Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αυξάνονται τα «πεδία» αντιπαράθεσης

Η πολεμική ανάφλεξη στην Ανατολική Ευρώπη - που βέβαια αποκτά καθημερινά ευρύτερες διαστάσεις - μπορεί να τραβά την προσοχή μακριά από άλλες περιοχές του πλανήτη, ωστόσο η κατάσταση στον Ινδο-Ειρηνικό επιβεβαιώνει ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γενικεύονται σε πολλά πεδία.

Η αναμέτρηση ΗΠΑ - Κίνας που δυναμώνει για την πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα επιδρά στις εξελίξεις εκτός αλλά και εντός συνόρων όλο και περισσότερων χωρών της περιοχής, ενώ παλιές και νέες συμμαχίες επανεξετάζονται, με βασικό ζητούμενο - καθόλου τυχαία - την αναβάθμιση στρατιωτικών συνεργασιών και εξοπλισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα τα τελευταία χρόνια καταρτίζουν το ένα πίσω από το άλλο ειδική «Στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό», όπως έκαναν εκτός από τις ΗΠΑ και (ενιαία) την ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία κ.τ.λ. Ο «Διάλογος για τον Ινδο-Ειρηνικό» που εγκαινίασαν ΗΠΑ και ΕΕ δείχνει την αυξανόμενη ανησυχία τους για τη γοργά και ολόπλευρα ανερχόμενη Κίνα, αλλά και τη σημασία που αποκτά η διείσδυσή τους στη συγκεκριμένη ζώνη, στην αυλή του «ασιατικού γίγαντα», αλλά και της Ρωσίας, όπου διασταυρώνουν τα ξίφη τους μια σειρά από ισχυρά μονοπώλια (βλέπε τη σημασία της περιοχής για την παραγωγή μικροτσίπ, που δεδομένης και της «στροφής» σε ηλεκτροκίνηση αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία). Αξίζει να σημειωθεί και ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν δεν αποτέλεσε παρά το σύνθημα για την αναδιάταξή τους στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, με στόχο τη μεγαλύτερη «πίεση» σε Κίνα και Ρωσία.

Σε αυτήν τη βάση οι ΗΠΑ ιεραρχούν και τη σύσφιξη συνεργασιών με χώρες της Κεντρικής Ασίας, που διατηρούν σχέσεις με τη Ρωσία. Ετσι προσπαθεί να αναβαθμίσει το σχήμα «C 5+1», όπου συμμετέχουν οι «5» χώρες της περιοχής (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν). Στοχευμένα προσπαθεί να «αναπτυχθεί» εκεί και η Κίνα, η οποία στο όνομα της «στήριξης του Αφγανιστάν» και της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», πρωτοστάτησε στη δημιουργία νέου σχήματος, με τη συμμετοχή των «6» χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Ιράν.

Μεταξύ άλλων, ενδεικτικές είναι και οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο: Η Βόρεια Κορέα πολλαπλασίασε από τις αρχές του 2022 τις βαλλιστικές δοκιμές (μεταξύ άλλων και νέων συστημάτων, μεγάλου βεληνεκούς), ενώ η ηγεσία της χώρας έδωσε οδηγίες στους επιστήμονες «να τελειοποιήσουν ακόμα περισσότερο την πυρηνική πολεμική αποτροπή της χώρας». Η δε Νότια Κορέα πρόσφατα ξεκίνησε νέα γυμνάσια με τις ΗΠΑ, ενώ από τη Σεούλ, όπου είχε πολυήμερες επαφές, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Σουνγκ Κιμ, τόνισε ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν την «ισχυρότερη δυνατή κοινή αποτροπή» απέναντι στις «ενέργειες κλιμάκωσης» της Βόρειας Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ