Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο και «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν

Νέα κλιμάκωση με Ρώσους αξιωματούχους να καλούν σε χρήση όπλων «ικανών να καταστρέψουν το καθεστώς του Κιέβου»

Από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο που καταγγέλλει η Μόσχα
Από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο που καταγγέλλει η Μόσχα
Με τη Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο πως επιτέθηκε με drones στο Κρεμλίνο, σε μια απόπειρα να δολοφονηθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κι ενώ τα χτυπήματα και τα σαμποτάζ σε ρωσικό έδαφος είναι πλέον καθημερινά, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία οδεύει σε τροχιά νέας κλιμάκωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ουκρανική πλευρά δηλώνει σχεδόν έτοιμη για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, ωστόσο επισημαίνει πως χρειάζεται ακόμα περισσότερα ΝΑΤΟικά όπλα για να ανακτήσει εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, ΕΕ και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για μακρόχρονη και ευρύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση με ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών και των στρατιωτικών δυνάμεων σε κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Μόσχα: Δυο drones καταρρίφθηκαν πάνω από το Κρεμλίνο

«Δύο drones είχαν ως στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών που έγιναν από τις στρατιωτικές και ειδικές υπηρεσίες με τη χρήση συστημάτων ελέγχου ραντάρ, τα drones καταρρίφθηκαν», ανέφερε χτες το μεσημέρι ανακοίνωση του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «προγραμματισμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου (Πούτιν) ενόψει της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μάη».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, δεν υπήρξαν θύματα από τα drones που καταρρίφθηκαν και από τα θραύσματα που έπεσαν στο έδαφος, ενώ δεν υπήρξαν ούτε ζημιές στα κτίρια. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν βρισκόταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης, εργαζόταν «στο Νόβο-Ογκαριόβο, έξω από τη Μόσχα».

Σύμφωνα με τον Ντμ. Πεσκόφ, ο Πούτιν θα συμμετάσχει στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μάη, ενώ αρκετές πόλεις σε όλη τη Ρωσία έχουν ακυρώσει παρελάσεις και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις για εκείνη τη μέρα, επικαλούμενες «ανησυχίες για την ασφάλεια».

«Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτή την επίθεση όπου και όταν το κρίνει σκόπιμο», ανέφερε το Κρεμλίνο, υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το περιστατικό για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου της στην Ουκρανία.

«Χρήση όπλων που θα καταστρέψουν το Κίεβο»...

«Μετά τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) τρομοκρατική επίθεση, δεν έχουν μείνει άλλες επιλογές εκτός από τη φυσική εξόντωση του Ζελένσκι και της κλίκας του», ανέφερε σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης έχει αναλάβει τις πιο «επιθετικές» δηλώσεις από την πλευρά της Μόσχας.

Με αφορμή το ίδιο περιστατικό, εξάλλου, ο βουλευτής της Κριμαίας, Μ. Σερεμέτ, ζήτησε να πραγματοποιηθεί πυραυλική επίθεση στην κατοικία του Ουκρανού Προέδρου στο Κίεβο. «Υπάρχουν τρομοκράτες που έχουν οχυρωθεί στο Κίεβο και με αυτούς, όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα. Πρέπει μόνο να καταστραφούν, γρήγορα και ανελέητα», είπε, δίνοντας τη διεύθυνση της προεδρικής κατοικίας.

Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, Β. Βολόντιν, ζήτησε χρήση «όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου» ως απάντηση και δήλωσε πως η Ρωσία δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

«Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική προεδρία.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι οι ισχυρισμοί για επίθεση στο Κρεμλίνο υποδηλώνουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζει μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες μέρες.

Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές ήχησε στο Κίεβο και σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας την Τετάρτη, λίγο αφότου η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε με drones στο Κρεμλίνο.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία επιτέθηκε με drone στο Κρεμλίνο και πως η Ουάσιγκτον προσπαθούσε «να επικυρώσει τις πληροφορίες». «Αν έγινε κάτι, δεν υπήρχε προειδοποίηση», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες μέρες αναφέρονται απανωτές εκρήξεις και σαμποτάζ σε ρωσικές επαρχίες ή σε ουκρανικά εδάφη που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, καθώς και βομβαρδισμοί που αποδίδονται στο Κίεβο ή σε άλλες «τρομοκρατικές» ομάδες.

Χτες μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε μεγάλη εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην περιφέρεια Κρασνοντάρ της νοτιοδυτικής Ρωσίας, απέναντι στην Ουκρανία, στην άλλη πλευρά της Αζοφικής Θάλασσας, με σχετικά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο να απεικονίζουν πλήγμα από drone.

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για ρωσικά σαμποτάζ σε υποθαλάσσια καλώδια

Υπάρχει έντονος κίνδυνος η Ρωσία να κάνει σαμποτάζ σε υποθαλάσσια καλώδια, για να τιμωρήσει τις δυτικές χώρες για την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, δήλωσε χτες ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ, Ντ. Κάτλερ.

«Υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το ότι η Ρωσία ενδέχεται να στοχεύσει υποθαλάσσια καλώδια και άλλες κρίσιμης σημασίας υποδομές στην προσπάθεια να αναστατώσει τη ζωή στη Δύση, για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των χωρών εκείνων που παρέχουν ασφάλεια στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Οι Ρώσοι είναι πιο δραστήριοι απ' ό,τι τους βλέπαμε επί χρόνια σε αυτόν τον τομέα» και δραστηριοποιούνται πιο ενεργά στις περιπολίες που πραγματοποιούν σε όλο τον Ατλαντικό απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΕ: Σε «λειτουργία πολεμικής οικονομίας» οι «αμυντικές» βιομηχανίες

Χρηματοδοτικό μηχανισμό για να δοθεί ώθηση στη δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών σε κράτη - μέλη της ΕΕ, προκειμένου να παράγονται 1 εκατ. οβίδες τον χρόνο, πρότεινε χτες η Κομισιόν, με στόχο να αναπληρωθούν τα αποθέματα των ευρωπαϊκών χωρών και παράλληλα να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η πρόταση αποτελεί την τρίτη φάση του σχεδίου δράσης που εγκρίθηκε από την ΕΕ στα τέλη Μάρτη, με σκοπό να προσφερθούν τουλάχιστον 1 εκατ. οβίδες 155 χιλιοστών στην Ουκρανία μέσα σε 12 μήνες και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα των ευρωπαϊκών κρατών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όριά τους, καθώς «η Ουκρανία καταναλώνει περισσότερα πυρομαχικά από όσα παράγει η ΕΕ».

Προβλέπεται ένα κονδύλι 1 δισ. ευρώ εν είδει αποζημίωσης για πυρομαχικά που αντλούνται από τα αποθέματα των στρατών κρατών - μελών. Δεύτερο κονδύλι άλλου 1 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για τη συγχρηματοδότηση από κοινού αγορών οβίδων και πυραύλων, που θα δοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι παραγγελίες θα δοθούν τον Σεπτέμβρη σε βιομηχανίες που παράγουν στην ΕΕ και στη Νορβηγία.

Προβλέπει επίσης χρηματοδοτήσεις 500 εκατ. ευρώ στην πολεμική βιομηχανία, εκ των οποίων τα 260 εκατ. θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας. Θα επιτρέψει συγχρηματοδότηση επενδύσεων των βιομηχανιών για να αυξηθεί η παραγωγή σε εργοστάσια στην ΕΕ, καθώς οι όμιλοι της πολεμικής βιομηχανίας δεν αυξάνουν την παραγωγή χωρίς να έχουν συγκεκριμένες παραγγελίες και χωρίς ...«κίνητρα».

Περίπου 15 πολεμικές βιομηχανίες σε 11 κράτη - μέλη παράγουν πυρομαχικά του είδους αυτού.

Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες όμως «δεν έχουν σήμερα το απαιτούμενο παραγωγικό δυναμικό για να καλύψουν τις ανάγκες (...) της Ουκρανίας και των κρατών - μελών μας. Αλλά μπορούν όλες να το αποκτήσουν», είπε ο επίτροπος Βιομηχανίας, Τ. Μπρετόν.

«Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στη βιομηχανική μας βάση για να προσαρμοστεί στις ανάγκες συρράξεων υψηλής έντασης», εξήγησε ο Μπρετόν, υπογραμμίζοντας πως «στην Αμυνα οι βιομηχανίες μας πρέπει να περάσουν πλέον σε λειτουργία πολεμικής οικονομίας».

Εξήγησε πως η πρόταση της Κομισιόν δεν αφορά την άμεση κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας στην αντεπίθεσή της, για την οποία «πρέπει να συνεχίσουμε να αντλούμε από τα αποθέματά μας».

Μετά την έκκληση που απηύθυνε στις αρχές Φλεβάρη ο Ζελένσκι, χώρες της ΕΕ προμήθευσαν την Ουκρανία με σχεδόν 40.000 οβίδες και πάνω από 1.000 πυραύλους για αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως στην πραγματικότητα είναι περισσότερα.

Ο Ζελένσκι αναμένει «δυτικά» μαχητικά αεροσκάφη μετά την αντεπίθεση

Στο Ελσίνκι βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των βορειοευρωπαϊκών χωρών, με βασικό θέμα την υποστήριξη του Κιέβου, όπως και τις εξελίξεις γύρω από την ένταξή του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ανακοίνωσε ότι η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των ρωσικών κατοχικών στρατευμάτων θα αρχίσει σύντομα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος ότι, στη συνέχεια, η Δύση θα παράσχει στο Κίεβο σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη. Μιλώντας στο φινλανδικό πρακτορείο Yle, ο Ζελένσκι προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια ή και δεκαετίες.

Νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης από τις ΗΠΑ

Χτες βράδυ εξάλλου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 300 εκατ. δολαρίων. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περισσότερα πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS και επιπρόσθετα οβιδοβόλα, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα, φορτηγά και ρυμουλκούμενα για μεταφορά βαρέως εξοπλισμού κ.ά.

Νωρίτερα χτες, προαναγγέλλοντας τη νέα αποστολή όπλων στο Κίεβο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για «εκτεταμένη εργασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες για να εκπληρώσει τα αιτήματα της Ουκρανίας πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεσή της».

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, εκτίμησε χτες πως η επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει ουσιαστικά ξεκινήσει και η ενεργός φάση της ενδέχεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφτεί και το Βερολίνο στις 13 Μάη, μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», ενώ στις 14 Μάη θα μεταβεί στο Ααχεν, όπου θα λάβει το Βραβείο Καρλομάγνου 2023.

Νέος γύρος αεροπορικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας και νωρίς το πρωί η Ρωσία εξαπέλυσε νέο γύρο αεροπορικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, τον τρίτο μέσα σε έξι ημέρες.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε 21 από τα 26 ιρανικής κατασκευής drones που εξαπέλυσε η Ρωσία, ενώ αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψε όσα εντοπίστηκαν πάνω από την πρωτεύουσα.

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ηχούσαν επί ώρες στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας ενόψει της αναμενόμενης αντεπίθεσης του Κιέβου, πραγματοποιώντας σχεδόν κάθε νύχτα αεροπορικές επιδρομές με drones και πυραύλους εναντίον της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών. Μάλιστα, σε αυτή τη φάση, αντί για ενεργειακές υποδομές η Μόσχα στοχεύει στρατιωτικές υποδομές, αποθήκες με εξοπλισμό και γραμμές εφοδιασμού, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Οι ουκρανικές τοπικές αρχές ανακοίνωσαν χτες απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χερσώνα, κοντά στη νότια γραμμή του μετώπου, από μεθαύριο Παρασκευή το βράδυ και για 58 ώρες, καθώς το Κίεβο λέει πως ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για μια ευρεία επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ