Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ
Επικίνδυνη η κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς

Τα όσα τραγικά συμβαίνουν διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας

Τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τα κτιριακά προβλήματα και τη συνολικότερη προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα διαπίστωσε σε επίσκεψή του κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν η Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας, και ο Δημήτρης Κατσαρός, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εύβοιας, είχε συνάντηση με το Σωματείο και εργαζόμενους της δομής, οι οποίοι τόνισαν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο από τις ελλείψεις και τα προβλήματα που συσσωρεύονται χρόνια τώρα και παραμένουν άλυτα.

Η πρόεδρος του Σωματείου, Κωνσταντίνα Φλώρου, μέλη της διοίκησης και εργαζόμενοι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση περιέγραψαν μία αμείλικτη πραγματικότητα εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων. Συγκεκριμένα, το μόνιμο προσωπικό δεν ξεπερνά ούτε το 20% των οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα μόλις δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να καλούνται να προσφέρουν κάθε είδους νοσηλείας και φροντίδας σε 48 χρονίως πάσχοντες που διαμένουν στη δομή, και παράλληλα να εκτελούν καθήκοντα μάγειρα και τραπεζοκόμου. Σημείωσαν ότι αν φύγουν στο τέλος του έτους που λήγει η σύμβασή τους και οι 4 συμβασιούχοι COVID-19, το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι μόλις 6 άτομα, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον κανένας μάγειρας. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, στον μοναδικό μάγειρα της δομής, ο οποίος προσλήφθηκε με σύμβαση COVID-19 που λήγει στο τέλος του έτους, οφείλονται δεκάδες μέρες ρεπό, όπως βέβαια και στο υπόλοιπο προσωπικό.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στα προβλήματα στατικότητας και στεγανότητας του κτιρίου και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η ιατρική παρακολούθηση των φιλοξενούμενων στο Θεραπευτήριο. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι υπάρχει αδυναμία συνοδείας εκτάκτων περιστατικών στο νοσοκομείο, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό, ενώ και για τις ιατρικές εξετάσεις των ατόμων που είναι χρονίως πάσχοντες απαιτείται ραντεβού στο νοσοκομείο, με καθυστέρηση αρκετών μηνών.

«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη»

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Γ. Μαρίνος επεσήμανε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων και οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας και κάθε αρμόδιου για τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα, την ανυπόφορη κατάσταση που επικρατεί» και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε καλά αυτόν τον χώρο, στον οποίο διαμένουν βασανισμένες ψυχές, δεκάδες χρονίως πάσχοντες, και για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Ολες οι κυβερνήσεις, με κριτήριο τις "δημοσιονομικές αντοχές" και τη λογική του υψηλού "κόστους", επιβάλλουν σκληρή υποχρηματοδότηση και καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ώρα που δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ στα μεγάλα συμφέροντα.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Η προσπάθεια ωραιοποίησης των αρμόδιων εξοργίζει, προκαλεί το αίσθημα όλων αυτών - συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της περιοχής - που γνωρίζουν τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα του Θεραπευτηρίου, το οποίο έχει σταθεί όρθιο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, με βαριές συνέπειες στην υγεία του.

Το κτίριο έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας και εισροής υδάτων, ενώ σημειώθηκε πτώση των πλακών ψευδοροφής και κομματιών μπετόν. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών γίνεται μπαλάκι του πινγκ πονγκ από υπηρεσία σε υπηρεσία, από υπουργείο σε υπουργείο και την Περιφέρεια, και ενώ το Θεραπευτήριο βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, λίγα χιλιόμετρα μακρά από τη Θήβα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές! Το οργανόγραμμα προβλέπει 100 εργαζόμενους και υπηρετούν μόλις 17 μόνιμοι και 5 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με μικρές αυξομειώσεις, καθιστώντας αδύνατο να καλυφθούν όλες οι βάρδιες όλων των ειδικοτήτων.

Τα κενά είναι σε όλες τις ειδικότητες. Νοσηλευτές και καθαρίστριες μετά τη φροντίδα των ασθενών αναλαμβάνουν την ευθύνη της κουζίνας, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα, γιατί δεν καλύπτονται μόνιμα οι θέσεις των μαγείρων και των τραπεζοκόμων. Ως μάγειρας εργάζεται συμβασιούχος COVID-19 την πρωινή βάρδια και η σύμβασή του λήγει τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και στον αναγκαίο εξοπλισμό εστίασης.

Δεν έχει εξασφαλιστεί η φύλαξη του χώρου, ούτε καν τις νυχτερινές ώρες.

Παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων, εξαιρέσιμων - νυχτερινών.

Τώρα, άμεσα, επιβάλλεται να επιλυθεί το πρόβλημα της στατικότητας και ασφάλειας του κτιρίου, ή να εξασφαλιστεί στέγαση σε κατάλληλο κτίριο.

Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της κουζίνας με το αναγκαίο προσωπικό, να ικανοποιηθούν επειγόντως τα αιτήματα του Σωματείου. Αν δεν γίνουν επειγόντως προσλήψεις και δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών, το Θεραπευτήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Το ΚΚΕ, όπως όλα τα χρόνια, θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και μαζί τους, αλλά και με τον λαό της περιοχής, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org