Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαφιόζικος ξυλοδαρμός αρχαιολόγου της ΕΦΑ Κυκλάδων

Τα σχέδια τρομοκράτησης θα πέσουν στο κενό, ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι

Τη περασμένη Τρίτη υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από δύο άγνωστους άνδρες την ώρα της επιστροφής από την εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο αρχαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Το αποτρόπαιο γεγονός, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, συνδέεται με υποθέσεις που χειρίζεται ο συγκεκριμένος εργαζόμενος στο πλαίσιο των καθηκόντων του βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες διαχρονικά βρίσκονται στο στόχαστρο πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως μόλις τον περασμένο μήνα, με τον Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, υποκύπτοντας στις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, άλλαξε τη σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Νότιου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται από αρχαιολόγους η πλειοψηφία του συμβουλίου που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων.

Το μαφιόζικο χτύπημα στον εργαζόμενο αρχαιολόγο κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο υπουργείο Πολιτισμού σημειώνοντας:

«Τα φαινόμενα βίας, τρομοκρατίας και μαφιόζικων μεθόδων έναντι των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των εργαζομένων που μάχονται καθημερινά για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των "αφεντικών της" επενδυτών, επιχειρηματικών ομίλων, μεγαλοξενοδόχων κ.ά. για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ακυρώνει θεσμικά εμπόδια, όπως τον αρχαιολογικό νόμο, προκειμένου να επενδύουν με διαδικασίες fast track στο όνομα της "ανάπτυξης" και σε βάρος του αρχαιολογικού μας πλούτου. Η ΔΑΣ-ΥΠΠΟΑ δηλώνει ότι τέτοιες άνανδρες ενέργειες δεν τρομάζουν τους εργαζόμενους, αντίθετα τους πεισμώνουν και τους ατσαλώνουν απέναντι στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και στα τσιράκια του».

«Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν! Αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον αρχαιολογικό νόμο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

ΚΚΕ: Να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον άγριο ξυλοδαρμό αρχαιολόγου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η βάναυση, εγκληματική επίθεση σε βάρος αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στα εργασιακά καθήκοντα του οποίου ήταν και η χορήγηση εγκρίσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για ανέγερση οικοδομών, δεν μπορεί να μη συσχετιστεί με οικονομικά συμφέροντα, ειδικά της αποκαλούμενης "τουριστικής βιομηχανίας". Το πρωτοφανές αυτό γεγονός δείχνει πόσο πολύ έχουν αποθρασυνθεί οι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού στο έδαφος της πολιτικής των κυβερνήσεων, που τα τελευταία χρόνια κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να γιγαντωθούν τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα μάλιστα προχώρησε σε μέτρα στην περιοχή της Μυκόνου, για να διευκολύνει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων με διαδικασίες fast track στο όνομα της "ανάπτυξης" και σε βάρος της προστασίας του αρχαιολογικού πλούτου. Η παρεμπόδιση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων ακόμη και με γκανγκστερικού τύπου δολοφονικές επιθέσεις τρομοκράτησης των εργαζομένων, που μάχονται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο αδίστακτο είναι το κεφάλαιο, όταν πρόκειται για την κερδοφορία του.

Το ΚΚΕ απαιτεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων για την επίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ