Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Επεκτείνονται οι ανταγωνιστικές συμμαχίες

Η AUKUS εντείνει πρωτοβουλίες, ενώ αυξάνεται η αμερικανική στήριξη στην Ταϊβάν

Οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν (φωτ. Μάρτης 2022) είναι όλο και συχνότερες
Οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν (φωτ. Μάρτης 2022) είναι όλο και συχνότερες
Με φόντο τα παζάρια για τη μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις αρχές της βδομάδας ο υπουργός της Αμυνας της Αυστραλίας (που συμμετείχε και στην πρόσφατη σύναξη δεκάδων χωρών στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία), Πίτερ Ντάτον, έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί στον «μόνο τρόπο να διατηρηθεί η ειρήνη» σήμερα, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι «η προετοιμασία για πόλεμο». Και συνέχισε: «Το να κλείνεται κανείς σε μια μπάλα, να υποκρίνεται ότι τίποτα δεν συμβαίνει, να μη λέει τίποτα, αυτό δεν υπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και πρέπει να το αναγνωρίζουμε με ειλικρίνεια». Πρόσθεσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «ριπλέι εν μέρει της δεκαετίας του 1930» και εστιάζοντας στη βασική πηγή ανησυχίας, κατέληξε: «Οι Κινέζοι, με όσα κάνουν και με όσα λένε, βρίσκονται σε μια πολύ εσκεμμένη πορεία αυτήν τη στιγμή και εμείς πρέπει να σταθούμε μαζί με άλλες χώρες για να καταπολεμήσουμε κάθε επιθετική ενέργεια (...) Να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη για την περιοχή μας και για τη χώρα μας».

Η απόφαση της Αυστραλίας να εμπλακεί ενεργότερα στην «αντιμετώπιση» της Κίνας επιβεβαιώθηκε άλλωστε με την ένταξή της στην «ενισχυμένη εταιρική σχέση ασφάλειας» (AUKUS) που δημιούργησε το φθινόπωρο με ΗΠΑ και Βρετανία, με πρώτη κίνηση μάλιστα την έναρξη προγράμματος εξοπλισμού της με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ιδιαίτερων προδιαγραφών (μεγάλη ταχύτητα και αυτονομία χωρίς ανεφοδιασμό καυσίμων, μικρότερες ανάγκες ανάδυσης κ.ά.) που «ταιριάζουν γάντι» για επιχειρήσεις και περιπολίες στον ανοιχτό ωκεανό και όλο τον Ινδο-Ειρηνικό.

Πριν από λίγες βδομάδες οι ηγέτες των μελών της AUKUS ανακοίνωσαν και «νέα τριμερή συνεργασία για υπερηχητικά και αντι-υπερηχητικά όπλα και για τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου», καθώς επίσης επέκταση στην «ανταλλαγή πληροφοριών» και εμβάθυνση της συνεργασίας για την «αμυντική καινοτομία». Ενα 24ωρο μετά, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 2,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ (3,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας) για να αναβαθμίσει τους πυραύλους της (με συστήματα τύπου JASSM κ.λπ.), με στόχο να αντιμετωπίσει το «ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας» στην περιοχή, επικαλούμενη την «επιθετικότητα της Κίνας».

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η στήριξη που οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Ταϊβάν: Στις αρχές του Απρίλη βρέθηκε στο νησί νέα αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων, που χαρακτήρισε την Ταϊβάν «μια χώρα παγκόσμιας σημασίας, με παγκόσμιες συνέπειες, παγκόσμιο αντίκτυπο», της οποίας η ασφάλεια «έχει επιπτώσεις με παγκόσμιο χαρακτήρα για όσους την θέλουν ασθενή». Επίσης, στις αρχές του μήνα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε μια «προτεινόμενη πώληση» κι άλλων οπλικών συστημάτων (αντίστοιχη πώληση είχε εγκριθεί και τον Φλεβάρη) στην Ταϊβάν.

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις που σήμερα πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ταϊβάν και τάσσονται ανοιχτά υπέρ της αυτονόμησης, έσπευσαν να συμφωνήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας μάλιστα ότι «τώρα είναι η ώρα για τις δημοκρατίες του κόσμου να ενωθούν και η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι απούσα».

Ολα αυτά ενώ η Κίνα αντιδρά σε υψηλούς τόνους, μιλώντας για «σοβαρή υπονόμευση της κυριαρχίας και της ασφάλειάς μας, όπως και των αναπτυξιακών μας συμφερόντων», αλλά και για «σοβαρή επιβάρυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών της Ταϊβάν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ