Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να επαναλειτουργήσει άμεσα το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος
  • Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Κινητοποιήσεις για την Υγεία από τα ΕΚ και σε Πειραιά και Γιάννενα

Από τη χτεσινή παρέμβαση του ΕΚ Πάτρας
Από τη χτεσινή παρέμβαση του ΕΚ Πάτρας
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ) μαζί με δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς της πόλης, έξω από το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το σημείο δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού, όπως αναφέρθηκε, δεκάδες φορείς παλεύουν για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου και να ενταχθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΠ καλεί σωματεία και φορείς να υπογράψουν από κοινού ανοιχτή επιστολή με την οποία απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η επιστολή, την οποία έχουν ήδη υπογράψει 67 σωματεία και φορείς της πόλης, απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Υγείας, στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Εισηγητικά στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΚΠ, ανέπτυξε το δίκαιο αίτημα για επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «εξειδικευμένο νοσοκομείο που ανακατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως το 2014 και ένα χρόνο αργότερα η προηγούμενη κυβέρνηση το έκλεισε μεταφέροντας τις δραστηριότητές του στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας". Το μετέτρεψε δηλαδή από νοσοκομείο σε κλινική και με πολύ λιγότερα κρεβάτια και εξοπλισμό».

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη διασπορά του ιού στην Αχαΐα, ξεχώρισε το απαράδεκτο γεγονός «εκατοντάδες θέσεις προσωπικού στα 4 νοσοκομεία του νομού μας να εξακολουθούν να είναι κενές, ενώ επεκτάθηκαν εν μέσω πανδημίας οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας. Τμήματα και κλινικές έχουν συρρικνωθεί και πλήθος τακτικών χειρουργείων αναβάλλονται, προκειμένου τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με άλλες παθήσεις. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ ακυρώνονται, προκειμένου να λειτουργήσουν και ως εμβολιαστικά κέντρα, των οποίων η στελέχωση γίνεται με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού».

Με βάση αυτήν την κατάσταση και παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο κάλεσε σε οργάνωση της πάλης και σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και τη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο Τετάρτη το ΕΚΠ και οι άλλοι φορείς θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου θα επιδώσουν την επιστολή.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τονίζοντας την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του νοσοκομείου. Επισήμανε πως ειδικά τώρα «θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το νοσοκομείο που έχει 68 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 , ώστε να λειτουργούν κανονικά τα υπόλοιπα νοσοκομεία, να είμαστε θωρακισμένοι καλύτερα και να μην αγωνιούμε κάθε φορά που θα έχουμε έξαρση της πανδημίας».

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα: Ο Ανδρέας Σουρούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, η Βανέσα Αλίχου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων, και η Μαρία Δεληγιάννη, πρόεδρος του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγία η Γηροκομίτισσα».

Παράσταση διαμαρτυρίας και από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα σωματεία - μέλη του, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, απαιτούν μαζικό εμβολιασμό του λαού σε πλήρως στελεχωμένα εμβολιαστικά κέντρα, ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μαζικά τεστ στο λαό του Πειραιά.

Στα Γιάννενα

Τη στήριξή του στο δίκαιο αγώνα των υγειονομικών εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με κάλεσμά του σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. αναδεικνύοντας ότι η διεκδίκηση μέτρων στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού.

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες στο νομό Ιωαννίνων και τη συνεπακόλουθη συζήτηση για την επιβολή πρόσθετων οριζόντιων απαγορεύσεων, το Εργατικό Κέντρο σχολιάζει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται από τη μια διογκώνουν τα προβλήματα ενώ από την άλλη αξιοποιούνται για να αποκρύπτεται ο πραγματικός ένοχος για τη σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει τις 152 κενές θέσεις γιατρών στα δύο νοσοκομεία της πόλης, σε συνδυασμό με την απόσπαση του λειψού υγειονομικού προσωπικού για τις ανάγκες της πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα χειρουργεία και τακτικά ραντεβού να μειώνονται δραματικά.

«Πόσο κανονική θα είναι η επόμενη μέρα για πολλούς από εμάς όταν θα διαγνωσθούμε με καθυστέρηση μηνών από καρκίνο, προβλήματα στην καρδιά και τόσες άλλες ασθένειες αφού τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες μιας νόσου και τα Κέντρα Υγείας είναι ανύπαρκτα;», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ενώ επισημαίνεται ότι η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα επιβαρύνει το ήδη μειωμένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org