Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στις ίδιες «ράγες» της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης θυσιάζεται και η Υγεία του λαού

Περιοδεία του Θ. Παφίλη στο Γενικό Νοσοκομείο

Ο αγώνας των υγειονομικών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν στις προσεχείς εκλογές θα βγει πιο δυνατός ο λαός ή θα βγει πιο δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, τόνισε από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Κόμματος, στο πλαίσιο περιοδείας του την περασμένη Παρασκευή.

Στην περιοδεία συμμετείχε πολυμελές κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κέρκυρας με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στον νομό, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τα υγειονομικά σωματεία του χώρου.

Με βαριά τη σκιά από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, όλα αναπόφευκτα συγκρίνονται με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Τα στοιχεία αμείλικτα: Μόλις το 48,7% των οργανικών θέσεων καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Το 35% των εργαζομένων απασχολούνται με κάθε είδους συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η έλλειψη προσωπικού προκαλεί τέτοια εντατικοποίηση της εργασίας, που από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα 10 γιατροί παραιτήθηκαν ή δεν ανανέωσαν τη σύμβασή τους. Ολο και περισσότερα περιστατικά ασθενών παραπέμπονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Για τη σημερινή κατάσταση, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι φταίει ο απερχόμενος διοικητής. Ομως «έχουμε 800 παραιτήσεις σε όλη την Ελλάδα. Και εκεί έφταιγαν οι διοικητές;», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι και καταγγέλλουν ότι στις τεχνικές υπηρεσίες απασχολούνται μόλις 11 εργάτες όλων των ειδικοτήτων. Ως αποτέλεσμα, σε μία βραδινή βάρδια, όταν δηλαδή εργάζεται μόνο ένας, λόγω έλλειψης προσωπικού, αν προκύψει για παράδειγμα ηλεκτρολογική βλάβη καλείται να την αντιμετωπίσει ο ξυλουργός ή ο υδραυλικός, με κίνδυνο να προκληθεί σοβαρό ατύχημα.

«Αμα συμβεί καμιά στραβή στη βάρδιά μου, εμένα θα σταυρώσουν πρώτα, κανένας δεν κοιτάζει τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε», τονίζει νοσηλεύτρια σε κλινική, για να επισημάνει την υποκρισία όλων όσοι εσκεμμένα αναδεικνύουν το «ανθρώπινο λάθος» ως αιτία των προβλημάτων στην Υγεία, στους σιδηροδρόμους, παντού.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης ότι στις ίδιες ράγες, της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, κινήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Οι εργαζόμενοι υπενθύμισαν ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα που «έκοψε οργανικές θέσεις για να μη φαίνεται ότι είναι μεγάλη η υποστελέχωση, κατάργησε μία Παθολογική κλινική από δύο που είχαμε, για ένα νησί 120 χιλιάδων κατοίκων». Αντίστοιχα, τις εργαζόμενες στην καθαριότητα αρνήθηκαν να τις εντάξουν με μόνιμες σχέσεις εργασίας «και τώρα παρακαλάμε την κάθε κυβέρνηση να ανανεωθούν για ακόμη ένα τρίμηνο οι συμβάσεις εργασίας. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε τραγικά γεγονότα όπως στα Τέμπη», επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Στις διαπιστώσεις των εργαζομένων ο Θ. Παφίλης σχολίασε ότι «παντού τα ίδια συμβαίνουν», για να αναδείξει ότι και στην Υγεία και στα τρένα, «όπου έχουμε να κάνουμε με την ανθρώπινη ζωή, βλέπουμε υποβάθμιση, έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, φούσκωμα του ιδιωτικού τομέα, εμπορευματοποίηση». Γιατί «σε μία οικονομία όπου η προστασία της ανθρώπινης ζωής θεωρείται κόστος», κανένα κράτος, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα προς όφελος του λαού, αφού σκοπός του συστήματος είναι η στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε.

«Ο λαός είναι παντοδύναμος αν το συνειδητοποιήσει», υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, αναφερόμενος στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. «Τι θα κάνετε στις εκλογές; Οταν έχεις αυτήν την πολιτική, με αυτές τις κυβερνήσεις, με αυτήν την ΕΕ και ξεσπάς, αν τους ξαναστηρίξεις είναι σαν να τους λες "μπράβο". Εχουμε ευθύνη στον εαυτό μας και στα παιδιά μας. Εμείς ως ΚΚΕ προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να στηρίξουμε το λαϊκό κίνημα και υπάρχουν αποτελέσματα, όταν οι άλλοι λέγανε "αρκεί να ψηφίσεις στις εκλογές"», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ