Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοιχτό κάλεσμα διεκδίκησης σύγχρονων και φτηνών αστικών συγκοινωνιών

Η ανάγκη κοινής δράσης σωματείων και μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση σύγχρονων, ασφαλών, επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών μεταφορών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν το πρωί της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης.

Την εισηγητική παρέμβαση έκανε από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, και στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Περικλής Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Βόρειας Ελλάδας, και η Μάγδα Σακελλίου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ενώ εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων παρέμβαση έκανε ο Κωνσταντίνος Κούκρας, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ.

Τα εργατικά σωματεία, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ και οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν μαζική εξόρμηση το απόγευμα του Σαββάτου 30 Απρίλη στη Νέα Παραλία με την ανοιχτή επιστολή προς τον λαό της Θεσσαλονίκης, ενώ κάλεσαν επίσης σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Αγαλμα Βενιζέλου

Οι κυβερνήσεις υποβάθμισαν τον ΟΑΣΘ για να ανοίξουν χώρο στα κέρδη των ιδιωτών

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο συγκοινωνιακό έργο στη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Τσαρίδης σημείωσε ότι από τον στόλο των 600 λεωφορείων που είχε στη δύναμή του ο ΟΑΣΘ, μέχρι το 2016, πλέον λειτουργεί με 400 λεωφορεία, συν τα 120 του ΚΤΕΛ. Ακόμα και σήμερα όμως το οργανόγραμμα δεν καλύπτεται και κινούνται καθημερινά στους δρόμους της πόλης περίπου 280 - 300 λεωφορεία, λόγω έλλειψης οδηγών.

«Το γεγονός αυτό συνοδεύτηκε με τη σκόπιμη υποβάθμιση και απαξίωση του συγκοινωνιακού έργου, καθώς και οι δύο κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στόχευσαν στη μείωση των δαπανών και στη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την είσοδο ιδιωτών εργολάβων, κάτι που επιτάσσει και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 1370/2007, ο οποίος ανοίγει τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό στη Συγκοινωνία προκειμένου πανευρωπαϊκά να σπάσουν τα κρατικά μονοπώλια και να αναλάβουν ιδιώτες μέρος ή ολόκληρο το έργο της Συγκοινωνίας μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι, ο λαϊκός κόσμος που χρησιμοποιεί τα λεωφορεία, διαπιστώνουν καθημερινά ότι υπάρχουν μεγάλες αναμονές (ειδικά στις συνοικιακές γραμμές) και αναγκάζονται να στοιβάζονται σε γεμάτα λεωφορεία.

Παράλληλα, παρά τα περίπου 35 εκατ. ευρώ που δίνονται ετησίως στα ΚΤΕΛ και για την ενοικίαση λεωφορείων από τον ιδιώτη, ο κόσμος ξεροσταλιάζει στις στάσεις. Ο Ν. Τσαρίδης ανέφερε επίσης ότι από τα 49 μεταχειρισμένα λεωφορεία που αγοράστηκαν από τη Λειψία δεν κυκλοφορούν ούτε 10, καθώς πρόκειται για οχήματα χωρίς παράθυρα και χωρίς κλιματισμό!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, αλλά και στο μπαράζ δικαστικών διώξεων των απεργιακών αγώνων, κατ' εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη.

Το συγκοινωνιακό έργο να σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων

Από την πλευρά του ο Π. Παπαδόπουλος στάθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού του συγκοινωνιακού έργου με άξονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν στη ΒΙΠΕ της Σίνδου (από την οποία περνά μόλις ένα λεωφορείο) και σε άλλες περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων, όπως στο Καλοχώρι, στη ΒΙΠΕ του Αγίου Αθανασίου και στο Λάκκωμα, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα με την απουσία σχεδίου για τη μεταφορά των εργαζομένων της πόλης - συνέχισε - έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ακρίβεια και την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης, αλλά και με το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας σχεδόν όλες οι εταιρείες, με πρόφαση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σταμάτησαν τα δικά τους εταιρικά λεωφορεία, που κάλυπταν την ανάγκη μεταφοράς των εργαζομένων.

Η Μ. Σακελλίου στην τοποθέτησή της παρουσίασε την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν καθημερινά οι εμποροϋπάλληλοι, ως αποτέλεσμα των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της τραγικής κατάστασης στις Μεταφορές, δίνοντας παραδείγματα της καθημερινότητας μελών του σωματείου: «Μια τετράωρη εργαζόμενη, που δουλεύει σχετικά κοντά στη δουλειά της, ξοδεύει άλλη μια ώρα τη μέρα για τη μετακίνησή της! Ολα αυτά για μισό ένσημο και μισθό περίπου 350 ευρώ». Μιλώντας για την περίπτωση του εμπορικού «Cosmos» και τη γύρω περιοχή, σημείωσε ότι για τους 2.500 εργαζόμενους εκεί υπάρχει μόλις ένα δρομολόγιο ανά ώρα, με τα ωράρια να μη λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων.

Τέλος, ο Κ. Κούκρας παρουσίασε την ταλαιπωρία που βιώνουν οι φοιτητές, ιδιαίτερα όσοι μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ στη Θέρμη, στο αγρόκτημα του Τμήματος Γεωπονίας και στο ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org