Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νέα κινητοποίηση ενάντια στο «μίνι Ασφαλιστικό»

Να μείνουν στα «χαρτιά» οι διατάξεις του «μίνι Ασφαλιστικού» που προβλέπουν την αρπαγή της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 7 έτη για ορισμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων. Το μήνυμα αυτό έστειλαν και χθες με νέα κινητοποίησή τους σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου, τονίζοντας ότι η περιουσία αυτή φτιάχτηκε από τους εργαζόμενους. Η κινητοποίηση έγινε έξω από το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και εργαζομένων από το ΜΤΠΥ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να βάλουν χέρι στην περιουσία του τα αρπακτικά.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και φέρει τον τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί το τζογάρισμα των αποθεματικών του Ταμείου, ύψους 440 εκατ. ευρώ, και την εκποίηση - ξεπούλημα της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου, 40.000 τ.μ. (περιλαμβάνει 1 οικόπεδο και 10 κτίρια, εκ των οποίων τα 5 είναι διατηρητέα, ιστορικά κτίρια - φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας).

Τη στήριξη και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΜΤΠΥ εξέφρασε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, διέλυσε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που το παρουσιάζουν ως μια θετική εξέλιξη, καθώς επιφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που έχουν σοβαρός λόγους να επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, οδηγεί στο πλιάτσικο του ΜΤΠΥ, παραγράφει οφειλές εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία, τεράστια ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κ.ά. «Τίποτα το θετικό δεν έχει αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε και κάλεσε σε δυνάμωμα του αγώνα όλων των εργαζομένων, γιατί μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δέχονται.

Ο Χρ. Κατσώτης, ως ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην τελευταία συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο αναφέρθηκε και στην υποτιθέμενη αύξηση των συντάξεων που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι φέρνει με αυτό το νομοσχέδιο, και επεσήμανε: «Με πληθωρισμό έως και 13%, δεν μπορεί αυτό να το λέτε αύξηση. Είναι περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δυνατότητας, αφού η αύξηση δεν είναι ούτε στα επίπεδα του πληθωρισμού». Αναφέρθηκε στις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι από τις περικοπές, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, που πέρασαν ιδιαίτερα από το 2010 και μετά, επισημαίνοντας ότι 1.500.000 συνταξιούχοι παίρνουν από 564 ευρώ. Επεσήμανε ακόμα ότι η αύξηση αυτή δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, καθώς μένουν εκτός αυτοί που έχουν «προσωπική διαφορά».

Οσο για τα τα 250 ευρώ του έκτακτου επιδόματος για χαμηλοσυνταξιούχους, ευάλωτους και ανέργους, ανέδειξε ότι «δίνετε 250 ευρώ στους ευάλωτους και από την άλλη τους παίρνετε το σπίτι, την πρώτη κατοικία», ενώ όσον αφορά τους ανέργους τόνισε ότι οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που θα πάρουν το επίδομα μόνο το 1/5 απ' αυτούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αντιδραστικά μέτρα για το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης(22/11/2022)
Να αποσυρθεί η ρύθμιση που αρπάζει την περιουσία του ΜΤΠΥ(26/10/2022)
Τώρα μαζικός δυναμικός αγώνας!(9/3/2008)
Στο ψυγείο της λιτότητας οι συντάξεις(27/1/2004)
«Αισθητή» αύξηση του εμπαιγμού τους(24/9/2002)
Ανοιξε μέτωπο... διαβουλεύσεων(15/6/2002)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org