Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Η θρυλική ΕΠΟΝ ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει σήμερα τη νεολαία, τον λαό μας!

Υπόμνημα στο δήμο Αθήνας για τη συντήρηση του σπιτιού της ΕΠΟΝ

Τη διάσωση και λειτουργία ως μνημείου του σπιτιού της ΕΠΟΝ απαιτεί η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τη διάσωση και λειτουργία ως μνημείου του σπιτιού της ΕΠΟΝ απαιτεί η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εβδομήντα οχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση, στις 23 Φλεβάρη του 1943, της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της θρυλικής ΕΠΟΝ, με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, της τότε Νεολαίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, η ΠΕΑΕ - ΔΣΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Η Ιστορία της ΕΠΟΝ, η Ιστορία όλης της δεκαετίας του '40, διδάσκει ότι όταν ο λαός θελήσει και αποφασίσει να στηριχτεί στις ανεξάντλητες δυνάμεις του, ακόμα και σε συνθήκες που ο αντίπαλος μοιάζει ανίκητος, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να αλλάξει τους συσχετισμούς και να νικήσει».

«Το ΚΚΕ και η Νεολαία του, η ΟΚΝΕ, υπήρξαν η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του μεγαλειώδους ηρωικού αγώνα των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Αναφερόμενη στα όσα πρόσφεραν στον αγώνα τα περισσότερα από 600.000 μέλη της τονίζει ότι «χιλιάδες νεολαίοι έγιναν πρότυπα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης και στάσης ζωής», κόντρα στις δυσκολίες και «στη λογική του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν τότε στη νεολαία μας ο συνεργαζόμενος με τους ναζί κατακτητές αστικός πολιτικός κόσμος, αλλά κι αυτοί που εγκατέλειψαν το λαό στο έλεος των κατοχικών φεύγοντας για τη Μ. Ανατολή ή το Λονδίνο. Η θρυλική αυτή οργάνωση έγινε μεγάλη δεξαμενή για τον αγώνα, τον οποίο ενίσχυσε με εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές. Τροφοδότησε τον ΕΛΑΣ και κατόπιν τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για μια νέα Ελλάδα, κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ».

«Η θρυλική ΕΠΟΝ, ο απαράμιλλου ηρωισμού αγώνας της, ενέπνευσε όλες τις επόμενες γενιές και συνεχίζει να εμπνέει σήμερα τη νεολαία μας, το λαό μας», σημειώνει και τονίζει ότι «ως ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμούμε την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ δηλώνοντας αμέριστη στήριξη στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και όλων των εργαζομένων για κάλυψη των αναγκών τους, για μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία, για μόρφωση, για εργασία, για το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, κατά της κρατικής καταστολής, κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου».

Ξεχωριστή αναφορά κάνει στην προσπάθεια που γίνεται σήμερα περί «αναθεώρησης - παραχάραξης της Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, των αντιστασιακών λαϊκών κινημάτων μέσα από το Πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα", το οποίο εντάσσεται στη διδακτική ύλη. Η παραχάραξη είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ με την άτιμη ταύτιση φασισμού - κομμουνισμού, επίσημη ιδεολογία της είναι ο αντικομμουνισμός», τονίζει η ΠΕΑΕΑ και απαιτεί το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» να μην ενταχθεί ως διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία.

Παρέμβαση στο δήμο Αθήνας για τη συντήρηση του σπιτιού της ΕΠΟΝ

Στο μεταξύ, με αφορμή τη σημερινή επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, την περασμένη Παρασκευή 19/2, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Κατημερτζή (πρόεδρο), Παναγιώτα Μητσέα (γεν. γραμματέα) και Γιάννη Ζαγγανά (αντιπρόεδρο) κατέθεσε υπόμνημα στον δήμαρχο Αθήνας, Κ. Μπακογιάννη, και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας για τη συντήρηση του σπιτιού της ΕΠΟΝ, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους.

Με το υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θέτει στο δήμο και σε κάθε άλλο αρμόδιο κρατικό φορέα το χρονίζον πρόβλημα σχετικά με την προστασία του κτιρίου, το οποίο κηρύχθηκε με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, τη δεκαετία του '80, κάτω από τον αγώνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, διατηρητέο, για ιστορικούς λόγους, με σκοπό να αποτελεί ιστορικό μνημείο της αντίστασης στον κατακτητή και της απελευθερωτικής πάλης.

Ωστόσο, για πάνω από 30 χρόνια, το σπίτι της ΕΠΟΝ μένει εγκαταλειμμένο, χωρίς συντήρηση, χωρίς καμιά μέριμνα από το δήμο Αθήνας και το κράτος ώστε να είναι επισκέψιμο, να μπορεί να αξιοποιείται ως μνημείο της Αντίστασης, για να μαθαίνει και να διδάσκεται η νεολαία την αληθινή Ιστορία του τόπου μας και πιο συγκεκριμένα της Εθνικής Αντίστασης.

Το κτίριο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Αθλητισμού του δήμου Αθηναίων, ενώ η κυριότητά του ανήκει στο Δημόσιο. Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ επανειλημμένα, στο παρελθόν, έχει θέσει το ζήτημα της συντήρησης, ανάδειξης και οργανωμένης αξιοποίησής του, τόσο στο υπουργείο Πολιτισμού όσο και στο δήμο Αθήνας σε προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά ...«φωνή βοώντος». Σε επίσκεψη μάλιστα αντιπροσωπείας του προεδρείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον προηγούμενο δήμαρχο απάντησε πως ο δήμος είναι αναρμόδιος.

Το πρόβλημα επομένως παραμένει και το σπίτι της ΕΠΟΝ κινδυνεύει με κατάρρευση, είναι μη επισκέψιμο γιατί έχει γίνει επικίνδυνο.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ επανέρχεται και ζητά να δοθεί ολοκληρωμένη λύση ώστε το ιστορικό αυτό κτίριο να επισκευαστεί και συντηρηθεί και να οργανωθεί ως ιστορικό μνημείο της Εθνικής μας Αντίστασης και της ΕΠΟΝ. «Ετσι θα τιμάται και ο τιτάνιος αγώνας της νεολαίας μας, που μαζί με τον οργανωμένο λαό σε ΕΑΜ - ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη χώρα μας από τους ναζί κατακτητές. Θα είναι σημαντική συμβολή ώστε να μαθαίνουν και να διδάσκονται οι νέες γενιές της πατρίδας μας από την αληθινή Ιστορία της Αντίστασης», σημειώνει στο υπόμνημά της, απαιτώντας «από την κυβέρνηση, τον δήμο και όποιους άλλους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, για τη διάσωση και λειτουργία του μνημείου στο σπίτι της ΕΠΟΝ. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας». Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα άμεσα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org