Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Προχωράμε μπροστά, η οργή μας γίνεται ποτάμι αγώνα ενάντια στην πολιτική του κέρδους!

Από τις ομιλίες στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στα γραφεία του ΟΣΕ κατέληξε το συλλαλητήριο
Στα γραφεία του ΟΣΕ κατέληξε το συλλαλητήριο
Τις μεγάλες κινητοποιήσεις που σπάνε στην πράξη το κυβερνητικό αφήγημα για το «ανθρώπινο λάθος» και τους ισχυρισμούς ότι τάχα «φταίμε όλοι» χαιρέτισε ο Παναγιώτης Μπούρος, μηχανοδηγός στη «Hellenic Train». «Οχι κύριοι, δεν φταίμε όλοι. Τα σωματεία, οι εργαζόμενοι, οι δυνάμεις της ΔΕΣΚ προειδοποιούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα μεγάλο δυστύχημα. Το βλέπαμε καθημερινά, από τα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέτρα ασφάλειας», υπενθύμισε. «Κανένας τους δεν έβγαζε τσιμουδιά για να μη θιχτούν τα κέρδη τους. Ούτε ο ΟΣΕ που διαχειρίζεται τη γραμμή ούτε η "Hellenic Train" που πάνω σε αυτή τη σαραβαλιασμένη γραμμή κυκλοφορεί τα τρένα της. Αλλά ούτε και η κυβέρνηση που δεν χρηματοδοτεί έργα που βελτιώνουν τη ζωή του λαού», κατήγγειλε. «Τάισαν και ταΐζουν με 50 εκατομμύρια τον χρόνο από την τσέπη του λαού την ιδιωτική εταιρεία για να εξασφαλίσουν τα κέρδη της. Ενώ μετράνε φραγκοδίφραγκα όταν είναι για την ασφάλεια του λαού», σχολίασε. «Χρέος στους νεκρούς μας η θλίψη και η οργή να γίνουν ποτάμι αγώνα, ποτάμι αγώνα που θα τους πνίξει», επισήμανε και κάλεσε σε αγώνα για φθηνές και ασφαλείς μεταφορές για όλο τον λαό.

Ερχεται και νέο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού


Για τη μεγάλη συμμετοχή των υγειονομικών στην απεργία της περασμένης Τετάρτης μίλησε η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος, μέλος της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». «Απέκρυπταν τις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των επιβατών, όπως αποκρύπτουν και τις τεράστιες ελλείψεις εις βάρος της υγείας των ασθενών. Δεν ήταν η κακιά η ώρα όταν το παιδί από τα Γρεβενά πέθανε στη διακομιδή λόγω έλλειψης ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν η κακιά η ώρα όταν διασωληνωμένοι πέθαιναν εκτός ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν ήταν η κακιά η ώρα όταν χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός λίστας χειρουργείου με επιβάρυνση της υγείας τους», ξεκαθάρισε. Με την παρέμβασή της ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Τμήματος των νοσοκομείων παίδων, ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις υγειονομικών και γονιών. «Το παραμύθι της "ιδιωτικοποίησης για το καλό μας" έχει πάντα κακό τέλος για τον λαό και τα παιδιά του. Το νιώσαμε στο πετσί μας με τον χειρότερο τρόπο με το δυστύχημα στα Τέμπη. Το νιώσαμε στο πετσί μας με την πανδημία. Αν μην το νιώσουμε με ένα ακόμη έγκλημα εις βάρος της υγείας και της ζωής μας», ανέφερε και κάλεσε στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι υγειονομικοί ενάντια στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Η εμπορευματοποίηση στην ύδρευση προειδοποιεί...


Τη μετατροπή του νερού, όπως και των δημόσιων συγκοινωνιών, σε εμπόρευμα κατήγγειλε ο Μανώλης Χαρατσής, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, αναδεικνύοντας παράλληλα την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζει το προσωπικό, το οποίο «μέσα σε μια 20ετία έχει συρρικνωθεί πάνω από 50%». «Φανταστείτε τι κίνδυνος υπάρχει αν καταναλώσουν ακατάλληλο νερό 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ή αν διαρρεύσουν σε μεγάλη έκταση ή σε μεγάλη ποσότητα λύματα», σχολίασε και στηλίτευσε το νομοσχέδιο με το οποίο προωθούνται η παραπέρα εμπορευματοποίηση και η δραστηριοποίηση των ιδιωτών και στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τις μεγάλες κινητοποιήσεις χαιρέτισε ο Κώστας Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κώστας Σωτηρίου» και αναφέρθηκε στην ανάγκη κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα. «Ο λαός μίλησε, έδειξε την οργή του και έκανε την οργή αγώνα», σημείωσε.

Δεν θα περιμένουμε να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα

«Κάνουμε την οργή μας οργανωμένη δύναμη για να μην υπάρξει καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη, για να μην μπει ποτέ ξανά η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους - οφέλους», διαμήνυσε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Μετέφερε την περηφάνια των δασκάλων και καθηγητών για τους μαθητές τους που δίνουν με πολύμορφες πρωτοβουλίες το δικό τους στίγμα στις κινητοποιήσεις, ενώ χαιρέτισε κάθε εκπαιδευτικό που μίλησε με τους μαθητές στην τάξη για το δυστύχημα και τις κινητοποιήσεις. Αναφερόμενος στις πληγές που μετρά η Εκπαίδευση, υπενθύμισε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά σχολικά κτίρια, την απουσία πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, τις ελλείψεις προσωπικού, την απώλεια της ζωής ενός μαθητή στις Σέρρες λόγω της έκρηξης λέβητα σε δημοτικό σχολείο. «Δεν θα περιμένουμε στα σχολεία μας να μετρήσουμε θύματα κατά τη διάρκεια ενός νέου σεισμού, από μια καταστροφική πυρκαγιά ή από έναν κακοσυντηρημένο καυστήρα», υπογράμμισε και κατέληξε: «Με την πάλη μας θα δώσουμε αξία στην ανθρώπινη ζωή».


Την επίθεση που δέχθηκε αρχαιολόγος με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, καθώς και τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης αυτής, που δεν είναι άλλος από την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από τις αρχαιότητες και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και πάνω από την ίδια την ανθρώπινη ζωή, κατήγγειλε η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αρνούμαστε να ζούμε με επιδόματα και να πεθαίνουμε με εισιτήρια

«Δεν τους αφήσαμε να μας πείσουν ότι ήταν η κακιά στιγμή. Γνωρίζουμε καλά ότι ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα από τη στιγμή που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας», υπογράμμισε η Μυρτώ Μάτση, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, και μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα των πρωτοβουλιών που οργανώνουν καθημερινά οι μαθητές στα σχολεία και στους δρόμους, μεταξύ άλλων και την ογκώδη πορεία των σχολείων στους δρόμους του Πειραιά. «Φτιάξαμε Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών στον Πειραιά, στη Νίκαια, στο Κερατσίνι, και θα φτιάξουμε σε όλους τους δήμους γιατί πλέον μάθαμε, γιατί δεν θα μείνει κανένας μόνος, γιατί τώρα είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους», είπε.

«Είμαστε πάλι εδώ μετά από δώδεκα μέρες συνεχών κινητοποιήσεων, τεράστιων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας», τόνισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Στην παρέμβασή του στηλίτευσε την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του εγκλήματος, από όσους κάνουν λόγο για «ανθρώπινο λάθος», «συντεχνίες» και «κακοδιαχείριση» στον σιδηρόδρομο, όσο και την προσπάθεια «να δοθεί συγχωροχάρτι» στην ΕΕ και σε προηγούμενες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν την ίδια πολιτική.


«Γίναμε η φωνή των νεκρών μας. Η φωνή που ζητάει εκδίκηση, ζητάει να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε η Δώρα Πορή, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ως εδώ με την κοροϊδία! Ούτε λάθος ήταν ούτε ατύχημα, ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ηταν για ακόμη μια φορά τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας! Οπως είναι τα πάντα σήμερα», υπογράμμισε. «Δεν δεχόμαστε να ζούμε άλλο με επιδόματα και να πεθαίνουμε με εισιτήρια! Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ και θα είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους αν χρειαστεί!», ξεκαθάρισε. «Σίγουρα γι' αυτούς η ζωή μας κοστίζει λιγότερο από ένα εισιτήριο. Για εμάς όμως η ζωή μας κοστίζει πολύ παραπάνω από όλα τους τα κέρδη και δεν την ξεπουλάμε. Το δείχνουμε στην πράξη μέσα από τον αγώνα μας», τόνισε.

Την Πέμπτη στην απεργία πλημμυρίζουμε ξανά τους δρόμους

«Προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μας πείσουν ότι για τα Τέμπη, τη Μάνδρα, το Μάτι, την πανδημία, την Πάρνηθα φταίνε η κακιά η ώρα και η λάθος διαχείριση. Μόνο η σαπίλα του καπιταλισμού δεν φταίει για δαύτους», σχολίασε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Το «επιτελικό κράτος», όπως επισήμανε, μπορεί να λειτουργεί ρολόι για να κηρύσσει τις απεργιακές αποφάσεις «παράνομες» και να βγάζει στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία στους πλειστηριασμούς, αλλά «καίει κάρβουνο» όταν πρόκειται για τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού. Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε σε μαχητική προετοιμασία της απεργίας και της συγκέντρωσης την Πέμπτη 16 Μάρτη και τα σωματεία και τους φορείς να πλημμυρίσουν ξανά τους δρόμους της Αθήνας: «Προχωράμε μπροστά στην οργάνωση της απεργίας, με σκοπό να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς και ένα ανθρώπινο ποτάμι να στείλει στον αγύριστο την πολιτική που μας έχει φτάσει εδώ», την πολιτική που υπηρετούν η ΕΕ κι όλες οι κυβερνήσεις, την πολιτική που θυσιάζει κάθε λαϊκή ανάγκη στον βωμό του κέρδους.






Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ