Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Πλημμύρισαν και πάλι τους δρόμους στη Λάρισα εργαζόμενοι και νεολαία

Τρίκαλα
Τρίκαλα
Για άλλη μια φορά, χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές της Λάρισας βγήκαν στους δρόμους της πόλης, παίρνοντας θέση πίσω από τα πανό των σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων, της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών και άλλων μαζικών φορέων, διατρανώνοντας το αίτημά τους να μη συγκαλυφθούν οι αιτίες του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη, να καταδικαστεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος, να παρθούν μέτρα προστασίας του λαού.

Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, όπου έγιναν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των σωματείων και των μαζικών φορέων, ενώ ακολούθησε πορεία που πέρασε έξω από τον ΟΣΕ και κατέληξε μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας έτσι και τις ευθύνες των τοπικών αρχών, αφού όπως είναι γνωστό η πόλη της Λάρισας χωρίζεται στη μέση εδώ και πολλά χρόνια από ένα μεγάλο δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών, με ανισόπεδες διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες, στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», κατέδειξαν για άλλη μια φορά τους ενόχους γι' αυτήν την κατάσταση: Το σάπιο κράτος, τις κυβερνήσεις του, το κεφάλαιο και τα κέρδη του, που μαυρίζουν καθημερινά τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων.

Λάρισα
Λάρισα
Στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση που ακολούθησε, μαχητικό και μαζικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι από κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που βλέπουν να τσακίζονται καθημερινά το εισόδημα, τα δικαιώματα, οι σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά πολλές φορές και η ίδια τους η ζωή, στον βωμό του κέρδους του κεφαλαίου.

Ξεχώρισε ακόμα μια φορά η μαζική συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι από την πρώτη μέρα πραγματοποιούν σειρά πολύμορφων δράσεων μέσα στα σχολεία, κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους, με οργανωτή τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών, που τύπωσε «εισιτήρια χωρίς επιστροφή», τα ίδια που τις προηγούμενες μέρες κρατούσαν μαθητές και φοιτητές και στην Αθήνα.

Αλλά και οι φοιτητές ξεχώρισαν, που πλαισίωσαν το μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων της πόλης, φωνάζοντας συνεχώς το σύνθημα «Κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα» και στέλνοντας το μήνυμα ότι «η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί!».

Συντονίζονται οι φοιτητικοί σύλλογοι

Μάλιστα, μετά την πορεία πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ΔΣ και εκπροσώπων των Φοιτητικών Συλλόγων, οι οποίοι αντάλλαξαν πείρα και κατέληξαν σε κοινό κείμενο και δράσεις τις επόμενες μέρες, για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Σύλλογοι ΣΤΕΦ, Νοσηλευτικής, ΣΔΟ, Ιατρικής, Περιβάλλοντος, Εστιών.

{ΛΑΡΙΣΑ}
{ΛΑΡΙΣΑ}
Οι Σύλλογοι καλούν στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη, ενώ σχεδιάζουν και μια σειρά άλλες δράσεις όπως Γενικές Συνελεύσεις, ανάρτηση πανό για την απεργία και μαύρων πανιών πένθους στις σχολές τους κ.ά.

Στο κοινό κείμενό τους σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Αν κάτι αποδεικνύεται αυτές τις μέρες, είναι η μεγάλη δύναμη των σωματείων, των Φοιτητικών Συλλόγων που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή, να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων και όλων των κυβερνήσεων! Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη - ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας! Με αυτόν τον αγώνα θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα»!

Η μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση, ο παλμός και η μαχητικότητά της έστειλαν ταυτόχρονα το μήνυμα της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, με βασικό σταθμό αυτόν της απεργίας στις 16 Μάρτη, με τον Στέλιο Μπάρμπα, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, να απευθύνει το κάλεσμα μάχης από την ντουντούκα στο τέλος της διαδήλωσης: «Την Πέμπτη πλημμυρίζουμε τη Λάρισα ξανά με χιλιάδες απεργούς, κλειστά μαγαζιά, σχολεία και σχολές, για να μπει τέλος στην ανασφάλεια της επιβίωσης που ζούμε καθημερινά».

Αυτό το έγκλημα δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Μαρία Μπαρμπούτη, εκ μέρους της Ενωσης Γονέων, η Ευαγγελία Ντάγια, εκ μέρους των μαθητών, ο Γιάννης Τσακνάκης, εκ μέρους του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο Θανάσης Φούντας, εκ μέρους της ΕΛΜΕ και ο Δ. Παπαποστόλου από το Σύλλογο Δασκάλων.

Βόλος
Βόλος
«Η σύγκρουση με την πολιτική και το κράτος που αφήνουν απροστάτευτο τον λαό, επειδή προστατεύουν τα κέρδη των ομίλων, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», ανέφερε ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, κάνοντας την κεντρική ομιλία.

Και πρόσθεσε, αναδεικνύοντας διεκδικήσεις για το οξυμένο πρόβλημα της διέλευσης των τρένων μέσα από κατοικημένες περιοχές, ότι απαιτείται: «Να δρομολογηθούν άμεσα έργα για την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη μας (άξονες Αθήνας - Θεσσαλονίκης και Λάρισας - Βόλου).

Μέχρι την αποπεράτωσή τους, εξασφάλιση φυλάκων διαβάσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις διαβάσεις της πόλης μας. Φύλαξη του Αμαξοστασίου του ΟΣΕ στο Μεζούρλο».

Να δοθεί λύση για τους εργαζόμενους που μετακινούνται με τον ΟΣΕ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά με τον ΟΣΕ για την εργασία τους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, αφού «έχουν πληρώσει κάρτες διαδρομών και τώρα βρίσκονται στον αέρα. Εδώ και μέρες ως συνέπεια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, είναι εκατοντάδες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα μετακίνησης και κανένας υπαίτιος της τραγωδίας δεν κουνάει το δαχτυλάκι του για να βρεθεί λύση. Αναγκάζονται να βρίσκουν άλλους πρόσκαιρους τρόπους μετακίνησης είτε με έξτρα κόστος, είτε καθυστερώντας στην εργασία τους».

Και απαίτησε την «άμεση επίλυση των αναγκών μετακίνησης, με ευθύνη και επιβάρυνση της "Hellenic Train", για όσους εργαζόμενους μετακινούνταν καθημερινά στον άξονα Λάρισας - Θεσσαλονίκης με προπληρωμένες κάρτες πολλαπλών διαδρομών με τον προαστιακό, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου».

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί! Ολων των νεκρών να γίνουμε φωνή! Τώρα στις μέρες της οργής γράφονται τα ομορφότερα τραγούδια, τώρα ζούμε τους μεγάλους συγκλονιστικούς αγώνες της εποχής μας και κάποτε θα λέμε: Υπήρξε μια θλιβερή εποχή που τα αφεντικά μας γελάγανε με τα όνειρά μας. Μα τώρα... έχουν γίνει όλα δικά μας! Εικόνα από το μέλλον...», σημείωσε ο Αχ. Σίμος.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη Θεσσαλία

Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν το Σάββατο σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και την Κυριακή σε Βόλο, Ελασσόνα, Τύρναβο.

Στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα ξεχώρισε η συμμετοχή φοιτητών, μετά την απόφαση που είχαν πάρει ο σύλλογος φοιτητών Κτηνιατρικής και ο σύλλογος φοιτητών ΤΕΦΑΑ, αντίστοιχα.

Επίσης, στον Βόλο δυναμική ήταν η παρουσία εργαζομένων και φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ