Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Βούλιαξε ξανά η Θεσσαλονίκη από το μεγάλο συλλαλητήριο

Νέο μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας δυνατό το μήνυμα ότι «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί». Παράλληλα ανακοινώθηκε κλιμάκωση της πάλης με νέα απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν στην Αριστοτέλους, στη συμβολή με την οδό Εγνατία. Συγκροτημένα, με τα πανό των σωματείων και των συλλόγων τους, των επιτροπών αγώνα, των φορέων τους, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στην Αριστοτέλους, στη Λεωφόρο Νίκης (παραλιακή) και κατέληξαν στη μεγάλη πλατεία μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Βιομηχανικοί εργάτες, υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι όλων των κλάδων και μαζί τους οι φοιτητές και οι μαθητές που μέρες τώρα δίνουν τη μάχη πολύμορφα σε σχολεία και σχολές, οι Σύλλογοι Γονέων, δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.


MotionTeam

Μέσα από τα πανό τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για έλεγχο και αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, των νοσοκομείων, για μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Πολιτική Προστασία.

Αυτό το μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι στο πέρασμά του βροντοφώναξε «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή. Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» αλλά και «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», και κατήγγειλε «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Νίκος Τσακλίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στη «Hellenic Train», ο Χρήστος Ιγνατιάδης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, ο Γρηγόρης Παύλος, ειδικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Χάρη Κυριαζίδη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ο Ν. Τσακλίδης σημείωσε πως οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο θεωρούν ότι «αυτά τα συλλαλητήρια αποτελούν το νέο ελπιδοφόρο στοιχείο μέσα στη θλίψη και στην οργή που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη. Χρέος απέναντι σε όλους τους νεκρούς, αλλά και απέναντι σε όλους τους ζωντανούς, είναι αυτός ο αγώνας να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ. Εχουμε τεράστια δύναμη και θα τους αναγκάσουμε, όλους αυτούς που νοιάζονται για την κερδοφορία τους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να φτιάξουν σιδηρόδρομο σύγχρονο και ασφαλή».


MotionTeam

Ο Χρ. Ιγνατιάδης τόνισε ότι η ίδια πολιτική που ευθύνεται για το έγκλημα στα Τέμπη «χτυπά συνεχώς τις σπουδές και τα πτυχία μας, υποβαθμίζει τα μορφωτικά μας δικαιώματα. Είναι η πολιτική της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων, των κατευθύνσεων της ΕΕ, που υποτάσσονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων! Τέτοια είναι και η εξέλιξη που σχετίζεται με την επαναφορά της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια και του νόμου για την ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Γρ. Παύλος ανέφερε ότι δεν επαρκούν οι γενικόλογες υποσχέσεις για την αναζήτηση των ευθυνών, για να προσθέσει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις λαϊκές ανάγκες και όχι στα κέρδη των εταιρειών που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο.

Φτάνει πια με τις «κοιλάδες των Τεμπών» στους χώρους δουλειάς

«Ολοι οι χώροι δουλειάς είναι μια "κοιλάδα των Τεμπών"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Κυριαζίδης, συμπληρώνοντας ότι η γνωστή πλέον έκφραση «πάμε κι όπου βγει» ακουγόταν και ακούγεται εδώ και χρόνια σε πλήθος βαρδιών και εργασιών: «Στους ντελιβεράδες και τους διανομείς, που μόνο πέρυσι έχασαν 50 συναδέλφους τους στον δρόμο. Στους οικοδόμους, που θρηνούν δεκάδες συναδέλφους κάθε χρόνο, όπως ο 67χρονος εργάτης που έπεσε από τη σκαλωσιά και σκοτώθηκε, γιατί δεν μπορούσε ακόμα να βγει στη σύνταξη. Στο λιμάνι, στα νοσοκομεία, στις αποθήκες μετράμε νεκρούς, σακατεμένους, τραυματίες, γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ασφάλεια στον χώρο δουλειάς κάνει κακό στα κέρδη των λίγων».

Κάλεσε όλους όσοι έκαναν τον θρήνο τους οργή να μετατρέψουν την οργή τους σε αγώνα για να προστατευτεί η ζωή, η υγεία του λαού, των παιδιών μας: «Μόνο ο οργανωμένος αγώνας έχει τη δύναμη να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων απαγορεύσεις και απεργοκτόνους νόμους, να στριμώξει κυβερνήσεις, να "κοιτάξει τα μάτια" το θηρίο, το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν. Και όταν πιστέψει στη δύναμή του "να 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς".

Μόνο έτσι θα γίνουμε η φωνή των 57 στα Τέμπη, η φωνή όλων των νεκρών μας, που χάθηκαν για τα κέρδη των λίγων».

Στις Σέρρες

Νέα μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην πόλη των Σερρών, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων. Με σύνθημα «Στο σύστημα του κέρδους καμία ανοχή! Ποτάμι αγώνα έγινε η οργή», εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές διαδήλωσαν μαχητικά και μαζικά και έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα να μπει φρένο στην εγκληματική λογική κόστους - οφέλους, που οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει: Σωματείο Εργατών Επεξεργασίας Μετάλλου, Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Μηχανικών ΔΙΠΑΕ, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΣ, Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Σωματείο Εργαζομένων στα Απορρίμματα, Σύνδεσμος Φιλάθλων Πανσερραϊκού «Τσε Γκεβάρα κλαμπ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ