Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε εξέλιξη

Αλλοτε με φωνές και φασαρία, και άλλοτε με εκκλήσεις για διάλογο, η πορεία που ακολουθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγεί ταχύτατα σε επικίνδυνες διευθετήσεις και σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, με αμερικανοΝΑΤΟικό καπέλο. Για παράδειγμα, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως σφήνα στις επιδιώξεις και τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ της γείτονος σχεδόν την ...καλωσορίζουν, σημειώνοντας τη μειωμένη επήρεια που συμφωνήθηκε για ορισμένα νησιά στον καθορισμό της ΑΟΖ. Αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει βέβαια την τουρκική αστική τάξη να παρουσιάζεται θιγμένη τάχα από τη «μονομερή» ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να ανακηρύξει τμηματικά ΑΟΖ με την Αίγυπτο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις με το ερευνητικό στην Ανατ. Μεσόγειο, επιδιώκοντας νέα τετελεσμένα και κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι δυναμιτίζει το διάλογο. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, από τη μια, παρουσιάζει τις κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα ως ακύρωση των τουρκικών αμφισβητήσεων και την ίδια ώρα διεξάγει ήδη μυστικές συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν, υπό τη σκέπη της Γερμανίας, των ΗΠΑ κ.τ.λ., με στόχο να υπάρξει διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή με τρόπο που θα ικανοποιείται η Τουρκία. Με άλλα λόγια, με εντάσεις και με υφέσεις, με απειλές και εκκλήσεις για διάλογο, με διπλωματία και πολεμικές ιαχές, το παζάρι ανάμεσα στις δυο πλευρές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο «τραπέζι» που στρώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τις αστικές τάξεις των δυο χωρών, με στόχο έναν επικίνδυνο συμβιβασμό, που στη μαρκίζα θα γράφει «συνεκμετάλλευση», για το καλό των μονοπωλίων και όχι βέβαια των λαών.

Το ρέμα

Εδώ και μερικές βδομάδες, τα στελέχη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων μιλάνε για το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάκαμψης», τα δεκάδες δισ. ευρώ που αποτελούν «χρυσή ευκαιρία» για να «μεταμορφωθεί» η Ελλάδα και άλλα παρόμοια. Το τι είδους «μεταμόρφωση» προβλέπουν για τα λαϊκά στρώματα τα σχέδια του κεφαλαίου, μπορεί κανείς να το δει όχι μόνο στα όσα εφιαλτικά προβλέπονται στις δεκάδες σελίδες της «έκθεσης Πισσαρίδη», με την παραπέρα επίθεση στα ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα, τη φοροληστεία στον λαό κ.ο.κ., αλλά και στα όσα τραγικά έγιναν την Κυριακή για μια ακόμα φορά στην Εύβοια. Οχι μόνο επειδή ένα ακόμη «μεγαλεπήβολο» κυβερνητικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει κουβέντα για έργα και υποδομές που θα απαντούν σε ζωτικές ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αλλά ακόμη περισσότερο επειδή η περίπτωση της Εύβοιας, με τα δεκάδες πάρκα των ανεμογεννητριών που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, σμπαραλιάζοντας τους ορεινούς όγκους της περιοχής, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των πράσινων αρπακτικών, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα για το τι σηματοδοτούν οι «εθνικοί στόχοι» για τα λαϊκά στρώματα. Το «ρέμα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας παίρνει και σηκώνει μόνιμα τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες.

Επιδιαιτησίες...

Ενας πρώην υπουργός Αμυνας της ΝΔ, σε ρόλο αναλυτή, μιλώντας για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, εξέφρασε την απογοήτευσή του που «σε αυτήν τη φάση οι ΗΠΑ δεν έχουν ενεργό ρόλο στην περιοχή, τουλάχιστον αυτόν που είχαν στο παρελθόν λόγω της πολιτικής εσωστρέφειας (...) Η Αμερική φαίνεται να κάνει βήματα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά την ανάμειξή της στην περιοχή, τώρα οι επιδιαιτητές είναι οι Γερμανοί», οι οποίοι «μας σπρώχνουν όπως όπως ως επιδιαιτητεύοντες, έχοντας την προεδρία (σ.σ. της ΕΕ) σε διάλογο». Τέτοιες απόψεις αποτελούν την «άλλη όψη» στην προσπάθεια εξωραϊσμού των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στην περιοχή, της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας μας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και του βρώμικου ρόλου που παίζει ο αμερικανοΝΑΤΟικός παράγοντας στα Ελληνοτουρκικά, ανεξάρτητα από το ποιος έχει το «πάνω χέρι» κάθε φορά, οι ΗΠΑ ή η ΕΕ. Στην πραγματικότητα, καλούν τον λαό να διαλέξει τον καλύτερο «επιδιαιτητή», που θα εποπτεύσει τις διευθετήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο όνομα της διαφύλαξης της ΝΑΤΟικής συνοχής και της συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, για την οποία καίγονται τα μονοπώλια. Με τους στόχους αυτούς ταυτίζεται και η ελληνική αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα κόμματά της, μπλέκοντας τον λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες, που μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια δεν εγγυώνται στην περιοχή.

... και ανησυχίες

Οσο για την αγωνία του πρώην υπουργού για την «απόσυρση των ΗΠΑ», τον ενημερώνουμε ότι μέσα σε λίγες μέρες, ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη, το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» πέρασε από την περιοχή πραγματοποιώντας ασκήσεις με το ελληνικό και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ολοκληρώθηκε και η αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Sea Breeze-2020» στη βορειοδυτική περιοχή του Εύξεινου Πόντου, στην οποία μάλιστα, από το 1997 έως το 2020, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετρά 11 συμμετοχές στις 20 φορές που έγινε η άσκηση. Ολα αυτά ενώ οι αμερικανικές βάσεις ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά την υπογραφή της κατάπτυστης Στρατηγικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να σιγοντάρουν το «γκριζάρισμα» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας «διαφιλονικούμενα ύδατα» τις περιοχές όπου η Τουρκία προβάλλει αξιώσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ας κοιμάται ήσυχος επομένως ο πρώην υπουργός για τον ρόλο των Αμερικανών...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ