Πάτρα |
Στο πλαίσιο αυτό, στην Πάτρα χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη πραγματοποιούνται τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας τους και τις δύο μέρες. Μάλιστα, χτες μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Πάτρας, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε η αγωνιστική δημοτική αρχή με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά, αλλά και η διοίκηση της Επιχείρησης με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, Διονύση Κλάδη.
Οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι προωθείται ολοκληρωτική εκχώρηση της διαχείρισης του νερού και των λυμάτων σε ιδιώτες εργολάβους, που ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Ειδικά το τελευταίο αναμένεται να αντιμετωπίσει στο εξής σοβαρά προβλήματα, καθώς θα αυξηθούν η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, ενώ θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις, την ίδια ώρα που και σήμερα οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Πάτρα ο Οργανισμός της ΔΕΥΑΠ προβλέπει 379 θέσεις και σήμερα εργάζονται 165 εργαζόμενοι, ενώ το επόμενο διάστημα συνταξιοδοτούνται περίπου 20 και έχει απαγορευθεί η πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας, από τις κυβερνήσεις ΝΔ σήμερα και ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα.
Λάρισα |
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας. Κινητοποιήσεις εργαζομένων στις ΔΕΥΑ πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Στη Λάρισα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες στην κεντρική πλατεία και πραγματοποίησαν διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ιδιώτης στο νερό, τιμολόγιο ακριβό», απαιτώντας να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο - έκτρωμα». Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αφού σήμερα θα γίνει νέα 4ωρη στάση εργασίας.
«Λέμε όχι στην "απελευθέρωση", την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, εκφράζοντας την αντίθεσή της για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
Και επισημαίνει ότι «η ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών και η παράλληλη ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας», επισημαίνει.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας ενώνει τη φωνή της «με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο τον λαό και διεκδικούμε:
- Φτηνό και ποιοτικό νερό, άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.
- Σταθερή δουλειά για το σύνολο του κλάδου.
- Εξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του».