Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βήματα συντονισμού με το βλέμμα στον ανταγωνισμό και με τις ΗΠΑ

Χωρίς να εξαλείφονται σοβαρές διμερείς αντιθέσεις

Με φόντο τις σημαντικές αντιθέσεις που οι δύο πλευρές διατηρούν σε αρκετούς τομείς εξαιτίας ανταγωνιστικών συμφερόντων των μονοπωλίων τους, Γαλλία και Γερμανία δήλωσαν χτες μέσω των υπουργών Οικονομικών τους ότι «έχουν έναν ρόλο - κλειδί να παίξουν» στην «κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» και τις «προκλήσεις ανταγωνιστικότητας» που αντιμετωπίζει.

Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στο Παρίσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Χάμπεκ, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λε Μερ, οι δύο πλευρές δήλωσαν «σθεναρά αποφασισμένες να εργαστούν από κοινού για μια κατάλληλη απάντηση στους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οπως την αναπαρήγαγαν διάφορα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, Γαλλία και Γερμανία «θα προχωρήσουν σε κοινές αγορές αερίου (...) ώστε να ρίξουν τις τιμές για καταναλωτές και τη βιομηχανία» και δήλωσαν υπέρ «μιας δομικής μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ακόμα ανακοινώθηκε ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η παραγωγή υδρογόνου, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, το Διάστημα και ο εφοδιασμός ακατέργαστων πρώτων υλών.

Ανέφεραν δε ότι με «πανευρωπαϊκή» και όχι απλά γαλλογερμανική δράση, όλη αυτή η προσπάθεια θα καταστήσει «τις εταιρείες μας ικανές να ευημερήσουν μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», αλλά και «θα εμποδιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των προστατευτικών μέτρων που παίρνουν τρίτες χώρες», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά σε μέτρα των ΗΠΑ για τη στήριξη των μονοπωλίων τους. Δεν παρέλειψαν δε να εκφράσουν προσδοκίες για να ενισχύσει η ΕΕ τη «στρατηγική της κυριαρχία στην Ενέργεια και τη Βιομηχανία».

Στα τέλη της βδομάδας αναμένεται και επίσκεψη της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, στο Βερολίνο, για να συναντήσει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ενώ προηγήθηκε η επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ενώ γίνονται προσπάθειες «αναθέρμανσης» του γαλλογερμανικού άξονα, ενδεικτική των «τριβών» που εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα ήταν η αναβολή της τακτικής συνάντησης Υψηλού Επιπέδου που είχαν προγραμματίσει οι δύο χώρες πριν από λίγες βδομάδες, η οποία φέρεται πλέον πιθανό να γίνει στα τέλη Γενάρη, στο πλαίσιο και της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας των δύο χωρών.

Σχέδιο ΕΕ για 45 δισ. ευρώ σε ημιαγωγούς

Στο μεταξύ, στο φόντο των σφοδρών καπιταλιστικών ανταγωνισμών στις νέες τεχνολογίες, εντός και εκτός του ευρωατλαντικού μπλοκ, τα κράτη - μέλη της ΕΕ ενέκριναν ένα πρώτο σχέδιο ύψους 45 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στην ήπειρο.

Βασικός στόχος μίας τέτοιας κίνησης είναι η μείωση της εξάρτησης ευρωπαϊκών μονοπωλίων από κατασκευαστές ημιαγωγών σε ΗΠΑ και Ασία, καθώς οι ημιαγωγοί είναι κρίσιμοι για τομείς μεγάλης σημασίας, όπως η ηλεκτροκίνηση, οι ΑΠΕ, οι επικοινωνίες, η πολεμική βιομηχανία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ