Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες

Το 45% από τις 200 εκατ. δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα αφορά σε χώρες του G7

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 112 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 2,479 εκατ., ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί. Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι νεκροί από την COVID-19 στις ΗΠΑ έφτασαν τις 511.000.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο είχαν χορηγηθεί πάνω από 201 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 107 χώρες σε όλο τον κόσμο, κατά κύριο λόγο σε αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από επίσημες πηγές. Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα υποτιμημένος, καθώς δύο μεγάλες χώρες, η Κίνα και η Ρωσία, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα νεότερα δεδομένα εμβολιασμού εδώ και περίπου δέκα μέρες.

Περίπου το 45% των δόσεων έχει χορηγηθεί στις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κι ενώ τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη έχουν εξασφαλίσει πολλαπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι ηγέτες του G7 δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να μοιραστούν μέρος των εμβολίων με τις «φτωχές» χώρες, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η χρονική στιγμή της αποστολής εμβολίων, όπως και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX του ΠΟΥ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι εμβολιασμοί στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες ενδέχεται να διαρκέσουν έως το 2024.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε Ευρώπη και ΗΠΑ να στείλουν «το ταχύτερο δυνατόν» 13 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Αφρική, ώστε να προχωρήσει η ανοσοποίηση των περίπου 6,5 εκατ. υγειονομικών.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 500.000 θανάτους, με τον επιδημιολόγο - σύμβουλο της κυβέρνησης, Αντονι Φάουτσι, να σχολιάζει πως «είναι φρικιαστικό», καθώς τόσοι νεκροί είχαν καταγραφεί πριν από περισσότερα από 100 χρόνια «την περίοδο της πανδημίας (της επιλεγόμενης ισπανικής γρίπης) το 1918».

Μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο εργοστάσιο της «Pfizer» στο Μίσιγκαν, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία αναμένει να διπλασιάσει τον εβδομαδιαίο αριθμό των δόσεων που θα παραδίδει στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες βδομάδες, από 5 εκατ. δόσεις σε πάνω από 10 εκατ. Μέχρι τις 17 Φλεβάρη οι «Pfizer»/«BioNTech» είχαν εφοδιάσει τις ΗΠΑ με 40 εκατ. δόσεις και έχουν συμφωνήσει για 300 εκατ. μέχρι τέλη Ιούλη.

Στη Βρετανία μέχρι το Σαββατοκύριακο είχαν λάβει την πρώτη δόση περίπου 17,5 εκατ. άνθρωποι, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια αποδεικνύονται αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. Χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμενόταν να ανακοινώσει τον «οδικό χάρτη» για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων πιθανά από τις 8 Μάρτη.

Στη Ρωσία, όπου προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, υπολογίζεται ότι θα παραχθούν 88 εκατ. δόσεις εμβολίων το πρώτο εξάμηνο του έτους (83 εκατ. δόσεις του «Sputnik V»), ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα, αριθμός μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για να ανοσοποιηθεί ο ντόπιος πληθυσμός. Μέχρι τώρα η Ρωσία έχει παράξει 7,9 εκατ. δόσεις εμβολίων και θα παράξει 30,5 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου φέτος, πρόσθεσε η ίδια.

Μέχρι τις 10 Φλεβάρη μόλις πάνω από 2 εκατ. Ρώσοι είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση του «Sputnik V», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, παρά το γεγονός ότι «είναι η μοναδική χώρα που έχει ήδη τρία εμβόλια κατά της Covid-19».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε «να ενώσουμε τις προσπάθειές μας με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό - και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία» για την παραγωγή εμβολίων.

Επίσης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ στη Νότια Κορέα θα ξεκινήσουν αυτήν τη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ