Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το εμπάργκο σε Πολωνία - Βουλγαρία βγάζει ξανά στο προσκήνιο αντιθέσεις στην ΕΕ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και στον στρατηγικής σημασίας τομέα της Ενέργειας προκάλεσε η κίνηση της Ρωσίας να κλείσει την περασμένη Τετάρτη τη στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, καθώς οι δύο χώρες δεν συμμορφώθηκαν στους νέους όρους πληρωμής με ρούβλια που έθεσε η Μόσχα. Οι νέοι όροι της Μόσχας ήρθαν σε απάντηση του μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και θεωρούνται ένας τρόπος για την παράκαμψή τους.

Καθώς το επόμενο διάστημα λήγουν οι σχετικές προθεσμίες και για άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, πίσω από τις πρώτες δηλώσεις περί «αλληλεγγύης» και «ενιαίας απάντησης της ΕΕ στον ρωσικό εκβιασμό», έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι έντονες αντιθέσεις και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας - ανάλογα και με τον βαθμό ενεργειακής εξάρτησης των μονοπωλίων κάθε χώρας από τη Ρωσία - αλλά και οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, με τους σχεδιασμούς που προωθούν οι ΗΠΑ, για να προωθήσουν το αμερικανικό LNG και να τους ασκήσουν συνολικότερη πίεση.

Οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ φαίνεται να αποτυπώνονται - σύμφωνα με μια σειρά δημοσιεύματα - και στην «ασάφεια» των οδηγιών της Κομισιόν για το θέμα των πληρωμών του ρωσικού φυσικού αερίου και κατά πόσο είναι δυνατό να εκπληρωθούν οι νέοι όροι της Μόσχας - όπως το άνοιγμα νέων λογαριασμών σε ρούβλια στην τράπεζα Gazprombank - χωρίς ταυτόχρονα να παραβιάζονται οι ευρωενωσιακές κυρώσεις.

Ρεπορτάζ του CNΝ, του «Bloomberg» και άλλων μέσων ανέφεραν ότι σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στελέχη της Κομισιόν με το Συμβούλιο των Μόνιμων Πρεσβευτών, οι εκπρόσωποι αρκετών κρατών - μελών ζήτησαν «διευκρινίσεις» επί των επίμαχων οδηγιών. Αναφέρεται σχετικά ότι οι πρέσβεις Πολωνίας και της Βουλγαρίας «έχοντας τη στήριξη της Ελλάδας, της Σλοβακίας, της Δανίας, της Λετονίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Φιλανδίας, παραπονέθηκαν για έλλειψη σαφήνειας».

Τα σχετικά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα 2 Μάη κατά την Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ενώ σημειώνεται ότι στις 20 Μάη ξεκινούν οι περισσότερες πληρωμές εταιρειών χωρών της ΕΕ στην «Gazprom».

Αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο «Reuters» ανέφερε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί οι πληρωμές σε ευρώ προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο να θεωρούνται ολοκληρωμένες από το Κρεμλίνο μόνο αφού μετατραπούν σε ρούβλια, ενώ εξέφρασε άγνοια της Κομισιόν για το πόσοι αγοραστές ρωσικού αερίου έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές μέσω της Gazprombank.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία κ.ά. φέρονται να κινούν τις σχετικές διαδικασίες για να βρεθούν «παραθυράκια» προκειμένου να συνεχιστεί η τροφοδοσία με ρωσικό φυσικό αέριο.

Το «Bloomberg» μετέδιδε την Τετάρτη ότι η ιταλική ΕΝΙ και η γερμανική εταιρεία εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου UNIPER SE ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank JSC, εκτιμώντας πως δεν παραβιάζεται η πολιτική της ΕΕ. Το ίδιο φαίνεται πως έχουν κάνει άλλες οκτώ ευρωπαϊκές εταιρείες.

Επιπλέον, την Πέμπτη οι «Financial Times» επικαλούμενοι πηγές ανέφεραν πως οι διανομείς φυσικού αερίου σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία. Μεταξύ αυτών των εταιρειών οι «Financial Times» ανέφεραν και την αυστριακή εταιρεία ενέργειας OMV, μολονότι ένα 24ωρο πριν ο Αυστριακός καγκελάριος Κ. Νεχάμερ διέψευσε ως «fake news» σχετικά ρεπορτάζ.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Π. Σιγιάρτο, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει το σύστημα πληρωμών που έχει θέσει σε εφαρμογή η Μόσχα για να πληρώνει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υπενθυμίζοντας ότι «το 85% της προμήθειας φυσικού αερίου και το 65% της προμήθειας πετρελαίου μας προέρχεται από τη Ρωσία».

Ο δε Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς δήλωσε την Πέμπτη από το Τόκιο ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διακοπής των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς «μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κανείς σχετικά με το τι θα αποφασίσει να κάνει το Κρεμλίνο».

Την ίδια ώρα, στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη κατέγραψαν πενταπλασιασμό των αντίστροφων ροών αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία μέσω του αγωγού «Yamal-Europe». Μία μέρα μετά οι αντίστροφες ροές αυξήθηκαν επιπλέον κατά 3,5%.

Στο μεταξύ, σύννεφα μαζεύονται και σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό της Ισπανίας με αλγερινό φυσικό αέριο στο φόντο της πρόσφατης αναθέρμανσης των σχέσεών της με το Μαρόκο, που επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχο της Δυτικής Σαχάρας. Η Αλγερία (που στηρίζει το Μέτωπο Πολισάριο που διεκδικεί την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας) προειδοποίησε την Πέμπτη την Ισπανία ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου (που καλύπτει κατά 40% τις ισπανικές ενεργειακές ανάγκες), εφόσον διαπιστώσει πως δίνεται σε «τρίτο μέρος» δίχως να δώσει την έγκρισή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μέτρα στήριξης ζητούν οι μεγαλοβιομήχανοι της ΕΕ(2022-09-01 00:00:00.0)
Διακοπή του ρωσικού αερίου θα έφερνε ύφεση 12,5% και απώλειες 193 δισ. ευρώ στη Γερμανία(2022-06-29 00:00:00.0)
Συμφωνία ΕΕ - Ισραήλ - Αιγύπτου για εισαγωγή ισραηλινού αερίου(2022-06-16 00:00:00.0)
Ντόμινο συνεπειών από τα πακέτα κυρώσεων(2022-06-01 00:00:00.0)
Γιατί ο Πούτιν ζητάει ρούβλια και όχι δολάρια για το φυσικό αέριό του από τους Ευρωπαίους;(2022-04-21 00:00:00.0)
Συμφώνησαν για την επανεκκίνηση του Τουρκικού Αγωγού Αερίου(2016-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ