Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου

Τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το υποθαλάσσιο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» και θα φτάνει μέχρι τις ακτές της Αιγύπτου, σε περιοχή με εγκαταστάσεις υγροποίησης με στόχο τις ευρωπαϊκές αγορές, συμφώνησαν την Κυριακή οι υπουργοί Ενέργειας Ισραήλ, Γ. Στείνιτς και Αιγύπτου Τ. Μόλλα.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης σε περαιτέρω διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας τους.

Το κοίτασμα «Λεβιάθαν» βρέθηκε το 2010 σε απόσταση 130 χλμ. από τη Χάιφα του Δυτικού Ισραήλ. Θεωρείται ότι έχει πάνω από 535 δισ. π.φ.α. Το Ισραήλ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου τον Δεκέμβρη του 2019 και τον Γενάρη του 2020 ξεκίνησε τις εξαγωγές στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του (στην «Καθημερινή») ο μέχρι πριν μερικές βδομάδες υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ενέργεια, Φρ. Φάνον, έλεγε πως «ο αγωγός East Med είναι μια επιλογή, υπάρχουν και άλλες», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «υποστηρίξαμε με συνέπεια την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου» και από εκεί και πέρα εταιρείες όπως η «Chevron» που εξαγόρασε πρόσφατα την ισραηλινή «Noble», «θα αξιοποιήσουν την εμπειρία τους για να καθορίσουν τις βέλτιστες οδούς εξαγωγής όσον αφορά την αξιοπιστία, την ασφάλεια, τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδόσεις».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org