Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η στρατιωτική στήριξη του Κιέβου «αδειάζει» τα «δυτικά» οπλοστάσια

Η Βρετανία θα στείλει για πρώτη φορά ελικόπτερα, μαζί με αναβαθμισμένους πυραύλους - Νέο πακέτο και από τις ΗΠΑ

Η Βρετανία στέλνει για πρώτη φορά ελικόπτερα στο Κίεβο (φωτ. το ελικόπτερο «Sea King»)
Η Βρετανία στέλνει για πρώτη φορά ελικόπτερα στο Κίεβο (φωτ. το ελικόπτερο «Sea King»)
Η ασταμάτητη ροή δυτικών εξοπλισμών προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχει «αδειάσει» σε «επικίνδυνο» βαθμό τα οπλικά αποθέματα των κρατών του ΝΑΤΟ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σφοδρότητα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τον διαρκή κίνδυνο μιας γενικευμένης, άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η μαζική υποστήριξη της Ουκρανίας από μέλη και «εταίρους» του ΝΑΤΟ «δημιουργεί κινδύνους διεύρυνσης της σύγκρουσης, με εμπλοκή και άλλων κρατών», προειδοποίησε χτες και το «αμυντικό» σύμφωνο της Ρωσίας, ο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους, και η Ρωσία «ξεμένει» από ορισμένους εξοπλισμούς, όπως τα ιρανικά drones με τα οποία φέρεται να χτυπάει μαζικά ουκρανικές υποδομές από τον Σεπτέμβρη, μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας. Οι ίδιες πηγές «καταγγέλλουν» ότι η Μόσχα έχει στραφεί προς το Ιράν για να προμηθευτεί πυραύλους και προς τη Βόρεια Κορέα για πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ και άλλων κρατών «αδειάζουν»

Οι διαπιστώσεις και οι προειδοποιήσεις για τα αποθέματα εξοπλισμών των κρατών του ΝΑΤΟ που «εξαντλούνται» και δύσκολα αναπληρώνονται έχουν πυκνώσει στον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάστημα.

Το θέμα άλλωστε έχει αναγνωριστεί επίσημα από το ΝΑΤΟ και την αμερικανική κυβέρνηση, που επεξεργάζονται σχέδια στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας για αναπλήρωση κρίσιμων αποθεμάτων, π.χ. για οπλικά συστήματα που βρίσκονται εκτός γραμμής παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνουν μάλιστα ότι για μια σειρά όπλων η αναπλήρωση θα απαιτήσει χρόνια.

Αρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» επισημαίνει με τη σειρά του ότι τα οπλοστάσια των δυτικών χωρών έχουν εξαντληθεί σε κρίσιμο σημείο λόγω των παραδόσεων στο Κίεβο, ενώ η ικανότητα της πολεμικής βιομηχανίας να τα αναπληρώσει είναι περιορισμένη.

«Για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αντέξουν τα ρωσικά χτυπήματα, η Δύση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του οπλοστασίου της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, οι παραδόσεις των οποίων αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 2/3 της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία», γράφει η εφημερίδα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι έχουν σταλεί πάνω από 1 εκατ. βλήματα, δεκάδες χιλιάδες αντιαρματικά όπλα και φορητά συστήματα αεράμυνας, drones και κατευθυνόμενοι πύραυλοι.

Η εφημερίδα επικαλείται στρατιωτικούς αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι τα αμερικανικά αποθέματα ορισμένων ειδών όπλων είναι «κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για τον στρατιωτικό σχεδιασμό και την εκπαίδευση». Αντίστοιχες επισημάνσεις γίνονται στον αμερικανικό Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να στραφεί προς τη Νότια Κορέα για την αγορά 100.000 βλημάτων πυροβολικού των 155 mm, προκειμένου να συνεχίσει τις παραδόσεις προς την Ουκρανία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Σεούλ δείχνει απροθυμία να εγκρίνει τη συμφωνία, καθώς αντιτίθεται στις παραδόσεις όπλων στις πλευρές της σύγκρουσης και θέτει ως όρο τα όπλα που θα πουλήσει στις ΗΠΑ να παραμείνουν στις ΗΠΑ (οπότε και πάλι, σε ένα σύστημα «κυκλικής ανταλλαγής», θα μπορούσαν να «αποδεσμεύσουν» ποσότητες αμερικανικών όπλων που θα σταλούν στο Κίεβο).

Οπως υπογραμμίζει η «Le Monde», ένας λόγος που τα δυτικά οπλοστάσια εξαντλούνται γρήγορα και υπάρχει αδυναμία να αναπληρωθούν άμεσα, είναι η διαχρονική επιβράδυνση των στρατιωτικών δαπανών των ευρωπαϊκών κρατών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και οι «επί δεκαετίες ασύμμετρες συγκρούσεις» εναντίον πολύ πιο αδύναμων αντιπάλων, όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Λιβύη, η Συρία.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι οι δυτικές δυνάμεις επέλεξαν να επενδύσουν κυρίως στην τεχνολογική εξέλιξη και σε προηγμένα όπλα, παρά στην ποσότητα. Οπλικά συστήματα που είναι «πιο αποτελεσματικά, αποδείχθηκαν επίσης πολύ πιο ακριβά».

«Οι δυτικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν την ψευδαίσθηση ότι οι όγκοι μπορούν να μειωθούν με τη βοήθεια τεχνολογιών. Ωστόσο, αν και τα κατευθυνόμενα όπλα αποδείχθηκαν χρήσιμα στην Ουκρανία, αυτή η σύγκρουση δείχνει ότι τα παραδοσιακά όπλα, όπως το πυροβολικό, παραμένουν ζωτικής σημασίας», σημειώνει στη «Le Monde» ερευνητής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών (FRS).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της «Le Monde», οι δυτικές αμυντικές βιομηχανίες δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν έγκαιρα σημαντικές αμυντικές παραγγελίες ως αποτέλεσμα της επί δεκαετίες μείωσης της παραγωγικής τους ικανότητας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αμερικανικές εταιρείες, όπως η «Lockheed Martin» και η «Raytheon», δεν είναι σε θέση να παράγουν περισσότερους από 2.100 αντιαρματικούς πυραύλους για συστήματα Javelin ετησίως, ενώ έχουν παραδοθεί 8.500 τέτοιοι πύραυλοι στην Ουκρανία τους πρώτους 9 μήνες της σύγκρουσης.

Η Γαλλία «ανησυχεί ιδιαίτερα» καθώς έχει παραδώσει στην Ουκρανία το 1/4 όλων των αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Caesar των Ενόπλων Δυνάμεών της. Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας έχει παραγγείλει 18 ακόμη από την εταιρεία NEXTER, αλλά η κατασκευή μόνο μιας τέτοιας μονάδας θα διαρκέσει 18 μήνες, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

Ελικόπτερα στέλνει για πρώτη φορά η Βρετανία

Πάντως, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Το 26ο πακέτο από τα αποθέματα όπλων του αμερικανικού στρατού θα περιλαμβάνει επιπλέον πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας NASAMS, 150 βαριά πολυβόλα με σκόπευτρα θερμικής απεικόνισης για την αντιμετώπιση drones, πρόσθετα πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, 200 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών με καθοδήγηση ακριβείας κ.ά.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια 19 δισ. δολαρίων στο Κίεβο.

Η δε Βρετανία στέλνει για πρώτη φορά ελικόπτερα στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, που βρέθηκε στη Νορβηγία για να συζητήσει με ομολόγους του από «συμμαχικά» κράτη τη στρατιωτική υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων.

Το πρώτο ελικόπτερο «Sea King» έχει ήδη φθάσει στην Ουκρανία και θα ακολουθήσουν άλλα δύο. Ο βρετανικός στρατός θα εκπαιδεύσει σε βρετανικό έδαφος 10 ομάδες του ουκρανικού στρατού και μηχανικούς για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα ελικόπτερα. Επίσης, το Λονδίνο πρόκειται να στείλει στο Κίεβο επιπλέον 10.000 τεμάχια πυρομαχικών για το πυροβολικό.

Σύμφωνα εξάλλου με τη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», η Βρετανία στέλνει επίσης στο Κίεβο αναβαθμισμένους αντιαρματικούς πυραύλους «Brimstone 2», με διπλάσιο βεληνεκές από την προηγούμενη εκδοχή που έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία. Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 175.000 λίρες.

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση για τα ελικόπτερα έρχεται σε μια φάση όπου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα κοντά στην εξάντληση του αποθέματός της σε drones ιρανικής κατασκευής, και επομένως τα δυτικά κράτη καλούνται να εντείνουν τις αποστολές όπλων.

Η Βρετανία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα στηρίγματα του Κιέβου με τη χορήγηση, μεταξύ άλλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και drones, ενώ το περασμένο Σάββατο επισκέφτηκε το Κίεβο ο πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, όπου ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια ύψους 50 εκατ. στερλινών.

Διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Καθώς αναζωπυρώνονται οι μάχες στη Ζαπορίζια και με φόντο τους δεκάδες βομβαρδισμούς σε εγκαταστάσεις και τη γύρω περιοχή του πυρηνικού σταθμού, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι, και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom συναντήθηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία και τον διάλογο για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης και συζήτησαν τη δημιουργία μιας «ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας» γύρω του, ώστε να αποτραπεί μια πυρηνική καταστροφή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στο εργοστάσιο τους τελευταίους μήνες, που προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και κατέστρεψαν τις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες τροφοδοτούν το εργοστάσιο που είναι ζωτικής σημασίας για την ψύξη των καυσίμων των 6 αντιδραστήρων.

Τα προτεινόμενα μέτρα για τη δημιουργία μιας «προστατευτικής ζώνης» γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια δεν θα αμφισβητήσουν τον έλεγχο της εγκατάστασης από τις ρωσικές δυνάμεις, επισήμανε πάντως ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μ. Ουλιάνοφ. Οι σχετικές παράμετροι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Εξάλλου, είπε πως απαιτείται η εποικοδομητική στάση του Κιέβου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα έχει «απευθείας επαφή» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, μέσα «στις επόμενες ημέρες» για «μη στρατιωτικά πυρηνικά ζητήματα, πρώτα και κύρια για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια».

Νέο μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

Νέο μπαράζ από ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα έπληξε και χτες περιοχές της Ουκρανίας και συναγερμός αεροπορικής επιδρομής ήταν σε ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο Κίεβο συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος, ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι διακόπηκε η παροχή νερού σε όλη την πόλη, οι αρχές της οποίας προειδοποίησαν τους περίπου 3 εκατ. κατοίκους για τον πιο δύσκολο χειμώνα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, χτυπήθηκαν υποδομές της πόλης.

Μονάδες του πυρηνικού σταθμού Πιβντενουκράινσκ στη νότια Ουκρανία διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω απώλειας ισχύος από το ρωσικό μπαράζ, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων μονάδες του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας αποσυνδέθηκαν επίσης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, Σ. Χαμάλι.

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα του Κιέβου.

Ευρωκοινοβούλιο: Χαρακτήρισε τη Ρωσία «κράτος - χορηγό της τρομοκρατίας»

Στο μεταξύ, χτες, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως «κράτους - χορηγού της τρομοκρατίας», και καλεί την ΕΕ και τα 27 κράτη - μέλη να αναπτύξουν νομικό πλαίσιο κυρώσεων κατά του ρωσικού καθεστώτος.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διευκολύνει την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, εκτιμούν αναλυτές.

Η εισήγηση που εγκρίθηκε αναφέρει ότι τα στρατιωτικά πλήγματα της Μόσχας σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν το εν λόγω ψήφισμα, το οποίο συνεχίζει στην κατεύθυνση προηγούμενων αντίστοιχων ψηφισμάτων, ανοίγοντας δρόμο σε ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και «αθωώνοντας» τον ρόλο ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης.

Διπλωματικό επεισόδιο για το κασκόλ του Ορμπαν

Η Ουκρανία θα καλέσει τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Β. Ορμπαν πήγε σε ποδοσφαιρικό αγώνα φορώντας ένα κασκόλ στο οποίο απεικονιζόταν χάρτης της «Μεγάλης Ουγγαρίας».

Στον χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας» περιλαμβάνονται εδάφη τα οποία αποτελούν τώρα μέρος των γειτονικών κρατών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας. Στην ουκρανική περιοχή της Υπερκαυκασίας ζουν κάτοικοι ουγγρικής καταγωγής.

«Η προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής», σχολίασε το Κίεβο.

Το ΥΠΕΞ της Ρουμανίας έκανε επίσης γνωστή την αποδοκιμασία του για μια «χειρονομία αναθεωρητισμού».

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική, ας μην εφευρίσκουμε κάτι που δεν υπάρχει», ισχυρίστηκε ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είναι αυτή όλων των Ούγγρων, όπου κι αν ζουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτεραιότητα του «δυτικού» στρατοπέδου η στήριξη του Κιέβου τα επόμενα χρόνια(2024-01-09 00:00:00.0)
Διεργασίες για ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα «κουμπώνουν» με τα F-16(2023-08-23 00:00:00.0)
«Χοντραίνουν» ο πόλεμος και τα πλήγματα σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα(2023-08-08 00:00:00.0)
Φουντώνει η συζήτηση για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και αποστολή μαχητικών αεροσκαφών(2023-03-10 00:00:00.0)
Κι άλλα όπλα από τις ΗΠΑ για να «ανακτηθούν τα ουκρανικά εδάφη»(2022-09-29 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΕΕ «αδειάζουν» τα αποθέματα όπλων τους με τις αποστολές στο Κίεβο(2022-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ