Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε αταλάντευτα στον δρόμο του αγώνα

Σε κλίμα συγκίνησης και ανάτασης οι εκδηλώσεις για τους 22 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Μπλόκο της Καλογρέζας

Στον γεμάτο από κόσμο και σημαίες χώρο του μνημείου του Μπλόκου της Καλογρέζας και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης, έγινε το πρωί του Σαββάτου η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 22 κομμουνιστές, αντιστασιακούς ήρωες που εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα της Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης, η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, η Κατερίνα Γκούλιου, εκ μέρους του ΤΣ Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΝΕ, ο Γιώργος Χαμαλίδης, Γραμματέας της ΚΟΒ Καλογρέζας του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Χαμαλίδης, εκ μέρους των συγγενών και απογόνων των αγωνιστών του Μπλόκου, ο Αστέριος Φωτιάδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Σάββας Παρλιάρος, επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και μαχητής του ΔΣΕ, και ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και πέριξ.


Προηγήθηκαν η κατάθεση λουλουδιών στον χώρο των πρώην ανθρακωρυχείων στην Αλσούπολη και η μαχητική πορεία από την πλ. Αναπήρων προς το μνημείο όπου προπορεύτηκε κόσμος κρατώντας τα στεφάνια και τις πικέτες με τα ονόματα των 22 εκτελεσμένων. «Οι μαχητές του Μπλόκου δε λύγισαν ποτέ...» αντηχούσε στους δρόμους της Ν. Ιωνίας, ενώ ακούστηκαν συνθήματα και για το έγκλημα στα Τέμπη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αστέριο Φωτιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ιστορικό των γεγονότων του Μπλόκου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε, εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών και ενός λεπτού σιγή.

Στην ομιλία του ο Π. Αλέπης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Είμαστε και φέτος εδώ για να τιμήσουμε τους 22 κομμουνιστές, τους ανθρακωρύχους, τα παλικάρια της περιοχής μας, που με το αίμα τους έχουν ποτίσει το δέντρο της λευτεριάς σε αυτόν τον τόπο. 79 χρόνια μετά θυμόμαστε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε αταλάντευτα σε αυτόν τον δρόμο, του αγώνα, της ασταμάτητης πάλης για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στη χώρα μας, για να νικήσουν οι πολλοί, οι εργάτες, οι νέοι, ο απλός λαός, κόντρα στους κηφήνες, στα παράσιτα της κοινωνίας που δεν προσφέρουν τίποτα και τρώνε από τα έτοιμα που εμείς έχουμε παραγάγει με τον ιδρώτα μας και τη ζωή μας.


Τον Μάρτη του 1944, η Καλογρέζα, μαζί με τόσες άλλες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, την Καισαριανή, τον Βύρωνα, το Περιστέρι, την Κοκκινιά ήταν πραγματικά κάστρα της Αντίστασης. Εδώ, στη Νέα Ιωνία και ειδικά στην Καλογρέζα όλη η περιοχή ανέπνεε στην κυριολεξία από το μαχητικό πνεύμα ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οι οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚΕ ήταν στην κυριολεξία παντού, το ΕΑΜ και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ είχαν οργανώσεις σε κάθε εργοστάσιο που τότε εδώ ήταν δεκάδες, όπως και σε κάθε γειτονιά. Οι ανθρακωρύχοι ήταν η πρωτοπορία αυτού του αγώνα. Αρα, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η επιλογή για να γίνει εδώ το φονικό Μπλόκο δεν ήταν τυχαία. Σκοπό είχε να καθυποτάξει το φρόνημα του λαού. Να εκδικηθούν τους αγωνιστές που με την πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών είχαν κάνει την περιοχή περίπου άβατο για τους μισητούς φασίστες».

Φοβούνται την ενίσχυση του ΚΚΕ

Με αφορμή τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη υπογράμμισε: «Η κινητοποίηση του λαού έχει φοβίσει τους αστούς και τα επιτελεία τους. Αυτό που επίσης σερβίρουν τις τελευταίες μέρες είναι το εξής: Οτι η οργή του λαού είναι μεγάλη και πως φοβούνται - λέει - την αντισυστημική ψήφο. Υπονοούν πως υπάρχει κίνδυνος να πάνε ψήφοι σε ακροδεξιά μορφώματα. Καταρχάς: Τα μορφώματα αυτά, τύπου Βελόπουλου, Τζήμερου και άλλων "λουλουδιών", είναι μέχρι τα μπούνια με την απελευθέρωση, με την ιδιωτικοποίηση, με την υπερεκμετάλλευση των εργατών. Είναι φουλ με το σύστημα.


Τι φοβούνται, λοιπόν: Την ενίσχυση του ΚΚΕ φοβούνται. Αυτό υπολογίζουν και προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους.

Γιατί το ΚΚΕ συγκρούεται με τις αιτίες των προβλημάτων, γιατί αναδεικνύει ότι ζούμε σε έναν σάπιο και γερασμένο κόσμο και αυτός πρέπει να συντριβεί.

Γιατί το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του λαού, γιατί οι κομμουνιστές μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας και αυτό το καταλαβαίνει ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, ο νέος, ο συνταξιούχος. Εμείς λέμε πως τα σπασμένα πρέπει να τα πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός. Λέμε πως πρέπει να χάσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, για να κερδίσουν οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα.

Γιατί το ΚΚΕ καλεί σε οργανωμένο πανελλαδικό κίνημα που προβάλλει και παλεύει για τις ζωτικές ανάγκες του λαού.

Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις με επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα όπως έχουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Γιατί οι κομμουνιστές όταν εκλέγονται στη Βουλή είναι η φωνή του αγώνα, της πάλης και της διεκδίκησης. Οι βουλευτές του δεν λείπουν από κινητοποιήσεις, από διαδηλώσεις, είναι εκεί όταν πάνε να απολύσουν τους εργάτες, όταν πάνε να πετάξουν από τα σπίτια τους τον κόσμο.

Γιατί το ΚΚΕ δεν μεταλλάσσεται, δεν πρόκειται να στηρίξει ή να δείξει ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση και να έχει. Αυτό σημαίνει αληθινή ανάληψη ευθύνης απέναντι στον λαό. Αυτή είναι η λύση και όχι οι χιλιοδοκιμασμένες σοσιαλδημοκρατικές σούπες που έχουν κοστίσει πόσες φορές σε απογοήτευση, αυταπάτες, ηττοπάθεια στους λαούς.

Γιατί το ΚΚΕ υπερασπίζεται πως όχι μόνο δεν υπάρχει το τέλος της Ιστορίας όπως διατείνονται οι παπαγάλοι των αστών, αλλά ο σοσιαλισμός "χτυπά την πόρτα της ανθρωπότητας". Η κοινωνία δηλαδή που θα δουλεύει για τις ανθρώπινες, τις λαϊκές ανάγκες και όχι για το κέρδος. Αυτό είναι το αληθινά προοδευτικό, η σύγκρουση με το παρακμασμένο καπιταλιστικό σύστημα και η πάλη για τη νέα, την ανώτερη κοινωνία».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Ισχυρό ΚΚΕ, λοιπόν! Γιατί θέλουμε να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης, να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι ανατροπής. Γιατί, ναι, οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους, αλλά οι ζωντανοί θα τους πάρουμε αμπάριζα και αυτό είναι η καλύτερη τιμή και για τους νεκρούς μας, για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες. Το αληθινό "ποτέ ξανά" λοιπόν θα το πει ο λαός.

Οι ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας, οι ήρωες όλης της ταξιαρχίας των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους εκείνα τα χρόνια έκαναν το χρέος τους. Συνεχίζουμε στον δρόμο τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ