Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022 - αριθ. φύλλου: 14134

«Αιτία πολέμου» το νομοσχέδιο για την Υγεία, να σηκώσει στο πόδι τον λαό!

Δ. Κουτσούμπας: Καθήκον των σωματείων, των συνδικάτων, των άλλων φορέων του κινήματος, να το εμποδίσουν, να το σταματήσουν, να το απορρίψουν και ταυτόχρονα να υπερασπιστούν συνολικά την υγεία και το μέλλον του λαού

RIZOSPASTIS

  • Με τις παρεμβάσεις τους, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στην Υγεία και το Φάρμακο, εκπρόσωποι άλλων φορέων ανέδειξαν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη
  • Το ΚΚΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση: Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού

RIZOSPASTIS


ΣΕΛ.  12   -   15

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «εχθρός λαός»

Χαρακτηριστικά καταστολής του «εχθρού λαού» λαμβάνει όλο και πιο έντονα η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τελευταίο επεισόδιο είναι η άσκηση «EU IR 22», που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με επίκεντρο το «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» στη Λάρισα και με σενάριο την αντιμετώπιση «ανταρτών, επαναστατών, στασιαστών»!

Δεν είναι η πρώτη τέτοια άσκηση «καταστολής πλήθους» που οργανώνεται με ομπρέλα ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της περιβόητης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Ούτε βέβαια θα είναι η τελευταία, όπως φανερώνει η ευρωατλαντική στρατηγική, την οποία συνυπογράφουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Ορισμένα παραδείγματα:

Στον πυρήνα της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» της ΕΕ από το 2016 βρίσκεται η λεγόμενη «διασύνδεση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας», με προτεραιότητα τη συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών με τις στρατιωτικές δυνάμεις, ενάντια στον «εχθρό λαό» σε κάθε χώρα και διεθνώς.

Τόσο στη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ όσο και στο νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, που ψηφίστηκαν την περασμένη άνοιξη, ψηλά στη λίστα βρίσκεται η κινητοποίηση όχι μόνο των στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και όλων των μηχανισμών του αστικού κράτους, από την Πολιτική Προστασία μέχρι τα στρατιωτικοποιημένα Σώματα Ασφαλείας, για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «υβριδικών απειλών».

Πρόκειται για έναν από τους πολλούς όρους - «λάστιχο», που το αποκλειστικό προνόμιο της «ερμηνείας» τους το έχουν τα όργανα της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και στο βάθος οι μηχανισμοί του αστικού κράτους.

Τέτοιες έννοιες είναι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και της «ριζοσπαστικοποίησης», η «δημόσια τάξη», η «εθνική ασφάλεια», έννοιες που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από τα καπιταλιστικά κράτη και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους ως πρόσχημα για επεμβάσεις όπου Γης.

Αλλά χρησιμοποιούνται και ως «ομπρέλα» κάτω από την οποία τσουβαλιάζονται κάθε είδους στοχεύσεις στο εσωτερικό των κρατών, κυρίως ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και στις πιο πρωτοπόρες δυνάμεις του.

Τους ίδιους ακριβώς όρους χρησιμοποιούν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις για να στήσουν και να θωρακίσουν το γιγαντιαίο μηχανισμό φακελώματος και παρακολούθησης του λαού, κομμάτια του οποίου αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες.

Εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και μέτρα φακελώματος - καταστολής του λαού πάνε χέρι χέρι. Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι η Ελλάδα φιλοξενεί έναν από τους πέντε «σχηματισμούς μάχης» της ΕΕ, με «πυρήνα» την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Στα ίδια αυτά στρατόπεδα πραγματοποιούνται όλο και πιο συχνά ασκήσεις «καταστολής πλήθους», ενώ οι υποδομές τους θα διατεθούν και για την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο το επόμενο διάστημα, με απόφαση της ΕΕ την οποία συνυπογράφουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Σε συνθήκες αλλεπάλληλων καπιταλιστικών κρίσεων, έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και προετοιμασίας νέων πολέμων, γιγάντωσης των κοινωνικών αδιεξόδων που προκαλεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, η δικτατορία του κεφαλαίου παίρνει τα μέτρα της. Προσπαθεί να κλείσει κάθε «χαραμάδα» στην αμφισβήτηση του σάπιου συστήματος, θωρακίζει τους κατασταλτικούς και άλλους κρατικούς μηχανισμούς ενάντια στους λαούς.

Ο λαός με τον αγώνα του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να βάλει εμπόδια στα σχέδιά τους. Εχει τη δύναμη να μεγαλώσει τις «ρωγμές» και τις «χαραμάδες» του σάπιου συστήματος, να περάσει στην αντεπίθεση για να σπάσει τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, σαρώνοντας τους μηχανισμούς που τον βάζουν στο στόχαστρο για να προστατέψουν την εξουσία του κεφαλαίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δική του εξουσία και οικονομία.


ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ
Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία!

Με δυναμική παρέμβαση σε εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων μπήκε φρένο στο ξεσπίτωμα τριών οικογενειών | Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την εταιρεία - φάντασμα που αρπάζει το σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου στου Ζωγράφου | Παρέμβαση του Κόμματος και στο Ευρωκοινοβούλιο


ΣΕΛ.  11


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια ανάσα από το 50% το πανελλαδικό πλάνο

Φουντώνει και η μάχη της άμιλλας μεταξύ των Οργανώσεων


ΣΕΛ.  3
«ΚΙΒΩΤΟΣ» ΤΟΥ ...ΤΡΟΜΟΥ
Στα οικονομικά της ΜΚΟ επεκτείνεται η έρευνα μετά τις αποκαλύψεις

Με αντικατάσταση του ΔΣ η κυβέρνηση επιχειρεί να σκεπάσει το πραγματικό σκάνδαλο: Την παραχώρηση της προστασίας των παιδιών σε ΜΚΟ και ιδιώτες


ΣΕΛ.  10
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Ενας ακόμη κρίκος των διευθετήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο

«Παράδειγμα» για την Τουρκία τις χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας


ΣΕΛ.  5
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενισχύεται η αντιπυραυλική υποδομή στην «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  6   -   7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org