Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης.

Στη συνάντησή του χτες με τον Κυρ. Μητσοτάκη, «επιβεβαιώθηκε ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», όπως τονίζεται από το Μαξίμου, ενώ ανακοινώθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, για τη συνεργασία με τομείς με αιχμή την Ενέργεια, τη ναυτιλία και προστασία του περιβάλλοντος.

Εξάλλου, πιάνοντας και τα Ελληνοτουρκικά, διαπιστώνοντας μετά τους σεισμούς «μια αποκλιμάκωση και μια πιο θετική συμπεριφορά», κρίνοντας ότι «μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό», ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη «βούληση» Χριστοδουλίδη «να επανεκκινήσει ο σχετικός διάλογος για το Κυπριακό. Και να εκκινήσει μάλιστα ενδεχομένως και με πιο δυναμική ευρωπαϊκή εμπλοκή, την οποία η χώρα μας προφανώς θα στηρίξει και θα διεκδικήσει», αποσιωπώντας τους κινδύνους από την εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Αλλωστε, καθώς οι μπίζνες σέρνουν τον χορό των διευθετήσεων, στη συνάντηση συζητήθηκε και η «συνεργασία» Ελλάδας - Κύπρου στον τομέα της Ενέργειας, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι οι δυο χώρες γίνονται «πια πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που τώρα διαμορφώνεται», προσθέτοντας πως με τον Κύπριο Πρόεδρο θα προτάξει στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (23-24/3), μεταξύ άλλων, την «προώθηση» της «πράσινης μετάβασης».

Στο ίδιο φόντο, ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε κι αυτός για «την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στην προσπάθεια για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «τα δεδομένα δεν είναι εύκολα». Εστειλε ωστόσο κι αυτός μήνυμα ότι εκτός από τις «πολλές προκλήσεις» στην περιοχή, «υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες».

Προηγούμενα ο Κύπριος Πρόεδρος συνάντησε την Ελληνίδα ομόλογό του Κατ. Σακελλαροπούλου.

Δηλώσεις Ακάρ υπέρ «διαμοιρασμού του πλούτου»

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ έλεγε μέσα στο Σαββατοκύριακο για τα Ελληνοτουρκικά πως «ό,τι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ να λυθούν τα προβλήματα διά της οδού του διαλόγου, μέσω πνεύματος συμμαχίας. Λέμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι όποτε κληθούμε για διάλογο» και πρόσθεσε: «Το παν είναι να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας τα. Ας τα λύσουμε. Και κυρίως το θέμα του Αιγαίου, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα φτιάχνοντας τις διμερείς σχέσεις μας, να καταφέρουν να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί μας. Είπαμε ξανά και ξανά ότι είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτου, κυρίως στο Aιγαίο».

Για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Ακάρ είπε πως ήταν εποικοδομητική και θετική και ότι «τους ξαναείπαμε τις ευαισθησίες μας και τις απόψεις μας. Και με μια έννοια τους ξαναείπαμε την πρόσκλησή μας και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να πάμε όταν μας καλέσουν».

Στο μεταξύ, στην Κύπρο αναμένεται να βρεθεί η αναπληρώτρια γγ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, που θα συναντήσει αφενός τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Χριστοδουλίδη, αφετέρου τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Ο τελευταίος, μιλώντας στο βρετανικό περιοδικό «Monocle», είπε για τους Ελληνοκύπριους ότι «δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω το ρολόι. Εκείνοι μιλούν ελληνικά. Εμείς μιλάμε τουρκικά. Δεν έχουμε τίποτα κοινό. Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα - τίποτα άλλο». Στο σχετικό δημοσίευμα, τα Κατεχόμενα εμφανίζονται να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους ως αυτοτελές κράτος, με αναφορές π.χ. σε «16 δημόσια πανεπιστήμια που δέχονται χιλιάδες φοιτητές από την Αφρική και την Ασία», αλλά και «επενδυτές» που προέρχονται από το Ιράν και τη Ρωσία κ.τ.λ.

Την ίδια ώρα η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμπσον, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, έλεγε πως είναι «κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου», σημειώνοντας ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» και «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των υψηλότερων προτύπων πυρηνικής ασφάλειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωράνε τα διχοτομικά σχέδια, οξύνονται οι ανταγωνισμοί(2021-01-05 00:00:00.0)
Συνεχόμενη η «δέσμευση» των ΗΠΑ για την περιοχή(2019-10-04 00:00:00.0)
Σήμερα η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί(2019-08-09 00:00:00.0)
Η Τουρκία έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα(2018-09-04 00:00:00.0)
Στις 21 Γενάρη η συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ(2016-01-16 00:00:00.0)
Στο «στόχαστρο» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων(2015-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ