Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, σε όλη τη χώρα

Γιάννενα
Γιάννενα
Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που βρέθηκαν σε όλη τη χώρα στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, πίσω από τα πανό των σωματείων τους, των φοιτητικών συλλόγων, των συντονιστικών των μαθητικών σε μια σειρά πόλεις.

Στα Γιάννενα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα. Το μήνυμα ξεκάθαρο: «Δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίει το κέρδος, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τώρα», όπως έγραφε και το κεντρικό πανό του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον απαράδεκτο συμψηφισμό που επιχειρεί τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, να χρεώσει τις ευθύνες του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη σε όλο τον λαό.

Για ακόμη μία φορά η παρουσία της νεολαίας επιβλητική, με εκατοντάδες φοιτητές πίσω από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων να διατρανώνουν πως αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί έως την τελική δικαίωση. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Μαρίας Σαρακάκη, προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η πολιτική που θυσιάζει την ασφάλεια των επιβατών στους σιδηροδρόμους «είναι ακριβώς η ίδια πολιτική που θεωρεί τις σπουδές και τις ζωές μας "κόστος", που καθημερινά μας στοιβάζει στα αστικά λεωφορεία, που δεν μας δίνει δεκάρα τσακιστή για να σπουδάσουν ολοκληρωμένα».

Ναύπλιο
Ναύπλιο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απαιτώντας να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σε όλους τους ενόχους, να πυκνώσουν τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ στα Γιάννενα, να σταματήσει τώρα ο επικίνδυνος συνωστισμός των φοιτητών στα αστικά λεωφορεία κ.ά.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Νίκο Μελισσιόβα, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν την τεράστια και αστείρευτη δύναμη του αγωνιζόμενου λαού που μπορεί πραγματικά να φέρει τα πάνω κάτω, για να καλέσει σε συστράτευση όλων, για την επιτυχία της μεγάλης απεργίας την Πέμπτη.

Νέες μαζικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Συνέχεια στις μαζικές συγκεντρώσεις καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη έδωσαν την Κυριακή σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, καλώντας παράλληλα σε κλιμάκωση, στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης.

Στην Αλεξανδρούπολη, μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων και Φοιτητικών Συλλόγων και της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο Πάρκο Ακαδημίας και ακολούθησε μαχητική πορεία.

Ζάκυνθος
Ζάκυνθος
Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία μικρών μαθητών με τους γονείς τους, οι οποίοι με την Ενωση Γονέων έφτιαξαν το δικό τους πανό με διάφορες ζωγραφιές, που έγραφε «Λεφτά υπάρχουν για βόμβες και δεν υπάρχουν για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις μεταφορές».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με κυρίαρχα τα συνθήματα: «Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».

Στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και μουσική διαμαρτυρία, την οποία διοργάνωσαν η ΕΝΙΔΥΚ και Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης. Στη συναυλία έπαιξαν μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα.

Στην Καβάλα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, γονείς έδωσαν μαζικά και δυναμικά το «παρών» στο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σωματείων, μαζικών φορέων, Φοιτητικών Συλλόγων.

Εκφράστηκε η κοινή δέσμευση ότι ο λαός θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μη συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Ξεχωριστή δυναμική έδωσαν οι μαθητές και οι φοιτητές με τα συνθήματά τους, φωνάζοντας «κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα», «τώρα η οργή θα γίνει ανατροπή, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Συγκίνησε η παρουσία του πολυφωνικού συνόλου «ΣυνΩΔΗπόροι», που με καρφιτσωμένα 57 εισιτήρια χωρίς επιστροφή του ΟΣΕ πάνω στο πανό τους, απήγγειλαν τα συγκλονιστικά ποιήματα «Σώπα μη μιλάς» του Αζίς Νεσίν, «Αντίο» του Τάσου Λειβαδίτη, «Αν μείνουνε τα πράγματα όπως έχουν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Ο λαός» του Γιάννη Ρίτσου, «Ερήμωση» του Κώστα Βάρναλη. Τα ποιήματα των μεγάλων αυτών ποιητών, που αποδόθηκαν από μέλη της χορωδίας, αποτύπωναν το κλίμα θλίψης, αλλά και τη διάθεση η θλίψη να μετατραπεί σε αγώνα για τη ζωή.

Στην Ξάνθη, με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση που καλούσαν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν από την Βούλα Μαχαιρίδου, πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, ποιήματα που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ ακολούθησε η ερμηνεία του τραγουδιού «Μοιρολόι», από την Ριψιμέ Ντανελιάν, ενώ διαβάστηκε και το κοινό ψήφισμα των σωματείων.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε πορεία στην πόλη και με συνθήματα όπως: «Στον βωμό του κέρδους, θυσία οι νεκροί, δεν είναι δυστυχήματα, είναι επιλογή», «Ολα για τα κέρδη και τον επενδυτή, κόστος η ασφάλεια κι η ανθρώπινη ζωή» κ.ά.

Με συνθήματα όπως «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, ορθώνουμε φωνή σε όλο το νησί», αντίστοιχη συγκέντρωση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων, πραγματοποιήθηκε και στη Θάσο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε μια σειρά πόλεις

Σε νέα δυναμική και μαζική συγκέντρωση απαιτώντας να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών προχώρησαν την Κυριακή οι φοιτητικοί σύλλογοι στην πόλη της Λαμίας, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Στο Ναύπλιο, το πρωί της Κυριακής, μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας. Συμμετείχαν εργατικά σωματεία, μαθητές και άλλοι λαϊκοί φορείς, απαιτώντας η οργή να γίνει δύναμη ανατροπής. «Μαμά κοιμήσου θα αργήσω, μπήκα σε λάθος τρένο...», ανέφερε χαρακτηριστικά πανό του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, ενώ απ' τους συγκεντρωμένους ακούστηκαν για ακόμη μία φορά συνθήματα όπως «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» και «στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Θανάσης Κολιζέρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και η Μαρία Αλυμπέρτη, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας.

«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, δεν μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι με τα κέρδη», τόνισαν αποφασιστικά εργαζόμενοι, νέοι, λαϊκός κόσμος της Ζακύνθου, με νέα συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Θοδωρής Σαρακίνης, γραμματέας του ΕΚ Ζακύνθου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και ο Φώτης Προβής, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου. Επίσης, πριν τη συγκέντρωση, ποίημα απήγγειλε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Καποδίστριας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αγωνιστικά ραντεβού αύριο Πέμπτη(2024-02-21 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις για το έγκλημα στα Τέμπη(2023-03-24 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις για το έγκλημα στα Τέμπη(2023-03-23 00:00:00.0)
«Βράζει» η οργή σε σχολεία και σχολές(2023-03-08 00:00:00.0)
Κλίμα ξεσηκωμού σε κάθε πόλη σε όλη τη χώρα(2023-03-07 00:00:00.0)
Με πολυμορφία συνεχίζουν τον αγώνα(2023-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ