Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ανοιχτός» για συνάντηση με Ερντογάν

Εκ νέου μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν για διάλογο, πάντα εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, έστειλε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα.

«Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, με την οποία είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να είμαστε γείτονες, αλλά θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε. Εσπευσε να προσθέσει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ κανείς Ελληνας πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών», ζητώντας βασικά από την τουρκική κυβέρνηση να περιορίσει κάπως τη ...θεματολογία που βάζει στο τραπέζι, αν και όλα επιβεβαιώνουν ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι είναι «εφ' όλης της ύλης» και η ατζέντα γεμάτη με σχέδια επικίνδυνων διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός δήλωσε «πάντα ανοιχτός» «σε οποιαδήποτε συνάντηση με την ηγεσία της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας με θέμα «Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΕΞ», στην παρατήρηση ότι «η Ελλάδα είχε οξύνσεις με την Τουρκία πάρα πολλές φορές», επεσήμανε ως «ένα διαφοροποιό στοιχείο, σήμερα» τη «διάρκεια» της τωρινής φάσης. Οπως είπε, στο παρελθόν «οι κρίσεις ήταν χρονικά περιορισμένες και πάντοτε τις ακολουθούσε μία περίοδος διαλόγου, λιγότερο ή περισσότερο επιτυχούς, συνήθως λιγότερο. Ομως, είχε το προσόν αυτός ο διάλογος να ηρεμεί την κατάσταση. Αυτό δεν έχει συμβεί αυτή τη φορά. Εχουμε μία διαρκή, κλιμακούμενη κρίση, η οποία προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, την τριετία. Δεν έχουμε τέτοιο προηγούμενο», τόνισε, βασικά επιβεβαιώνοντας ότι οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας έχουν περάσει σε άλλη, πολύ πιο οξυμένη φάση.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του σχετικά με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδας και Αιγύπτου αναφορικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, είπε: «Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της», καθώς «προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου».

Προηγούμενα, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ταντζού Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στοχεύει με το ελληνο-αιγυπτιακό Μνημόνιο να καλύψει το «πιο πρόσφατο σκάνδαλό» της στη Λιβύη. Ανέφερε ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές που υπηρετούν τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, και όχι «περιοχές κυριαρχίας βάσει του διεθνούς δικαίου». Επίσης, είπε ότι οι χώρες είναι υποχρεωμένες να «συνεργάζονται» αν οι περιοχές εξυπηρέτησης «αλληλοκαλύπτουν» η μία την άλλη, τονίζοντας ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης, που έχουν ανακηρυχθεί από Τουρκία και Ελλάδα σε Αιγαίο και Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, συγκρούονται μεταξύ τους. Τέλος, ο Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε ότι οι αξιώσεις κυριαρχίας της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι αντίθετες με τη σχετική Σύμβαση SAR. Ενώ τόνιζε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της "ΤΔΒΚ" αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο».

Στο μεταξύ, την προσπάθεια της ΕΕ να αναβαθμίσει τον ρόλο της στη Βόρεια Αφρική επιβεβαιώνει και το ψήφισμα με το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε διορισμό κατά προτεραιότητα ειδικού εντεταλμένου της Ενωσης για τη Λιβύη, αλλά και έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών, όπως και τη συνέχιση των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών αποστολών. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά επίσης την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως και από Ρωσία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα, εμφανιζόμενο... κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην αφρικανική χώρα, που διέλυσαν από κοινού με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το 2011.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ