Τρίτη 14 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Δεν σταματούν οι πολύμορφες δράσεις σε σχολεία και γειτονιές

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης τα κεντρικά αγωνιστικά ραντεβού μαθητών και φοιτητών

Χαϊδάρι
Χαϊδάρι
Δεν καταλαγιάζει και δεν ενσωματώνεται η οργή της νέας γενιάς για το έγκλημα στα Τέμπη, για τους νεκρούς που «ήταν σαν κι εμάς», για τις ευθύνες που «δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν», γιατί «δεν γίνεται να ζούμε τυχαία».

Μαζικότατη και γεμάτη παλμό ήταν η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στα συλλαλητήρια που έγιναν το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, ενώ οι πολύμορφες δράσεις συνεχίζονται σε σχολές, σχολεία και φροντιστήρια, αλλά και σε γειτονιές, με τοπικές κινητοποιήσεις που αποφασίζουν 15μελή μαθητικά συμβούλια και τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών, σε πολλές περιπτώσεις από κοινού με Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων.

Στην Αθήνα, την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους πορείας, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και δεκάδες μαθητές μετέφεραν πλούσια πείρα από τις πολύμορφες δράσεις τους στα σχολεία και τις γειτονιές τους, μίλησαν για τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων και για την ίδρυση δεκάδων τοπικών συντονιστικών επιτροπών δήμων, με σκοπό οι μαθητές να συντονίζονται και να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους για την ασφάλεια μέσα στα σχολεία τους, στη ζωή τους. Στο πλαίσιο αυτό η Συντονιστική κάλεσε σε συνέχιση των πολύμορφων δράσεων (αποχές, καταλήψεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, κλεισίματα δρόμων, συνθήματα με τσάντες, γκράφιτι, αυτοκόλλητα κ.λπ.), ενώ δίνουν το νέο μεγάλο κεντρικό ραντεβού στην απεργία της Πέμπτης, στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο είχαν προηγηθεί στην Αττική μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε Χαϊδάρι και Πετρούπολη που κάλεσαν οι τοπικές Ενώσεις Γονέων, με τη συμμετοχή πολλών μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών και εκπροσώπων άλλων φορέων των δύο περιοχών, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς στους συγκεντρώσεις. Και στους δύο δήμους έγιναν πορείες, ενώ οι μαθητές κρατούσαν συμβολικά μαύρα μπαλόνια που άφησαν μετά στον ουρανό, δηλώνοντας, όπως σε όλες τις κινητοποιήσεις αυτού του διαστήματος, ότι «όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».

Επίσης, την Παρασκευή είχε γίνει μαζική μαθητική πορεία από τα σχολεία του Κερατσινίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στο τέλος της δημιουργήθηκε και Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Κερατσινίου.

Τη σκυτάλη πήραν χθες εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Ανατολικής Αττικής, που το πρωί πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία από τη Νέα Μάκρη μέχρι το Πικέρμι, όπου έγιναν χαιρετισμοί από την Ενωση Γονέων Νέας Μάκρης - Μαραθώνα και την Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Μαθητές του 1ου και του 2ου Λυκείου Νέας Μάκρης, του Λυκείου Μαραθώνα, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Ραφήνας και άλλων σχολείων, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, πλημμύρισαν τη Μαραθώνος και κέρδισαν τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα των διερχομένων με συνθήματα για το έγκλημα στα Τέμπη και στο Μάτι, για τα κέρδη που είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και την ευθύνη των κομμάτων που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα.

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Νέα Μάκρη
Νέα Μάκρη
Στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το 3ο School Art Festival που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, στο 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης στην Ικτίνου, στο κέντρο της πόλης. Εκατοντάδες μαθητές βρέθηκαν εκεί, συζήτησαν, συντονίστηκαν, αντάλλαξαν σκέψεις για τη συνέχεια, μοιράστηκαν συναισθήματα. Πήραν δύναμη ο ένας από τον άλλον, από τα σκίτσα και τις ζωγραφιές τους, από τα ποιήματά τους, από τα τραγούδια τους, από τον συμμαθητή του Παναγιώτη από το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού, που θέλησε να μοιραστεί με όλους πώς βιώνουν οι μαθητές του σχολείου την απώλεια του συμμαθητή τους, πώς αντιδρούν, αναδεικνύοντας ότι στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή! «Τώρα συνεχίζουμε πιο δυναμικά», δηλώνει η Συντονιστική των μαθητών της Θεσσαλονίκης και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ