Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αθλιο πινγκ πονγκ με στόχο τη συγκάλυψη των διαχρονικών ευθυνών

INTIME NEWS

Στη λογική της συγκάλυψης των διαχρονικών τους εγκληματικών πολιτικών ευθυνών κινείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. Στο άθλιο αυτό γαϊτανάκι του αποπροσανατολισμού προσπαθούν να βάλουν τώρα νέες πλευρές, με έμφαση πάντα στο «ανθρώπινο λάθος», στις «παθογένειες στο Δημόσιο» κ.λπ. Ταυτόχρονα οι διαρροές συνομιλιών μεταξύ σταθμαρχών, οι οποίες δημοσιοποιούνται χωρίς να είναι καν γνωστές στις εισαγγελικές αρχές και στους δικηγόρους, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο του κλίματος που επιχειρείται να δημιουργηθεί.

Ο πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις του με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη, δήλωσε αποφασισμένος «να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν», έριξε το φταίξιμο σε «κενά δεκαετιών στις υποδομές» και σε «απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που επίσης, δυστυχώς, έρχονται από το χθες». Αναλαμβάνοντας δε «πλήρως την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος», δήλωσε «πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε "νησίδα" του παλιού αναχρονιστικού κράτους», βγάζοντας λάδι την πολιτική της «απελευθέρωσης» του σιδηρόδρομου και της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την πολιτική που για το κέρδος κοστολογεί φτηνά την ανθρώπινη ζωή.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων απέδωσε το έγκλημα στα Τέμπη «και άλλα αντίστοιχα περιστατικά στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν» στις «δομικές παθογένειες στο κράτος μας», που «προέκυψαν είτε από άστοχες ενέργειες, είτε από χρόνιες παθογένειες, είτε από παραλείψεις και αδιαφορία», από «συμπεριφορές, νοοτροπίες και παθογένειες που προφανώς δεν είναι τωρινές, αλλά διαιωνίζονται σε ένα τμήμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο βαθύ και αναχρονιστικό κράτος».

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι παρεμβάσεις των στελεχών του είναι στην κατεύθυνση εξωραϊσμού της στρατηγικής «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και αποποίησης των ευθυνών τους για την υλοποίησή της, που είχε ως συνέπεια και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν την αγωνία τους για τη χειραγώγηση της λαϊκής οργής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι ήταν αυτή που «απαξίωσε τον ΟΣΕ και κατάργησε συστήματα ασφάλειας πριν υλοποιήσει και θέσει σε λειτουργία τα νέα συστήματα, με τέσσερις αδικαιολόγητες παρατάσεις της σχετικής σύμβασης τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι πρόκειται για προσπάθεια διάχυσης της ευθύνης. «Η ευθύνη συγκεκριμενοποιείται» και «είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τις ευθύνες εφόσον είναι τεκμηριωμένες και αν δεν εντάσσονται στην προπαγάνδα συγκάλυψης της ΝΔ, καταστροφική κατά τη γνώμη μου, που λέει ότι "βράζουμε στο ίδιο καζάνι" και υπάρχει διάχυση ευθυνών (...) Η λογική "όλοι μαζί τα φάγαμε" είναι η χειρότερη λογική. Αυτό είναι το πολιτικό σφάλμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βγάζοντας από το κάδρο τη στρατηγική «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, ο Π. Σκουρλέτης ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ο σιδηρόδρομος λειτουργεί στην εντέλεια παντού στην ΕΕ εκτός από την Ελλάδα: «Δυστυχώς είχαμε μια στρατηγική απαξίωσης και υποτίμησης του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα (...) Παρότι ήταν ένα λαϊκό μέσο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, οι πολιτικές και οικονομικές ηγέτιδες δυνάμεις στην Ελλάδα επέλεξαν να έχουμε μια απαξίωση του σιδηροδρόμου». Λες και δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που υλοποίησε τον κατακερματισμό των σιδηροδρόμων και την ιδιωτικοποίηση του φιλέτου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την ίδια ώρα, την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το αύριο και το πώς θα καναλιζάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή εξέφρασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης στο «Open TV», όπου - ως μη όφειλε - ερμήνευσε τις κινητοποιήσεις σαν... αντικυβερνητικές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ