Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Νέα κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ από το Ιράν

Σε νέα κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ στον Περσικό προχώρησαν χτες οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, έναν χρόνο μετά την κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ πέρσι τον Μάη, επιβεβαιώνοντας τους μεγάλους κινδύνους από την πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, χτες, λίγο μετά τις 6 το πρωί, σκάφη των ναυτικών δυνάμεων των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» περικύκλωσαν και κατέλαβαν το πετρελαιοφόρο «Niovi» («Νιόβη»), ελληνικών συμφερόντων (του ομίλου Δ. Μπακού και Γ. Καϋμενάκη), της εταιρείας «Smart Tankers» με έδρα τον Πειραιά, το οποίο ταξιδεύει με σημαία Παναμά.

Το πλοίο επέστρεφε από ναυπηγείο του Ντουμπάι όπου είχε μεταβεί για επισκευές, δίχως να έχει φορτίο καυσίμων, και κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Φουζάιραχ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όταν περικυκλώθηκε από σκάφη των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και υποχρεώθηκε να αλλάξει πορεία ανοικτά της περιοχής Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν.

Την κατάληψη του πλοίου παρακολούθησαν μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη του 5ου αμερικανικού Στόλου που έχει δυνάμεις στην περιοχή, με Αμερικανούς αξιωματούχους να διαβεβαιώνουν πως δεν πήραν κανένα σήμα από το καταληφθέν σκάφος.

Σε επακόλουθη ανακοίνωση του 5ου αμερικανικού Στόλου αποδοκιμάζονται έντονα οι ενέργειες του Ιράν ως τέτοιες «που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και διαταράσσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ επιβεβαίωσε την κατάληψη του σκάφους, δίχως να αναφέρει την αφορμή που προκάλεσε τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη κατάληψη πετρελαιοφόρου από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης» μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα.

Την περασμένη βδομάδα το Ιράν κατέλαβε το πετρελαιοφόρο «The Advantage Sweet», που μετέφερε αργό πετρέλαιο για λογαριασμό της «Chevron» με 23 Ινδούς και έναν Ρώσο στο πλήρωμα με τη δικαιολογία ότι απειλήθηκε η σύγκρουσή του με άλλο σκάφος, δίχως να προσφέρει συγκεκριμένα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ