Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αντιπαραθέσεις μεταξύ αστών για τις συμμαχίες

Η όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών αλληλεπιδρά και με ενδοαστικές διεργασίες στην περιοχή. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πακιστάν, όπου πριν από λίγες βδομάδες υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ιμράν Καν, με τον ίδιο να καταγγέλλει «διεθνή συνωμοσία για την απομάκρυνση μιας κυβέρνησης που είχε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Τα τελευταία χρόνια ο Καν είχε προτάξει την ενίσχυση της συνεργασίας και με την Κίνα, μεταξύ άλλων και μέσα από την ένταξη στη γιγάντια «Belt and Road Initiative» (BRI, κινεζικοί «Δρόμοι του μεταξιού»).

Το «μεταρρυθμιστικό» κόμμα PTI «απομακρύνθηκε» από την εξουσία αφού από τον κυβερνητικό συνασπισμό αποχώρησαν κόμματα όπως το MQM, που μαζί με τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, PML-N και PPP, υπέγραψαν από κοινού την πρόταση μομφής. Νέος πρωθυπουργός ανέλαβε ο προερχόμενος από την Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση (PML-N, που για δεκαετίες κυβέρνησε τη χώρα) 70χρονος Σεχμπάζ Σαρίφ, της γνωστής οικογένειας μεγαλοβιομηχάνων (από την οποία προερχόταν και ο Ναουάζ Σαρίφ, για χρόνια πρωθυπουργός της χώρας), που έσπευσε να σημειώσει ότι «η συνεργασία με τις ΗΠΑ ήταν πάντα κρίσιμη για το Πακιστάν». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς και με Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ιράν.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη, το PTI οργανώνει διάφορες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ αμφίβολο είναι πώς η χώρα θα οδηγηθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που κανονικά πρέπει να γίνουν ως το φθινόπωρο.

Τέλος, στη γειτονική Σρι Λάνκα (στην οποία επίσης η Κίνα επιφύλασσε «περίοπτη θέση» για τους «Δρόμους του μεταξιού», κατά πολλούς προσπαθώντας να διασφαλίσει και στρατιωτική βάση), επίσης η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με καθημερινές διαδηλώσεις. Την Πέμπτη, είχε προκηρυχθεί γενική απεργία με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα, που το τελευταίο δίμηνο έχει επανειλημμένα αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με άλλα κόμματα. Σημειωτέον, εδώ και καιρό η χώρα είναι αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις σε καύσιμα και άλλα βασική είδη (φάρμακα κ.λπ.), εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των αποθεμάτων συναλλάγματος, ενώ έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεύθερος με εγγύηση ο πρώην πρωθυπουργός Ι. Καν(13/5/2023)
«Ακυρη» η σύλληψη Καν, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο(12/5/2023)
Επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Καν(4/11/2022)
Βουλευτικές εκλογές στο Πακιστάν(26/7/2018)
«Αυτοσυγκράτηση» συνιστά η Ουάσιγκτον(3/9/2014)
«Πικρό χάπι»(14/10/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org