Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Διεκδικεί τα «πρωτεία» στον σχεδιασμό για τα συμφέροντα των ομίλων στην περιοχή

έΤο αναπτυξιακό «όραμα» της κυβέρνησης για την Πάτρα, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αφορά μια πόλη με «μια δυναμική αστική τάξη» που «ουσιαστικά είχε παραπέσει σε ουραγό αναπτυξιακό τις τελευταίες δεκαετίες», κάτι το οποίο «ερχόμαστε να διορθώσουμε με το ολοκληρωμένο σχέδιο», παρουσίασε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη δεύτερη μέρα της παρουσίας του στην Αχαΐα.

Μακριά απ' τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, την ακρίβεια, την ανεργία στο τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, αλλά και με σειρά άλλα προβλήματα να οξύνονται, ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εμφανίστηκε ως ο καλύτερος εκφραστής συνολικά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Διαγωνίστηκε, επιπλέον, στο ποιο απ' τα αστικά κόμματα «τρέχει» καλύτερα αυτά τα συμφέροντα.

Πάνω σε αυτήν τη βάση στάθηκε στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου, επαναλαμβάνοντας ότι προχωρά πιο γρήγορα απ' τα χρονοδιαγράμματα. Πάνω στην πραγματική ανάγκη ενός ασφαλούς δικτύου, απέκρυψε το ποιος θα το εκμεταλλεύεται, το γεγονός ότι ο λαός θα κληθεί να το πληρώσει πολλές φορές ακόμα και με τα διόδια.

Αλλωστε, και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που προχωρούν τα έργα, εφόσον εξασφαλίζεται χρηματοδότηση που φυσικά προκύπτει απ' τις τσέπες των εργαζομένων και του λαού, που πληρώνουν είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα κατασκευαστικά αλλά και μεταφορικά συμφέροντα.

Μίλησε για τις νέες επενδύσεις που γίνονται στην Πάτρα χαρακτηρίζοντας πολλές από αυτές «παραγωγικές», για τις οποίες έστρωσαν το έδαφος διαχρονικά οι έως και σήμερα κυβερνήσεις, με σειρά προνομίων (φορολογικών, επιχορηγούμενων κινήτρων κ.ά.), αλλά και με το ανελέητο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα και στην πόλη το τσάκισμα πολλών μικρών αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στο Πανεπιστήμιο, ως βάση για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον χώρο της καινοτομίας, σε διασύνδεση με τα διάφορα ερευνητικά κέντρα.

Χαρακτήρισε αδιανόητη τη συζήτηση για την Πάτρα «ως δυτική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας χωρίς ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο», παρακάμπτοντας την πλήρη υπογειοποίησή του (απ' το Ρίο ως το νέο λιμάνι), ζήτημα που έρχεται σε αντίθεση και με τα αιτήματα του λαού της πόλης, ώστε να μην αποκοπεί η πρόσβαση στη θάλασσα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στάθηκε και στην «αξιοποίηση» της παράκτιας ζώνης της πόλης (παλιό και νέο λιμάνι) για εμπορικούς σκοπούς μέσω ΤΑΙΠΕΔ, υψώνοντας ουσιαστικά δεύτερα τείχη για την πρόσβαση του λαού σ' αυτή, ζητήματα που τα χαρακτήρισε «πρόκληση» όχι μόνο για την Πάτρα αλλά και για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Οσον αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα και ειδικά στη Δ. Ελλάδα τις παρουσίασε ως «μία υποχρέωση (...) να δούμε εάν έχουμε αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία να είναι δυνητικά αξιοποιήσιμα», την ίδια ώρα ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «όχι απλά δεν υποστέλλουμε αλλά κρατάμε πιο ψηλά τη σημαία της πράσινης μετάβασης», η οποία βέβαια έφερε αυξήσεις - φωτιά και ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να θησαυρίζουν τα αρπακτικά του κλάδου.

Για δε τον «EastMed» είπε ότι «η αγορά, τελικά, θα κρίνει αν ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός ή άλλοι τρόποι», και παρέπεμψε «σε πρώτη φάση» στη δημιουργία υποδομών ώστε να γίνει η χώρα «ένα κέντρο υποδοχής LNG, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια, για την Κεντρική Ευρώπη, γιατί όχι και για την Ουκρανία», με βάση τους στόχους της ντόπιας αστικής τάξης για την ανάδειξή της σε διαμετακομιστή καυσίμου.

Κατά τ' άλλα και στη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας για την κατάσταση στο «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έταξε αναβάθμισή του στο ίδιο κτίριο μέσω κρατικής ή ιδιωτικής χορηγίας, για την τελευταία μάλιστα να κάνει λόγο ότι υπάρχει ενδιαφέρον αντίστοιχο των προτύπων του «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Αποφεύγοντας ουσιαστικά να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, έκανε λόγο για «έξυπνη αναδιάταξη» του δυναμικού τους σε καταμερισμό περιφερειών, κάτι που έχουν γευτεί έως τώρα εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και λαός με τις μετακινήσεις προσωπικού ακόμη και από νομό σε νομό, ενώ παρέπεμψε στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΕΣΥ, θέτοντας και ως λύση τη μεγαλύτερη «ώσμωση» του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org