Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σταθερά στη χρεοκοπημένη γραμμή των «ισχυρών συμμάχων» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που σπρώχνουν σε «διευθετήσεις» και συνεκμετάλλευση

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για δεύτερη μέρα το «Ορούτς Ρέις» με φόντο τις αλληλοκατηγορίες των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας για το ποιος υπονομεύει τις επικίνδυνες διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί

Τους χρεοκοπημένους μύθους των «ισχυρών συμμάχων» της αστικής τάξης, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που τάχα προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και το... Διεθνές Δίκαιο, την ώρα που ολοφάνερα στρώνουν το τραπέζι των επικίνδυνων διευθετήσεων σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, συνέχισε να αναμασά και χτες η κυβέρνηση, κι ενώ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, κινούνταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια της Καρπάθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούσε να έχει απλωμένα τα καλώδιά του, χωρίς να κάνει έρευνα, ενώ το ίδιο και η συνοδεία του βρίσκονταν υπό στενή επιτήρηση από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία έστελναν, ανά 15λεπτο, μήνυμα στα τουρκικά να απομακρυνθούν γιατί πλέουν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ κατά πληροφορίες, που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι Τούρκοι απαντούσαν ότι πλέουν εντός τουρκικής ΑΟΖ.

Στο Μαξίμου μετέβη ξανά χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, προκειμένου να ενημερώσει τον Κυρ. Μητσοτάκη για την κατάσταση στην επίμαχη ζώνη καθώς επίσης και τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, χτες βράδυ συγκλήθηκε και το Συμβούλιο Αμυνας, με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου και της στρατιωτικής ηγεσίας προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση.

Στο Μαξίμου μετέβη και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με απώτερο στόχο υποτίθεται να καταληχτούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας, τα γνωστά «ευχολόγια» της ΕΕ, αποσιωπώντας το γεγονός ότι είναι στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών «παζαριών» με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία που τα κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, ενώ περιπλέκονται παραπέρα τα Ελληνοτουρκικά. Να σημειωθεί πως στο μεταξύ υπήρχε ήδη προγραμματισμένο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις 27 και 28/8 στο Βερολίνο, ενώ στις 26/8 προγραμματίζεται να συνεδριάσουν και οι υπουργοί Αμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Δένδιας δήλωνε κατόπιν ότι το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ «διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο».

«Προσήλωση» στις επικίνδυνες διευθετήσεις

Παράλληλα, την ώρα που έρχονται στο φως πληροφορίες ότι με ευρωατλαντική μεσολάβηση οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας προετοίμαζαν εδώ και δυόμιση μήνες την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μέσα στον Αύγουστο προς επίτευξη επικίνδυνων διευθετήσεων, ο Ν. Δένδιας τόνιζε την «προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε».

Και στο γνώριμο σκηνικό των τελευταίων ημερών, όπου οι δύο κυβερνήσεις ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος καθυστερεί τον «διάλογο», στηλίτευσε τη στάση της Αγκυρας ότι «αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της» και «απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές», ενώ ταυτόχρονα «επιδιώκει να επιβάλει τετελεσμένα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και κάλεσε την Τουρκία «να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ο Ν. Δένδιας είχε και συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. «Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα», έλεγαν κατόπιν, για μια συνάντηση που έγινε στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων, προχτές στην Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχος του ΥΠΕΞ επανέφερε την αμερικανική θέση περί «διαφιλονικούμενων υδάτων» στην Ανατ. Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχουν πλεύσει το «Oruc Reis» και τουρκικά πολεμικά πλοία, περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος «διεκδικούν δικαιοδοσία»...

Ολα αυτά την ώρα που σε αρμόδια επιτελεία και υπουργεία πυκνώνουν εκτιμήσεις περί αναμενόμενων «διεθνών αντιδράσεων» αλλά και συνέχισης των «πρωτοβουλιών» της Γερμανίας (ως προεδρεύουσας χώρας στο Συμβούλιο της ΕΕ), προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε μια «συμφωνία αποκλιμάκωσης», από αυτές που γκριζάρουν ακόμα περισσότερο τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, με βασικό όρο της την έναρξη κάποιας μορφής διαλόγου σε πρώτη φάση είτε σε επίπεδο γενικών γραμματέων των ΥΠΕΞ είτε στο επίπεδο των συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν, Σουρανή - Καλίν, αντίστοιχα, που έτσι και αλλιώς σήκωσαν βάρος των διμερών και τριμερών (με συμμετοχή και Γερμανού εκπροσώπου) επαφών προηγουμένως.

Προκλήσεις και εκκλήσεις για «διάλογο» από την τουρκική κυβέρνηση

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ της Δευτέρας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας την «αναβολή» των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» τον περασμένο Ιούλη, σημειώνει ότι «αυτή η χειρονομία καλής θελήσεως, στην οποία προχωρήσαμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ, σκόπευε να δώσει μία ευκαιρία στη διπλωματία και να αναθερμάνει τα κανάλια διαλόγου. Η χειρονομία αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση. H Ελλάδα απέδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη στον διάλογο, με μία πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου του 2020».

Σημειώνει ακόμη πως «δεν υπάρχει νομική βάση στις ενστάσεις της Ελλάδας» στη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού γιατί «όπως έχει κατ' επανάληψη δηλωθεί σε προηγούμενες περιστάσεις, τα ελληνικά νησιά στην περιοχή, και ιδιαίτερα το Καστελόριζο, που τεμαχίζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αντιβαίνουν στην αρχή της αναλογικότητας που είναι η βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

«Αυτή που κλιμακώνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ελλάδα. Κανείς δεν θα πρέπει να περάσει τη γραμμή προσπαθώντας να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο Θάλασσα», σημειώνει και προσθέτει πως «αυτοί που λειτουργούν υποθέτοντας ότι είναι "οι μοναδικοί ιδιοκτήτες" της Μεσογείου θα απογοητευθούν βαθιά», ισχυριζόμενο μάλιστα πως «από την άλλη πλευρά, η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει επ' ουδενί σε κλιμάκωση, αλλά απλά λειτουργεί ως εγγύηση για την άσκηση των δικαιωμάτων σε νόμιμη αυτοάμυνα εάν χρειαστεί. Στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό σκάφος φυσικά και δεν θα επιτραπεί».

Να σημειωθεί πως πέρα από τη δραστηριότητα του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε χτες ότι η χώρα του θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου και άλλες άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Γίνεται λόγος για περιοχές νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου και πληροφορίες που διαρρέονται στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα εμπλακούν περισσότερα από 17 πολεμικά πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια, πέρα από τις 7 φρεγάτες που υποστηρίζουν το «Ορούτς Ρέις».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, τόνισε ότι «ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τη δικαιοδοσία στα χωρικά ύδατα» και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο». Επανέλαβε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος) και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».

«Προτροπές» από ΕΕ και Βρετανία

Αυτήν την τουρκική προκλητικότητα σιγοντάρει και η ΕΕ, στο πλαίσιο της δρομολόγησης των επικίνδυνων διευθετήσεων με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η δήλωση του ύπατου εκπροσώπου (σ.σ. Ζ. Μπορέλ) την Κυριακή για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ξεκάθαρη: Τόνισε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και η αυξανόμενη ένταση δεν αποτελεί απάντηση σε κανένα από τα προβλήματα της περιοχής, θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερους ανταγωνισμούς και καχυποψία». Συμπλήρωσε πως «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη θετική εμπλοκή, συνεπώς η δήλωση της Κυριακής είναι απόλυτα επίκαιρη για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο».

Σε σχέση με τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ανέφερε: «Είδαμε τις αναφορές στον Τύπο για το αίτημα των Ελλήνων εταίρων μας για ένα έκτακτο ΣΕΥ και όπως ξέρετε αυτό είναι πάντα ζήτημα διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών - μελών, συνεπώς όταν θα υπάρξει η ανάλογη επικοινωνία μεταξύ των μερών, το ζήτημα θα εξεταστεί, δεν μπορώ να σας πω αν θα υπάρξει απόφαση σήμερα, αλλά το συμφωνήσαμε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πρέπει να επιλυθεί με διάλογο, όχι με μια σειρά βημάτων που επιτείνουν την ένταση».

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, επικαλέστηκε το ...ευχολόγιο των αποφάσεων του Συμβουλίου της 13ης Ιούλη «να προετοιμάσει επιλογές κατάλληλων μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε απάντηση των προκλήσεων της Τουρκίας προς τα κράτη - μέλη».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του (που είναι και εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο) «παραμένει δεσμευμένη στη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα και ευημερία» και «καλεί τα δύο μέρη να επιλύσουν τις διαφορές με διάλογο».

Την ίδια ώρα, η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, έστειλε στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, 2 μαχητικά τύπου «Ραφάλ» και μεταγωγικό, που σημειώνεται ότι θα παραμείνουν στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης στην Κύπρο κατέφθασαν και 4 ελικόπτερα του Ισραήλ, που πρόκειται να συμμετάσχουν μαζί με τα γαλλικά αεροσκάφη σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού. Οι ασκήσεις αυτές θεωρούνται προπαρασκευαστικές της μεγάλης άσκησης που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το Ισραήλ και την Κύπρο το Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για «διαβεβαιώσεις» από «ExxonMobil» και «Qatar Energy» μιλά η Τουρκία(2021-12-15 00:00:00.0)
Ξαναβγαίνει στο «πεδίο» του ιμπεριαλιστικού παζαριού με αέρα από τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2020-10-13 00:00:00.0)
Με φόρα για επώδυνους συμβιβασμούς με «αέρα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2020-09-22 00:00:00.0)
Σταθερά με προκλήσεις και ...εκκλήσεις ευρωΝΑΤΟικού διαλόγου(2020-08-19 00:00:00.0)
Προκλήσεις «στο πεδίο», για τετελεσμένα «στο τραπέζι»(2020-08-13 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες για το ποιος καθυστερεί τον «διάλογο» και τις επικίνδυνες διευθετήσεις(2020-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ