Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
«Νέα εποχή» με νέα μνημόνια και αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Το πακέτο των νέων αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να «ξελασπώσουν» οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε συνθήκες ύφεσης και «πληθωριστικού σοκ», περιγράφει η 1η Εκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Η «νέα εποχή» και η «επιστροφή στην κανονικότητα», λοιπόν, όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι η χώρα βγήκε από το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», φέρνουν νέα δεινά για τον λαό, τα οποία μάλιστα θα επικαιροποιούνται διαρκώς με κριτήριο τα συμφέροντα των ομίλων.

Αλλωστε, στο ίδιο το κείμενο της Επιτροπής εντοπίζονται οι κίνδυνοι για το προσεχές διάστημα, αφού «η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών διαβρώνεται από τον πληθωρισμό, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, ενώ οι αβεβαιότητες αναστέλλουν τις επενδύσεις και η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί». Και ξεκαθαρίζει ότι το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα «παραμένει ένα σημαντικό όχημα για τη στήριξη της οικονομίας κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες». Εννοώντας βεβαίως πως από αυτό θα τροφοδοτηθούν με πολλά δισ. ευρώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Καημός για τις τράπεζες την ώρα που βγάζουν τον κόσμο από τα σπίτια του

Στη συνέχεια, ο καημός τους εντοπίζεται στις τράπεζες. Λένε: «Η κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται, ενισχυμένες από τα έκτακτα κέρδη και θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τα σχέδια πιστωτικής επέκτασης και την άνοδο των τραπεζικών επιτοκίων. Ωστόσο, επικρατούν καθοδικοί κίνδυνοι καθώς η κερδοφορία θα επηρεαστεί από την άνοδο στο κόστος χρηματοδότησης και εκτίθεται σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και πτώση των πιστώσεων (...) καθώς η οικονομία επιβραδύνεται».

Και προσθέτουν: «Η μείωση στο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, ως τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (γνωστό και ως "Ηρακλής"). Ομως, οι καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν μέτριες μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν σημάδια αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών». Ετσι, λοιπόν, αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί το αίσχος με τα «κοράκια» που θα παίρνουν τα σπίτια του λαού για ένα κομμάτι ψωμί. Μάλιστα, εντοπίζουν ως πρόβλημα το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις δικαστηρίων που καθυστερούν τις εξπρές διαδικασίες με τις οποίες βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα. Και προσθέτουν: «Αυτές οι νομικές αβεβαιότητες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων χρεών».

Πλήρες το «φακέλωμα» για να βγάλουν απ' τη μύγα ξίγκι

Ενα άλλο σημείο για το οποίο επιχαίρει η Κομισιόν είναι το σύστημα «EISPRAKSIS», που υλοποιεί η κυβέρνηση και αφορά ένα κανονικό «φακέλωμα» όσων έχουν χρέη στο Δημόσιο και τις τράπεζες. Λέει: «Το σύστημα είσπραξης φόρων είναι πλήρως λειτουργικό από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που εκτείνεται σε όλες τις τοπικές εφορίες της, ολοκληρώνοντας έτσι τη δέσμευση της κυβέρνησης. Το νέο σύστημα πληροφορικής ("EISPRAKSIS"), η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της ΕΕ, θα επιτρέψει στην Αρχή να έχει πλήρη επισκόπηση των φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων του καθενός μεμονωμένου φορολογούμενου και κάθε επιχειρηματικής οντότητας. Αυτές οι πληροφορίες θα διευκολύνουν τους ελέγχους και αναμένεται επίσης να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Πρόκειται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο για ένα ...προσωπικό μνημόνιο για τον κάθε φορολογούμενο, για τον οποίο θα ελέγχονται όλα του τα χρέη, σε σχέση με τα έσοδα που έχει, την περιουσία του, προκειμένου να εισπράττονται τα χρωστούμενα μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται λόγος για την ανάγκη να προχωρήσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Υγεία, η «κωδικοποίηση» της εργατικής νομοθεσίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2023 για την παγίωση των αντεργατικών ανατροπών, καθώς και οι εκκρεμότητες με τους Δασικούς Χάρτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκταμιεύσεις δόσεων, επιβεβαίωση της «αφοσίωσης» στα αντιλαϊκά μέτρα(1/12/2020)
Αντιλαϊκή κοπτοραπτική με πατρόν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου(3/10/2020)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «πρώτο πιάτο» τη λαϊκή κατοικία(22/1/2019)
Στην ατζέντα οι κρατικοί προϋπολογισμοί με φόντο την επιβραδυνόμενη ανάκαμψη(30/11/2018)
Δεδομένη η αντιλαϊκή κλιμάκωση με «εναλλακτικές» για τις μορφές των μνημονίων(27/2/2018)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με όχημα τα «κόκκινα» δάνεια(6/8/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org