Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τενεκεδάκι...

Μια ακόμα «γεύση» για το ποιος πληρώνει τελικά τη διαχείριση της πανδημίας και της κρίσης από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του, ανεξάρτητα από την αναλογία επεκτατικών και περιοριστικών μέτρων στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, είναι τα στοιχεία που έδωσε η ΑΑΔΕ, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με αυτά, τα «χρέη» που έμειναν απλήρωτα μέσα στο 2020 διαμορφώθηκαν σε 7,1 δισ. ευρώ, με απλήρωτους φόρους πάνω από 5,6 δισ.! Αυτό το «βουνό» των οφειλών, που στην πλειοψηφία τους αφορούν λαϊκά νοικοκυριά, είναι φανερό ότι θα προστεθεί στα υπόλοιπα που βρίσκονται μπροστά, ως αποτέλεσμα και των μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου, με τα οποία η κυβέρνηση φορτώνει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Με άλλα λόγια, οι «διευκολύνσεις» της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους στην πανδημία δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να κλωτσάνε το τενεκεδάκι των ασφυκτικών υποχρεώσεων λίγο παρακάτω...

... και ανάσα

Γίνεται επίσης φανερό ότι το γιατρικό δεν βρίσκεται στις «συνταγές» του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση ακολούθησε τα ίδια «ίχνη», γιγαντώνοντας τα χρέη του λαού και τώρα ζητάει έναν νέο γύρο κρατικού δανεισμού και περισσότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που το κράτος θα μετακυλήσει αργά ή γρήγορα στον λαό, είτε μαζεμένα, είτε «με ευκολίες πληρωμής» και περισσότερες δόσεις την επόμενη μέρα. Τι επιβεβαιώνεται λοιπόν; Πως με όλες τις «συνταγές» αστικής διαχείρισης, δεν γίνεται «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», να βγαίνουν δηλαδή ταυτόχρονα κερδισμένοι και το κεφάλαιο και ο λαός. Πραγματική «ανάσα» στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να δώσουν μόνο τα μέτρα που διεκδικούν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι των ΕΒΕ, όπως η γενναία διαγραφή χρεών και μείωση της φορολογίας, η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, η ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος. Στον αγώνα για τέτοια μέτρα ανακούφισης, το κεφάλαιο και τα κόμματά του πρέπει να νιώσουν στο σβέρκο τους την «ανάσα» εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

«Ψηφιακή» καταστολή

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ΕΥΠ ετοιμάζεται να προμηθευτεί ένα νέο σύστημα για τις υποκλοπές σε κινητά τηλέφωνα, το οποίο, σε αντίθεση με το παλιό και «απαρχαιωμένο» που χρησιμοποιείται έως τώρα, θα μπορεί πλέον να παρακολουθεί και τις συνομιλίες μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το Viber, το WhatsApp και άλλες 1.000 εφαρμογές που χρησιμοποιούν το αντίστοιχο πρωτόκολλο επικοινωνιών (VoIP), όπως και στοιχεία από λογαριασμούς του Facebook. Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα, μόνο για τις υποθέσεις του λεγόμενου Ποινικού Δικαίου, οι αποφάσεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου τη διετία 2018 - 2019, διαδοχικά δηλαδή επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο αλλά... 29.000! Μιλάμε δηλαδή για ένα μαζικό και συστηματικό φακέλωμα δεκάδων χιλιάδων τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνομιλιών, κι ενώ ελάχιστα είναι γνωστά για όλες τις υπόλοιπες παρακολουθήσεις, αφού για όσες εμπίπτουν στις λεγόμενες «υποθέσεις τρομοκρατίας» και «εθνικής ασφάλειας» δεν χρειάζονται ούτε το «φύλλο συκής» της έγκρισης από τις δικαστικές αρχές. Ε, αν κανείς προσθέσει σε αυτά και το νομοθετικό πλαίσιο που ενσωματώνει όλο το αντιδραστικό δίκαιο της ΕΕ, με τους «τρομονόμους» και το κυνήγι της «ριζοσπαστικοποίησης», τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και μηχανισμούς τύπου «Palantir», έχει μια καλή εικόνα για το πώς η κρατική καταστολή, που πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, περνάει στην... ψηφιακή της εποχή.

Αναβάθμιση

«Η Ελλάδα έχει επίσης αποκτήσει στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του μεγάλου ανταγωνισμού. Σε μαρτυρία του Κογκρέσου τον Ιούνη του 2018, ο τότε Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ "καλλιεργούσαν την Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας", ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή και την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας». Η παραπάνω αναφορά σε άρθρο στο «Atlantic Council», γνωστή ευρωατλαντική «δεξαμενή σκέψης», μαζί με μια σειρά από στοιχεία που παρατίθενται και αναδεικνύουν το «πανόραμα» της ελληνικής εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι εξόχως αποκαλυπτικά για τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στην προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, με «πυξίδα» τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η αναβάθμιση αυτή όχι μόνο δεν εγγυάται την προστασία του ελληνικού λαού από κινδύνους και περιπέτειες, όπως προπαγανδίζεται από όλα τα αστικά κόμματα, αλλά τους πολλαπλασιάζει αφού η χώρα μας μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο κάδρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μετατρέπεται σε μαγνήτη και στόχο. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην πολιτική που από τη μια ματώνει καθημερινά το λαό, φορτώνοντας στην πλάτη του τα σπασμένα της κρίσης, και από την άλλη εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε θανάσιμες περιπέτειες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org