Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΡΓΙΟ ΝΟΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Διαβεβαιώσεις για την «επόμενη μέρα» από εργατοπατέρες των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Την αβάντα που ετοιμάζεται να δώσει στην εργοδοσία και στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, ώστε να είναι πιο εύκολο το εγκληματικό τους έργο στους χώρους δουλειάς, παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, μέσα από ένα όργιο νοθείας σε μια σειρά κλάδους. «Εκλογές» - μαϊμού, ανύπαρκτα σωματεία και εκφυλιστικές διαδικασίες, ξένες προς τους εργάτες και τις αγωνίες τους, είναι στην ημερήσια διάταξη των εργατοπατέρων, που ξεσκεπάζονται από σωματεία και συνδικαλιστές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, όπου στο στόχαστρο μπαίνει το ίδιο το Σωματείο, μέσα από το οποίο - και με την τεράστια αλληλεγγύη - οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει εδώ και τρία χρόνια να δυσκολέψουν το ξεπάστρεμά τους από την κυβέρνηση.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για έναν βρώμικο ρόλο που έχουν αναλάβει να παίξουν γνωστοί εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να αλλοιώσουν τον συσχετισμό δυνάμεων σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες και να βάλουν «πάγο» σε αγωνιστικές διεκδικήσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέα επίθεση μετά τις εκλογές, με βάση τις δεσμεύσεις που τα κόμματά τους αναλαμβάνουν απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, όσα απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων κ.ο.κ.

Ξεχωρίζουν τα «έργα και ημέρες» των εργατοπατέρων σε Φθιώτιδα και Βοιωτία, με τις «εκλογές» - μαϊμού σε ανύπαρκτα σωματεία, ακόμα και με τραμπουκισμούς, ώστε να αλλοιωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων μπροστά στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου.

Στην περίπτωση της Φθιώτιδας, μάλιστα, υπήρξε επώνυμη καταγγελία από εργαζόμενο ο οποίος εμφανίζεται σε πρακτικό αρχαιρεσιών να έχει ψηφίσει σε κλαδικό σωματείο, κάτι που ο ίδιος δεν έκανε ποτέ! Πρόκειται για «σωματείο» με ανύπαρκτη δράση, το οποίο εκπροσωπείται στην ΠΟΕΜ και ανήκει στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Ανάλογη περίπτωση και στη Βοιωτία, στις εκλογές του «Σωματείου Εργαζομένων στις εργολαβίες στο εργοστάσιο "Αλουμίνιον της Ελλάδας"», όπου, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, επιχειρήθηκαν εκλογές εν κρυπτώ, δίπλα στα γραφεία της διοίκησης. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, αντιπροσωπεία του θέλησε να παρευρεθεί στον χώρο διεξαγωγής των εκλογών και παρεμποδίστηκε, ενώ επισημαίνει ότι μέσα από τις διαδικασίες στο συγκεκριμένο «σωματείο» επιδιώκεται να αλλοιωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων τόσο στο συνέδριο της ΠΟΕΜ όσο και στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.

ΛΑΡΚΟ: Κατήφορος δίχως τέλος για τον κυβερνητικό συνδικαλισμό

Ακόμη πιο τρανταχτή περίπτωση, που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει «πάτος» για τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, είναι το χτύπημα των συνδικαλιστών της ΝΔ στο Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και η πρόταση μομφής που κατέθεσαν κατά του προέδρου του, Παναγιώτη Πολίτη.

Μία κίνηση που στοχεύει στη διάλυση του Σωματείου και στη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των επενδυτών για μία ΛΑΡΚΟ απαλλαγμένη από το «βαρίδι» των εργαζομένων και του Σωματείου τους, αλλά και να λύσει τα χέρια της όποιας επόμενης κυβέρνησης, ώστε να συνεχίσει ανενόχλητα την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται στη ΛΑΡΚΟ.

Μετά από 6 χρόνια ενεργοποιείται ξανά ο μηχανισμός στα σούπερ μάρκετ

Στο μεταξύ η ΔΑΣ ζητά να συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), μπροστά στη νέα προσπάθεια της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ να παρέμβει στις γραμμές των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού τους κινήματος.

Σημειωτέον, η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ ετοιμάζεται να βάλει σε κίνηση, μετά από 6 περίπου χρόνια εκλογικής αδράνειας, τον μηχανισμό που φέρει την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου - Τροφίμων - Σούπερ Μάρκετ». Κάτω από την ψευδεπίγραφη επωνυμία του «σωματείου», ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή αντιπροσώπων - «συνδικαλιστών» του ΣΥΡΙΖΑ στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, παίρνοντας «επ' ώμου» την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Επιδίωξη αυτού του μηχανισμού είναι μέσω της ψήφου των εργαζομένων να εκλέγονται άνθρωποι της εργοδοσίας στα συνδικάτα, στην προκειμένη περίπτωση να πηγαίνουν στην «αγκαλιά» της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως ανέφερε η ΔΑΣ, δυστυχώς για τους ίδιους αλλά και για «την εργοδοσία του "Σκλαβενίτη", του "My Market", του ΑΒ, τον διευθυντικό μηχανισμό των super markets», «η προσπάθεια να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών του μηχανισμού τους, δηλαδή να μη μαθευτεί ως γεγονός, να χαθεί στον θόρυβο των βουλευτικών εκλογών ώστε να κάνουν στα βουβά τις βρωμιές τους μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έπεσε στο κενό».

«Αυτό το αίσχος δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Ηδη γνωρίζουμε και με στοιχεία αρκετές πλευρές από τις βρώμικες μεθόδους και τον σχεδιασμό που έχουν μπροστά στις υποτιθέμενες αρχαιρεσίες τους. Βρωμιές που αποδεικνύουν στην πράξη πως αναφερόμαστε σε έναν μηχανισμό που δεν έχει σχέση με τα συνδικάτα», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ ΟΙΥΕ.

Σε ανακοίνωσή της έχει ήδη καταγγείλει μεταξύ άλλων τα εξής: Περιφερειακοί διευθυντές ζητούν συγκεκριμένο αριθμό ψηφισάντων από κάθε γεωγραφική ενότητα, έχοντας ήδη διαμορφώσει πριν την κάλπη τη λίστα ψηφισάντων και τον αριθμό της συμμετοχής. Εξηγούν στους εργαζόμενους πως ό,τι συζητείται για τις εκλογές αυτές «μένει εδώ» και αξιώνουν «απόλυτη εχεμύθεια». Καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν προσωπικά στοιχεία, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν «για εκλογές σε ένα σωματείο», χωρίς να αναφέρουν παραπάνω πληροφορίες. Μεταξύ των στοιχείων ζητούν και ηλεκτρονικές διευθύνσεις, εξηγώντας ότι έτσι οι εργαζόμενοι «δεν θα ταλαιπωρηθούν», καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Εκεί που θα στηθεί κανονική κάλπη, αναφέρουν στο προσωπικό ότι οι εκλογές θα γίνουν με την παρουσία των διευθυντών τους.

Μπροστά στις καταγγελίες αυτές, η ΔΑΣ ΟΙΥΕ έχει καλέσει το προεδρείο της Ομοσπονδίας να συγκαλέσει συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να συζητήσει για την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας. Παράλληλα, απευθύνεται στους εργαζόμενους στις αποθήκες, στα ψυγεία, στα ταμεία, στα ράφια, σε κάθε πόστο μέσα στα καταστήματα, και τους καλεί να μη δείξουν καμία ανοχή στην παρέμβαση της εργοδοσίας.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, αρχαιρεσίες επιχειρήθηκε να γίνουν σε ένα «σωματείο» - φάντασμα με την επωνυμία «Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Υπαλλήλων Γραφείου ν. Τρικάλων», μια διαδικασία που στόχο είχε να στείλει νόθους και παράτυπα εκλεγμένους αντιπροσώπους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων (ΕΚΤ).

Σημειωτέον, η θητεία της διοίκησης του ΕΚΤ λήγει στις 3 Ιούνη, ενώ το συνέδριό του ήταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβρη του 2022, ωστόσο δεν έγινε, εξαιτίας της σχεδιασμένης υπονομευτικής προσπάθειας της πλειοψηφίας, διότι τα σωματεία όπου οι ίδιοι εκλέγονταν δεν έκαναν καν αρχαιρεσίες.

Μάλιστα, ο νυν πρόεδρος του ΕΚΤ, Γιώργος Κόσσυβας, επιχείρησε να διενεργήσει 2 φορές αρχαιρεσίες στο σωματείο από το οποίο εκλέγεται, αυτό των οικοδόμων, που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αλλά αυτές ακυρώθηκαν μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, λόγω σωρείας παρατυπιών και νοθείας.

Ακολούθως η πλειοψηφία του ΔΣ μεθόδευσε ουσιαστικά τη διάλυση 3 επιχειρησιακών σωματείων, στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», στην Ενωση «Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» και στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ), που ταυτόχρονα προσπαθεί να τα συγχωνεύσει σε ένα «σωματείο» - σφραγίδα με το όνομα «Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Υπαλλήλων Γραφείου ν. Τρικάλων», διασπαστικό στον κλάδο.

Οι αρχαιρεσίες αυτού του «σωματείου» λοιπόν είχαν προγραμματιστεί για το διήμερο 29 και 30 Απρίλη, αλλά δεν έγιναν, όχι μόνο εξαιτίας της πίεσης που άσκησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά και γιατί ο εκφυλισμός του ήταν τέτοιος που η προσωρινή διοίκησή του δεν προσκόμισε ούτε τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαϊμού εκλογές» σε ανύπαρκτα σωματεία σε Φθιώτιδα και Βοιωτία(2023-05-02 00:00:00.0)
Παρακαταθήκη για τη δράση του επόμενου διαστήματος η μάχη των αρχαιρεσιών(2019-07-13 00:00:00.0)
Εξω η εργοδοσία από τα σωματεία!(2019-02-13 00:00:00.0)
Με απροκάλυπτη εργοδοτική παρέμβαση συνεχίζονται οι «εκλογές» του «ΠΑΣΥΕ»(2019-01-18 00:00:00.0)
Κατρακύλα χωρίς τέλος για τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΙΥΕ(2017-09-23 00:00:00.0)
Να πετάξουμε έξω από τις γραμμές μας τους ανθρώπους της εργοδοσίας!(2017-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ