Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φυσάει ευρωατλαντικός αέρας στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας

Υπόλογοι κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπά αστικά κόμματα, που παρουσιάζουν τα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία συμμετέχουν μέχρι τα μπούνια, ως δήθεν «εγγυητές» της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας δίνουν τα σχέδια διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πλήρη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, στο φόντο και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά είναι τα «επεισόδια» των τελευταίων ημερών:

-- Η άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «Γαλάζια Πατρίδα 2022» («Μαβί Βατάν») ολοκληρώθηκε με σενάρια που βάλλουν ευθέως κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο, υπό τα βλέμματα μάλιστα αξιωματούχων των ΗΠΑ, που κατά την κυβέρνηση και τα άλλα ευρωατλαντικά κόμματα αποτελούν... εγγυητές απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, στην τελική φάση της άσκησης, που έγινε στον κόλπο του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, στις 21/4, συμμετείχαν ως παρατηρητές ακόλουθοι Αμυνας ή ναυτικοί ακόλουθοι από: ΗΠΑ, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Φιλιππίνες, Γεωργία, Ιράν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Λετονία, Μεξικό, Πακιστάν, Σενεγάλη και Νιγηρία. Συμμετείχε επίσης ο «ακόλουθος Αμυνας» του ψευδοκράτους. Οι ανωτέρω παρακολούθησαν κατάληψη μικρονησίδας από βατραχανθρώπους και από αεροκίνητα και αερομεταφερόμενα τμήματα.

-- Σε συνέχεια των παραπάνω, την Τετάρτη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 168 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων 41 υπερπτήσεις, και μάλιστα ακόμα και πάνω από μεγάλα νησιά, όπως Σάμος, Κάλυμνος, Ρόδος, Λέρος, Κάρπαθος, Κως και Νίσυρος, στέλνοντας και επί του πεδίου μήνυμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας ακόμα και στα νησιά.

Συνεχείς είναι άλλωστε το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων - και του ίδιου του Ερντογάν - με τις οποίες η τουρκική αστική τάξη θέτει επιτακτικά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, συνδέοντάς το μάλιστα ευθέως με την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα απλώνει και όλες τις υπόλοιπες απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

«Μη στάξει η ουρά» της ΝΑΤΟικής συνοχής ανησυχεί η κυβέρνηση

Απόλυτα ανησυχητική είναι και η αντίδραση της κυβέρνησης, που ως ο καλύτερος ευρωατλαντικός «μαθητής» έσπευσε να διαμαρτυρηθεί ότι η στάση της Τουρκίας «υπονομεύει τη ΝΑΤΟική συνοχή», για την οποία τόσο πασχίζουν οι ίδιοι. Σπεύδει δηλαδή να παρουσιάσει «το φαρμάκι ως φάρμακο», λίγο καιρό μάλιστα από όταν ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας παραδεχόταν ότι εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της προσπάθειας για διατήρηση της Τουρκίας «πάση θυσία» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, «δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Ετσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να τον ενημερώσει «για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», λέγοντας στον ΝΑΤΟικό αξιωματούχο ότι «αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ (...) υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπως και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας».

Οπου «ενότητα», η διασφάλιση της «συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, μέσα και από διευθετήσεις που βάλλουν ευθέως κατά ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και ενώ βέβαια το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και μόνο ανησυχία γεννούν οι όλο και πιο συχνές αναφορές κυβερνητικών στελεχών σε «ΝΑΤΟικό έδαφος».

Ο πρωθυπουργός άλλωστε, δείχνοντας και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που «τρέχουν» στην περιοχή, πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά αυτή υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, και βεβαίως πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Να σημειωθεί ότι από πλευράς ΝΑΤΟ δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση. Χαρακτηριστικά, ο Στόλτενμπεργκ κοινοποίησε την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας και τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά για την επικοινωνία με Μητσοτάκη τήρησε «σιγή ασυρμάτου».

Στο ίδιο πνεύμα, με «γκρίνιες» για τις τουρκικές ενέργειες, που «υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή», ήταν και τα δύο διαβήματα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο γγ του ΥΠΕΞ, Θ. Δεμίρης, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.

Ενδεικτικές του ΝΑΤΟικού πλαισίου είναι και οι υπόλοιπες αντιδράσεις της κυβέρνησης, π.χ. το γεγονός ότι σε στρατιωτικό επίπεδο ακυρώθηκε η πρόσκληση στην τουρκική ΠΑ για συμμετοχή της στη ΝΑΤΟική άσκηση «Tiger Meet», που θα πραγματοποιηθεί στον Αραξο το διάστημα 9 με 20 Μάη.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε την Πέμπτη ότι «υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ», που «τρέχουν» με αμερικανοΝΑΤΟική ώθηση και υπόβαθρο.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση, ακριβώς μέσα στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, κάθε άλλο παρά κλείνει το ενδεχόμενο «με τα ανάλογα ανταλλάγματα» να μεταφερθούν κρίσιμα για την άμυνα οπλικά συστήματα, από τα νησιά του Αιγαίου, προς το μέτωπο της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση, με δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, έσπευσε να αντιστρέψει τις «κατηγορίες» για το ποιός υπονομεύει την ΝΑΤΟική συνοχή, ισχυριζόμενη πως «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», και προσθέτοντας πως «ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Πλήρης η χρεοκοπία των ευρωατλαντικών μύθων

Ολα αυτά λίγες μόλις βδομάδες από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, κατά την οποία υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία και την «υψηλή εποπτεία» των Ευρωατλαντικών δρομολογήθηκαν νέες επικίνδυνες διευθετήσεις (τότε τα αστικά επιτελεία παρουσίαζαν τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως «καταλύτες» θετικών εξελίξεων και στα Ελληνοτουρκικά). Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη στην περιοχή από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, η οποία εγκαινίασε τον «στρατηγικό μηχανισμό» με την Τουρκία και παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» των «διευθετήσεων» σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αυτά ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον στις 16/5, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η παραπέρα εμπλοκή της χώρας στον αμερικανικό στρατιωτικό και ενεργειακό σχεδιασμό, που «ανοίγει την όρεξη» και για τις αμφισβητήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Τις ίδιες μέρες αναμένεται και η συνεδρίαση, με τη συμμετοχή του Μπλίνκεν, του σχήματος 3+1 (Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου συν ΗΠΑ), επίσης με βασικό «μενού» την επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης στην περιοχή και των οδεύσεων για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο.

Υπό το φως και των όσων μεσολάβησαν, όπως και των τελευταίων εξελίξεων, αξίζει να θυμίσουμε ορισμένα από όσα έλεγε τότε το ΚΚΕ σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Αν το "κύριο πιάτο" της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, τότε είναι πολύ πιθανό το "επιδόρπιο" να αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, που προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το πότε και πώς αυτά θα "σερβιριστούν" (...) Αυτή είναι η μοναδική "χρησιμότητα" της συνάντησης, η οποία όχι μόνο δεν αμβλύνει, αλλά στην πορεία του χρόνου θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την όρεξη στις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, καταρρίπτοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία δήθεν θωρακίζει τη χώρα έναντι του "τουρκικού αναθεωρητισμού"».

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι», για μια ακόμα φορά η επιβεβαίωση του ΚΚΕ είναι πλήρης, όπως πλήρης είναι και η χρεοκοπία της ευρωατλαντικής προπαγάνδας που από την αρχή του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία έχει αξιοποιηθεί κατά κόρον ως πρόσχημα για την εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Αλλωστε οι προσχηματικές, αλά καρτ «ευαισθησίες» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των εδώ θιασωτών τους είναι γνωστές, όπως έδειξε και η «σιγή ασυρμάτου» σχετικά με την εισβολή της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ πριν από μια βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν(2024-02-27 00:00:00.0)
Μυστικές συνομιλίες για «διαύλους» διευθετήσεων με ευρωατλαντική «ομπρέλα»(2022-12-20 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, ενώ «ψήνεται» συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν(2022-09-27 00:00:00.0)
Σε ΝΑΤΟικό «επιστολόχαρτο» συνεχίζεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι(2022-09-10 00:00:00.0)
«Κορόνες» και διεκδικήσεις, στα «όρια» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών(2021-02-11 00:00:00.0)
Αποκαλυπτική ΝΑΤΟική «αφωνία» για την Τουρκία(2020-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ