Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Οι εξελίξεις στα ναυπηγεία καταρρίπτουν τον μύθο της «ανάπτυξης για όλους»

Οι εργαζόμενοι να εμπιστευτούν το ΚΚΕ που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επισκέφτηκαν χτες το πρωί η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής και εκ νέου υποψήφια στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, επίσης υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά, και ο Μιχάλης Σελέκος, υποψήφιος βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Αφού συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, όπου υπογράμμισαν ότι το ΚΚΕ θα συνεχίζει να στηρίζει με όλους τους τρόπους τα δίκαια αιτήματά του, στη συνέχεια συνομίλησαν με εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στους χώρους των ναυπηγείων.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι γνωρίζουν άλλωστε πως έχει βρεθεί πολλές φορές στον ίδιο χώρο, για να συζητήσει μαζί τους, να τους εκφράσει τη στήριξή του και όχι μόνο σε προεκλογική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πιέσει από την πλευρά του για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να αλλάξει το απαράδεκτο καθεστώς των επαναπροσλήψεων του προσωπικού που, αντί να γίνεται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα, γίνεται με δίμηνες συμβάσεις, βάζοντας τους εργαζόμενους σε κατάσταση ομηρίας.

Ειδικότερα, για την επένδυση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανέφερε πως τη βαφτίζουν «πράσινη» όχι από περιβαλλοντική ευαισθησία, βεβαίως, αλλά ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες να πάρουν μερίδιο από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με κουτσουρεμένα δικαιώματα και ένταση της εκμετάλλευσης, για να εξασφαλιστεί το επενδυτικό κέρδος.


Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, ανέδειξε την πείρα από χώρους όπου οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή κατάφεραν να αποσπάσουν ορισμένες ανάσες, όπως με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς κ.λπ. Για να γενικευτούν αυτές οι εστίες αντίστασης και οι εργαζόμενοι από καλύτερη θέση να οργανώσουν τον αγώνα τους, κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τη μόνη επιλογή του λαού για να μεγαλώσει τη δική του δύναμη.

Από την πλευρά του, ο Σ. Πουλικόγιαννης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας. Εφερε παραδείγματα που καταρρίπτουν τα μεγάλα λόγια για την καπιταλιστική ανάπτυξη, από την οποία τάχα κερδίζουν τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι. Τέτοια είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που με το πέρασμά τους στην αμερικανική ΟΝΕΧ μετατρέπονται σε ειδική οικονομική ζώνη όπου δεν αναγνωρίζονται ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα τα οποία δεν δίνονται. Αλλά και παραδείγματα όπως της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, όπου οι εργαζόμενοι, στον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, έχουν καταφέρει να πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους, να δουλεύουν με ΣΣΕ, καλύτερους μισθούς κ.ά.

Τέλος, ο Μ. Σελέκος στάθηκε στα σχέδια που έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τη δημιουργία μονάδας αποθήκευσης LNG ή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται αποτελούν ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης πυκνοκατοικημένης περιοχής, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας με τραγικές συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ