Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αντιθέσεις και προκλήσεις από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λευκορωσία

Σύνοδος Κορυφής εν μέσω «πολιορκίας» της Κεντρικής Ασίας

Από τη χθεσινή Σύνοδο Κουρυφής του CSTO

Sputnik

Από τη χθεσινή Σύνοδο Κουρυφής του CSTO
Με έμφαση στην ενίσχυση του συστήματος «συλλογικής ασφάλειας» και με το «βλέμμα» στην Ουκρανία και στις κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, συνεδρίασε χτες στο Γερεβάν το - υπό την ηγεσία της Ρωσίας - «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), παρουσία των ηγετών των μελών του.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, του Κιργιστάν, Σ. Ζαπάροφ, του Τατζικιστάν, Εμ. Ραχμόν και του Καζακστάν, Κ. Τζ. Τοκάγεφ.

Νωρίτερα είχαν συνεδριάσει από κοινού οι ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Αμυνας και οι γραμματείς των Συμβουλίων Ασφαλείας των κρατών, καταλήγοντας σε κοινές δηλώσεις μεταξύ άλλων για την «ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας», για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στρατιωτικής και «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας στο πλαίσιο του CSTO.

Η Σύνοδος Κορυφής του CSTO έγινε σε μια περίοδο που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ κρατών της Κεντρικής Ασίας και έχει εντείνει τις προσπάθειες άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Κίνας, να μειώσουν τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο το Καζακστάν προσπαθεί να επωφεληθεί από τις δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις και να επεκτείνει τη συνεργασία με την ΕΕ, ένοπλα επεισόδια ξεσπούν στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν, «τρομοκρατικές ομάδες» ξεπηδούν από το Αφγανιστάν στα σύνορα με το Τατζικιστάν, ενώ η Αρμενία εκφράζει δυσαρέσκεια για την αδράνεια του CSTO στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα ο Λευκορώσος Πρόεδρος κάλεσε τους «συμμάχους» να αντισταθούν στις προκλήσεις που επιδιώκουν να διαλύσουν τον CSTO. «Το μέλλον των χωρών μας και του οργανισμού μας θα εξαρτηθεί από αυτό», είπε.

Από την πλευρά του ο Καζάκος Πρόεδρος τόνισε ότι η συνάντηση των ηγετών του CSTO πραγματοποιείται εν μέσω «σύνθετων γεωπολιτικών αντιφάσεων και άνευ προηγουμένου προκλήσεων», ωστόσο, είπε, δεν έχει αλλάξει η στάση του Καζακστάν για ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του CSTO.

Ο Βλ. Πούτιν, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για την «πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής επιχείρησης στο Καζακστάν» τον περασμένο Γενάρη - όταν το CSTO έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις βοηθώντας την κρατική καταστολή των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων - δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη της Ρωσίας στη «σημαντική απόφαση για εξοπλισμό της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO με σύγχρονα όπλα, στρατιωτικό και ειδικό εξοπλισμό».

Δυσαρέσκεια από την Αρμενία για τη στάση απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, με τον τελευταίο να μην κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την αποτυχία της «συμμαχίας» να βοηθήσει τις αρμενικές δυνάμεις απέναντι στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ανέμενε οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν σε μια σαφή πολιτική αξιολόγηση των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν στα κοινά σύνορα και να υιοθετήσουν έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο Πασινιάν, παρουσία του Πούτιν, αμφισβήτησε για ακόμη μια φορά την αποτελεσματικότητα του CSTO.

«Είναι καταθλιπτικό το γεγονός ότι η συμμετοχή της Αρμενίας του CSTO δεν απέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν από επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο Πασινιάν, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση σχετικά με την απάντηση του CSTO στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας».

«Τα γεγονότα αυτά βλάπτουν σοβαρά την εικόνα του CSTO τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και εκτός των συνόρων της», προειδοποίησε με νόημα ο Πασινιάν, καθώς η αρμένικη κυβέρνηση έχει στραφεί για «διαμεσολάβηση» σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι στο Γερεβάν πραγματοποιήθηκε χτες διαδήλωση με συνθήματα ενάντια στο CSTO, με διαδηλωτές να κρατούν αρμένικες και αμερικανικές σημαίες.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, με την αρμένικη κυβέρνηση να ασκεί κριτική στην «αποτελεσματικότητά τους» απέναντι στις αζέρικες επιθέσεις.

Η ένταση στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται και πυροβολισμοί λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά, είχε δηλώσει νωρίτερα ο γγ του CSTO, Στ. Ζας.

Την Τρίτη, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ολοήμερο βομβαρδισμό θέσεων του στρατού του στα σύνορα με την Αρμενία και στο Καραμπάχ, με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας να χαρακτηρίζει τη δήλωση «ψευδή».

Το θέμα του Αφγανιστάν και οι «απειλές» για το Τατζικιστάν συζητήθηκαν επίσης στη σύνοδο του CSTO, με τον Τατζίκο Πρόεδρο να σημειώνει ότι τρομοκρατικές ομάδες από το Αφγανιστάν εδραιώνουν τις θέσεις τους μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών. Οπως τόνισε, «τέτοιες ομάδες» παραμένουν σοβαρή απειλή για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Τατζικιστάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org