Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Πολύπλευρα παζάρια με την Ινδία

Από την πρόσφατη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντα Μόντι, στο Ν. Δελχί
Από την πρόσφατη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντα Μόντι, στο Ν. Δελχί
Ενδεικτικά των σκληρών παζαριών που οξύνονται στην περιοχή είναι τα απανωτά πηγαινέλα στο Νέο Δελχί, καθώς η Ινδία με τον ιδιαίτερο περιφερειακό της ρόλο και τη μεγάλη αγορά της αποτελεί «μήλον της Εριδος». Μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν «παρελάσει» στην ινδική πρωτεύουσα πρωτοκλασάτα στελέχη των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, με τελευταία την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επικεντρώθηκε στα ζητήματα ασφάλειας και διμερούς εμπορίου.

Οι ΗΠΑ «μαρκάρουν» στενά την Ινδία, όλα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα και τη συμμετοχή της στην τετραμερή συμμαχία QUAD (μαζί με Ιαπωνία, Αυστραλία και ΗΠΑ). Ωστόσο, η κυβέρνηση Μόντι διατήρησε τους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, σε στρατιωτικό αλλά και επενδυτικό επίπεδο, τους οποίους μάλιστα μετά την εισβολή στην Ουκρανία προσπαθεί να ενισχύσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ινδία όχι απλά θα συνεχίσει να προμηθεύεται ρωσικό αέριο, αλλά ήταν κι από τις πρώτες χώρες που συμφώνησε να πληρώνει σε ρούβλια τη Μόσχα, συμβάλλοντας σε παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, τις οποίες ούτως ή άλλως δεν έχει υιοθετήσει.

Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, διαμήνυσε στα τέλη Μάρτη ότι καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αλλαγών, οι δύο χώρες πρέπει να επιδιώξουν «συνεργασία αμοιβαίου οφέλους», υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «δεν ακολουθεί τη λογική της αποκαλούμενης "μονοπολικής Ασίας" (...) και σέβεται τον παραδοσιακό ρόλο της Ινδίας στην περιοχή» και ότι «όλος ο κόσμος θα προσέχει όταν η Κίνα και η Ινδία θα δουλεύουν χέρι χέρι».

Το ίδιο χρονικό διάστημα, στην ινδική πρωτεύουσα βρέθηκε και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, για να υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι «η ενίσχυση της ευθυγράμμισης Ρωσίας - Κίνας δεν είναι καλή για μας αλλά ούτε και για την Ινδία». Πρόσθεσε δε ότι παλιότερα «οι ΗΠΑ ήταν λιγότερο γενναιόδωρες» απέναντι στην Ινδία, αλλά «τώρα οι εποχές άλλαξαν και ανυπομονούμε να κάνουμε περισσότερα με την Ινδία και στον τομέα της άμυνας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος συναντήσεων στον Ινδο-Ειρηνικό(2023-11-03 00:00:00.0)
Επαφές για «βασικές προκλήσεις» που οξύνουν τον ανταγωνισμό ΕΕ - Κίνας(2023-10-13 00:00:00.0)
Κινητικότητα με περιπολίες και στρατιωτικές προετοιμασίες(2023-08-12 00:00:00.0)
Οξύνονται οι κόντρες στην περιοχή της Νότιας Ασίας(2018-02-09 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ θέλουν στενότερη συνεργασία των «εταίρων» τους(2016-03-04 00:00:00.0)
Συμφωνίες δεκάδων δισεκατομμυρίων(2010-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ