ζωή και τη δουλειά μας.

Το σίριαλ της "απελευθέρωσης" του ωραρίου και το συστηματικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας χρόνο με το χρόνο έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές μας. Φτάνει πια. Δεν θα γίνουμε νυχτοφύλακες στα μαγαζιά μας».

Απαιτούν, εκτός από την απόσυρση της τροπολογίας, να μην ξεχειλώσει άλλο το ωράριο λειτουργίας αλλά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ