Η AUKUS εντείνει πρωτοβουλίες, ενώ αυξάνεται η αμερικανική στήριξη στην Ταϊβάν
Οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν (φωτ. Μάρτης 2022) είναι όλο και συχνότερες |
Η απόφαση της Αυστραλίας να εμπλακεί ενεργότερα στην «αντιμετώπιση» της Κίνας επιβεβαιώθηκε άλλωστε με την ένταξή της στην «ενισχυμένη εταιρική σχέση ασφάλειας» (AUKUS) που δημιούργησε το φθινόπωρο με ΗΠΑ και Βρετανία, με πρώτη κίνηση μάλιστα την έναρξη προγράμματος εξοπλισμού της με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ιδιαίτερων προδιαγραφών (μεγάλη ταχύτητα και αυτονομία χωρίς ανεφοδιασμό καυσίμων, μικρότερες ανάγκες ανάδυσης κ.ά.) που «ταιριάζουν γάντι» για επιχειρήσεις και περιπολίες στον ανοιχτό ωκεανό και όλο τον Ινδο-Ειρηνικό.
Πριν από λίγες βδομάδες οι ηγέτες των μελών της AUKUS ανακοίνωσαν και «νέα τριμερή συνεργασία για υπερηχητικά και αντι-υπερηχητικά όπλα και για τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου», καθώς επίσης επέκταση στην «ανταλλαγή πληροφοριών» και εμβάθυνση της συνεργασίας για την «αμυντική καινοτομία». Ενα 24ωρο μετά, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 2,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ (3,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας) για να αναβαθμίσει τους πυραύλους της (με συστήματα τύπου JASSM κ.λπ.), με στόχο να αντιμετωπίσει το «ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας» στην περιοχή, επικαλούμενη την «επιθετικότητα της Κίνας».
Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η στήριξη που οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Ταϊβάν: Στις αρχές του Απρίλη βρέθηκε στο νησί νέα αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων, που χαρακτήρισε την Ταϊβάν «μια χώρα παγκόσμιας σημασίας, με παγκόσμιες συνέπειες, παγκόσμιο αντίκτυπο», της οποίας η ασφάλεια «έχει επιπτώσεις με παγκόσμιο χαρακτήρα για όσους την θέλουν ασθενή». Επίσης, στις αρχές του μήνα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε μια «προτεινόμενη πώληση» κι άλλων οπλικών συστημάτων (αντίστοιχη πώληση είχε εγκριθεί και τον Φλεβάρη) στην Ταϊβάν.
Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις που σήμερα πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ταϊβάν και τάσσονται ανοιχτά υπέρ της αυτονόμησης, έσπευσαν να συμφωνήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας μάλιστα ότι «τώρα είναι η ώρα για τις δημοκρατίες του κόσμου να ενωθούν και η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι απούσα».
Ολα αυτά ενώ η Κίνα αντιδρά σε υψηλούς τόνους, μιλώντας για «σοβαρή υπονόμευση της κυριαρχίας και της ασφάλειάς μας, όπως και των αναπτυξιακών μας συμφερόντων», αλλά και για «σοβαρή επιβάρυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών της Ταϊβάν».