Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πήρε πίσω την κατάπτυστη εγκύκλιο για τις εφημερίες στα νοσοκομεία

Νίκη για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους ασθενείς η αναδίπλωση του υπουργείου Υγείας

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση μετά την άμεση και οργισμένη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ κ.λπ., σχετικά με την αντιεπιστημονική εγκύκλιο με θέμα την «Εφημέρευση Τομέων/Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

Ετσι, αφού έπεσε στο κενό η πρώτη απόπειρα του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει πυροσβεστικά στις αντιδράσεις, με «διευκρινίσεις» του τύπου «δεν αφορά τα τριτοβάθμια νοσοκομεία», η κυβέρνηση χθες επανήλθε με νέο έγγραφο προς τους διοικητές των ΥΠΕ, με θέμα «εφαρμογή εγκυκλίου», το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα. Οπως ενημερώνει, «το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Εως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».

Υπενθυμίζεται ότι και με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η κυβέρνηση υποχρέωνε τους γιατρούς «όλοι να τα κάνουν όλα», με σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ ομολογούσε τις τεράστιες ελλείψεις που διαχρονικά υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτό που επιχείρησε ήταν, για παράδειγμα, γιατρός μιας ειδικότητας του Παθολογικού Τομέα, π.χ. παθολόγος, να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του Τομέα, π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κ.λπ., και αντίστοιχα, γιατρός μιας ειδικότητας του Χειρουργικού Τομέα, π.χ. γενικός χειρουργός, να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του Τομέα, π.χ. ασθενείς ορθοπεδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κ.λπ., εκθέτοντας την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Μια κατάσταση δηλαδή που επικρατεί χρόνια τώρα, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των διοικήσεων των νοσοκομείων, επιχειρήθηκε να θεσμοθετηθεί και επίσημα από το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα η πρακτική αυτή με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μπαράζ παραιτήσεων τους γιατρούς, επιταχύνοντας τα βήματα προς το «νέο ΕΣΥ», με κλείσιμο νοσοκομείων / Τμημάτων και διεύρυνση των νοσοκομείων - επιχειρήσεων.

Ωστόσο ο ελιγμός της κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση το προσωπικό όχι απλά παραμένουν αλλά οξύνονται, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τις προχθεσινές παρεμβάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως είπε, «αναπόσπαστο σημείο του προγράμματός μας ο νέος υγειονομικός χάρτης, τον οποίο ήδη μελετούμε, πού χρειαζόμαστε δομή Υγείας. Προσοχή, όχι νοσοκομείο». Τα κριτήρια βέβαια είναι γνωστά και θα οδηγήσουν σε λουκέτα, αφού όπως είπε θα εξετάζεται «αν είμαστε καλύτερα να έχουμε μέσα σε ένα εύρος 30 χιλιομέτρων τρία μεσαία νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν, ή μπορούμε με κάποιο τρόπο να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με έναν τρόπο ο οποίος να είναι πιο αποτελεσματικός», δηλαδή με αυξημένες πληρωμές για όλο και λιγότερες υπηρεσίες Υγείας.

ΠΑΜΕ: Δεν ανεχόμαστε αυτές τις εγκληματικές μεθοδεύσεις

Την αντίδραση των εργατικών συνδικάτων στην κατάπτυστη εγκύκλιο εξέφρασε και το ΠΑΜΕ, απαιτώντας την απόσυρσή της. Οπως σημείωσε το ΠΑΜΕ, «πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ, που αποψιλώνει συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, στέλνοντας τους εργαζόμενους - όσους από αυτούς μπορούν - στα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει το "πάμε κι όπου βγει". Είναι η ίδια πολιτική που στη λογική κόστους - οφέλους οδήγησε στο τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, μετατρέποντας και τα νοσοκομεία σε μια "κοιλάδα των Τεμπών".

Τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, η εργατική τάξη της χώρας μας να μην αποδεχτεί αυτές τις μεθοδεύσεις από καμία κυβέρνηση. Να πάρουμε πρωτοβουλίες και μαζί με τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας να επιβάλουμε στην πράξη την απόσυρση αυτής της εγκυκλίου, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ