Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Εμπλοκή» στην ηλεκτροδότηση της Μολδαβίας

Απειλές της «Gazprom» για τις ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση Ουκρανίας και Μολδαβίας προκάλεσε χτες το ρωσικό σφυροκόπημα σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, ένα 24ωρο μετά την απειλή της «Gazprom» ότι θα μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, με την επίκληση ότι οι ουκρανικές αρχές παρακρατούν παράνομα φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Μολδαβία.

Οι εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση του 50% της Μολδαβίας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, που κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη στο Κισινάου.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Α. Σπίνου, απαντώντας στα λεγόμενα της «Gazprom», διέψευσε ότι το Κίεβο παρακρατά φυσικό αέριο: «Η Gazprom κατηγορεί την Ουκρανία και τη Μολδαβία για κάτι που δεν συμβαίνει». Ανέφερε ακόμα ότι οι όγκοι του αερίου στους οποίους αναφέρεται η «Gazprom» και παραμένουν στην Ουκρανία «είναι τα αποθέματά μας και αποθηκεύονται σε αποθήκες στην Ουκρανία». Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του πληρώνει πάντα γι' αυτές τις ποσότητες «και θα συνεχίσει να πληρώνει γι' αυτές στο σύνολό τους».

Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ΤASS, επικαλούμενο την αρμόδια λειτουργική αρχή «Transneft», μετέδωσε ότι σταμάτησε προσωρινά η λειτουργία του ουκρανικού τμήματος του πετρελαιαγωγού «Druzhba», ενώ τρεις μέρες πριν είχε σταματήσει και η ροή πετρελαίου προς την Ουγγαρία. Ο Ιγκόρ Ντεμίν, εκπρόσωπος της «Transneft», ανέφερε ότι η μερική ανάσχεση στη ροή πετρελαίου προς την Ουγγαρία μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα. Επιπλέον, το TASS μετέδωσε ότι συνεχίζονταν κανονικά οι ροές ρωσικού πετρελαίου προς Τσεχία και Σλοβακία (που διακλαδίζονται ακριβώς μέσα στην Ουκρανία από τον αγωγό που κατευθύνεται νοτιότερα, προς την Ουγγαρία), όπως και η ροή πετρελαίου προς τη Λευκορωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για ένα πρόγραμμα εποπτείας που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε πλήρες πρόγραμμα δανειοδότησης, 15 έως 20 δισ. δολαρίων.

Μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε Βρετανία και Ευρωζώνη

Στο Λονδίνο, στο μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της «IHS Markit» Κρις Γουίλιαμσον κατέγραψε σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι αυτή έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ την περασμένη βδομάδα το βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού διαπίστωσε πως η οικονομία εισήλθε σε ύφεση που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Σχετικά παρόμοια εικόνα παρουσίασαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο χρηματοπιστωτικός οίκος «S&P Global» για την οικονομική συρρίκνωση στην Ευρωζώνη, καθώς διαπίστωσε ότι αυτή συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, παρότι αμβλύνθηκαν σχετικά οι πιέσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ο σύνθετος δείκτης PMI, που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες, από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της «S&P Global», ωστόσο η νέα πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο, απ' ό,τι φαίνεται, αύξησε ανάλογα τις ενδείξεις για διολίσθηση της Ευρωζώνης σε κατάσταση ύφεσης.

Στα παραπάνω προστέθηκε η εκτίμηση από τον Αλβάρο Σάντος Περέιρα, επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, ότι είναι πιθανά εκτεταμένα μπλακάουτ στην ΕΕ το 2023 και το 2024, κυρίως δε στην περίπτωση «σκληρού χειμώνα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ