Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πάνω πάνω στη μετεκλογική «λίστα» οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις

Eurokinissi

Ετοιμος να βάλει πλάτη ώστε να αξιοποιηθούν «ευκαιρίες» και η εκλογική «ώθηση» για να «τρέξουν» ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά εμφανίστηκε, ξανά χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο «capital.gr», και ενώ ήδη οι σύμβουλοι του Γερμανού καγκελάριου, όπως ο Γ. Πλέντερ, λένε ότι «Ουάσιγκτον και Βερολίνο είναι αποφασισμένοι να εξουδετερώσουν το δηλητήριο στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ο Αμερικανός πρέσβης δηλώνει ενθουσιασμένος που, ανεξάρτητα απ' το ποια θα είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, Ελλάδα και Τουρκία «είναι έτοιμες να συνομιλήσουν». Σημείωσε ακόμη με νόημα ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους». Στον δε Τύπο γράφεται περί σχετικής «πρωτοβουλίας» που θα αναπτύξει μέσα στο καλοκαίρι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζ. Πάιατ, πρ. πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπουργός για ενεργειακά θέματα.

Με αυτά ως φόντο και εκτιμώντας ότι το «κλίμα» στα Ελληνοτουρκικά «άλλαξε μετά τους σεισμούς», ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε χτες τη γείτονα «να λάβει μία βαθιά στρατηγική απόφαση μετά τις εκλογές» ώστε να «επικρατήσει η λογική» και να προχωρήσει η «επαναπροσέγγιση». «Και αν επικρατήσει η λογική, πιστεύω ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι έχει να κερδίσει περισσότερα αν προσεγγίσει ξανά και συνεργαστεί με την Ελλάδα, την Ευρώπη και γενικότερα τη Δύση», έταξε στο παζάρι, δείχνοντας και το πλαίσιο της συζήτησης, το «αγκίστρωμα» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο με τα ανάλογα «ανταλλάγματα».

Εβαλε, δε, ζητούμενο «να πιάσουμε ξανά το νήμα έχοντας γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για να αντιμετωπίσουμε το βασικό ζήτημα το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διαφορών μας με την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είπε ακόμη: «Προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να συζητήσει ουσιαστικά αυτή τη διαφορά είναι να μην μπαίνουν στο τραπέζι θέματα τα οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα συζητήσει με την Τουρκία, όπως π.χ. ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τα σύνορα και την κυριαρχία», επέμεινε, όταν και ο ίδιος γνωρίζει ότι εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ ο «στρατηγικός» τους σύμμαχος και εταίρος Αγκυρα βάζει όλα αυτά τα θέματα για διαπραγμάτευση, ενώ «εκτός» αυτών των «κόκκινων γραμμών» και προς παζάρι μπαίνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, ο Μητσοτάκης εστίασε και στα κοινά συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων λέγοντας ότι «από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλές θετικές ατζέντες τις οποίες μπορούμε να αναπτύξουμε και έχουμε αναπτύξει», «ας διασφαλίσουμε ότι η γεωπολιτική ατζέντα θα εμπλουτιστεί με μία ευρύτερη ατζέντα που μπορεί να αφορά στο εμπόριο, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον», ως «ορισμένες από τις θετικές ατζέντες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν βάση ώστε να αναπτύξουμε περισσότερη θετική δυναμική», σε άλλη μια ένδειξη ότι οι μπίζνες του κεφαλαίου ωθούν για διευθετήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ