Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Χοντραίνει η αντιπαράθεση για τα αστικά συμφέροντα

Τα FIR Αθήνας και Λευκωσίας και οι αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες όπου αφορά η υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
Τα FIR Αθήνας και Λευκωσίας και οι αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες όπου αφορά η υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
Χοντραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Ταυτόχρονα, καθεμιά τους πασχίζει για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση διεκδικώντας ενεργό συμμετοχή στους επικίνδυνους για τους λαούς οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν η επίσκεψη χτες στην Αθήνα του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδη, και οι επαφές του με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευ. Βενιζέλο. Οι δύο ΥΠΕΞ υπέγραψαν, καταρχάς, συμφωνία «έρευνας και διάσωσης», η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα όρια των FIR Αθηνών και Λευκωσίας («Περιοχές Πληροφοριών Πτήσεων», ενώνονται στα νότια της ΝΔ Τουρκίας) θα καλύπτει και τις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες, δημιουργώντας ένα εν δυνάμει ενιαίο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δύο κρατών. Η συμφωνία θα εισαχθεί το επόμενο διάστημα για κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Στις κοινές τους δηλώσεις, ο Βενιζέλος επιτέθηκε στην Τουρκία για τη στάση της στο Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι ενόσω κλιμακώνεται η κρίση με τους «τζιχαντιστές», γενικότερα η αναταραχή στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και τη λεγόμενη Ανατολική Γειτονία της ΕΕ, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει έτσι την κατάσταση και τις συνομιλίες. Στο ίδιο φόντο, υποστήριξε ότι η στάση της Τουρκίας και η μη αναγνώριση από μέρους της της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους - μέλους της ΕΕ, προκαλούν εσωτερικές αναταράξεις στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει απόλυτη ταύτιση σε όλα τα ζητήματα στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία.

Σκιαγραφώντας τα επόμενα βήματα στα οποία θα βαδίζουν Αθήνα και Λευκωσία, επιχειρώντας να εντείνουν τις πιέσεις στην Αγκυρα, είπε πως θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα «θαλάσσιας πολιτικής» (διάνοιξη πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια σε Τουρισμό, «πράσινη» Ενέργεια, Αλιεία κ.α.) και σε θέματα Ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστούν εναλλακτικές πηγές και οδοί μεταφοράς καυσίμου.

Παραπέρα, επιχειρώντας συνεργασία με την αστική τάξη της Αιγύπτου προγραμματίζουν:

-- Συνάντηση τις επόμενες μέρες στην Αθήνα των λεγόμενων Τεχνικών Επιτροπών Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

-- Στις 29/10 τριμερή συνάντηση, στη Λευκωσία, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

-- Στις 9/11 τριμερή συνάντηση Κορυφής στο Κάιρο με τη συμμετοχή των Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου και του Ελληνα πρωθυπουργού, όλα με στόχο την «εμβάθυνση της συνεργασίας» των τριών κυβερνήσεων.

Ο Ευ. Βενιζέλος απηύθυνε προειδοποιήσεις στην Αγκυρα σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ, και είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Γ. Κασουλίδης, είπε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Β. Ρομπάι, ζήτησε το θέμα να εγγραφεί στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής, 23 και 24/10 στις Βρυξέλλες. Παραπέρα, αναγνώρισε μεν ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις προκλήσεις της Αγκυρας δεν είναι η πρέπουσα, παρέπεμψε ωστόσο σε «παρασκηνιακές προσπάθειες» που γίνονται από διάφορους παράγοντες για να της μπει κάποιος ...πάγος. Επέμεινε ότι παρά την ένταση έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ιταλική ΕΝΙ ότι θα συνεχίσει «απρόσκοπτα» τις γεωτρήσεις στα νότια της Κύπρου.

Προβληματισμένοι, βέβαια, και οι δύο για το τι παζαρεύει και τι θα κερδίσει η Αγκυρα με τη συμμετοχή της στην εκστρατεία κατά των «τζιχαντιστών», έσπευσαν να εξάρουν το ρόλο των δικών τους κυβερνήσεων στην υλοποίησή της. Ο δε Ευ. Βενιζέλος θύμισε ότι η Αθήνα συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο «διεθνή συνασπισμό» κατά του ISIS και αποφάσισε την αποστολή πυρομαχικών στους Κούρδους μαχητές, ο δε Κασουλίδης ότι από την Κύπρο απογειώνονται βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν θέσεις «τζιχαντιστών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ