Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Σταμάτησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας - Ιαπωνίας

Αν κάτι ακόμα καταγράφει πόσο «ανεβαίνει το θερμόμετρο» είναι η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι «δεν προτίθεται να συνεχίσει τις συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία», όπως γνωστοποίησε τέλη Μάρτη, επειδή «είναι αδύνατο να συζητηθεί αυτό το θεμελιώδες ντοκουμέντο (...) με ένα κράτος που (...) επιδιώκει να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας μας», μετά και από την απόφαση της Ιαπωνίας να συμπαραταχθεί με τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή τυπικά βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, με μοχλό και μια σειρά από επενδυτικά σχέδια στον Βόρειο Ειρηνικό, οι δύο πλευρές είχαν εκφράσει διαθέσεις διευθέτησης διαφορών, μεταξύ άλλων και αυτών για την κυριαρχία στις λεγόμενες Κουρίλες νήσους (για τις οποίες διαφιλονικούν, ενώ η Ιαπωνία τις αποκαλεί Βόρεια Εδάφη).

Επίσης, στις αρχές Απρίλη, η Ρωσία προχώρησε σε στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες νήσους, με 3.500 στρατιωτικούς, μαχητικά τύπου «Su-35», ελικόπτερα «Mi-8», μη επανδρωμένα «Orlan-10» κ.ά.

Την ίδια στιγμή, εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ιαπωνία ανοίγει η συζήτηση για το ενδεχόμενο η χώρα να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που υποτίθεται η τραγωδία (1945) σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι είχε αποκλείσει. Αν και η σημερινή κυβέρνηση του Φ. Κισίντα επίσημα το διαψεύδει, ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε είπε ότι η χώρα «δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα ως ταμπού» και ότι «μπορεί να εξετάσει διάφορες εναλλακτικές», αφού «όταν μιλάμε για την προστασία της ζωής των Ιαπώνων νομίζω ότι πρέπει να διεξαγάγουμε συζητήσεις με πολλές επιλογές».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org